Türkiye’de isteyenler, Ağutos ayı itibarıyla yeşil enerjiye geçebilecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu‘nca altyapısı hazırlanan ve adının “YETA” olmasına karar verilen Yeşil Tarife uygulaması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez‘in açıkladığına göre, bu tarihten itibaren tüketicilere seçenek olarak sunulmaya başayacak.
Bakan Sönmez, uygulamaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, YETA tarifesine geçmek isteyen vatandaşların yalnızca elektrik tedarik şirketlerine giderek talepte bulunmalarının yeterli olacağını, talepte bulunanların faturalarının yeni tarifeye göre düzenleneceğini söyledi.
‘Hızla gelişen bir sektör’
Yeşil Gazete olarak uygulamayı Troya Çevre Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kaya ile konuştuk. Bakanlığın Yeşil Tarife ile ilgili çalışmalarını başından itibaren takip ettiklerini söyleyen Kaya, yeşil enerjinin olumlu yönlerini şöyle anlattı:
Özellikle yurtdışında görüyoruz ki bireysel tüketiciler yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilmiş olan elektriği tercih ediyor. Bu çok büyük bir avantaj getiriyor; en büyük avantajı ise yenilenebilir enerji alanına daha yoğun bir şekilde yatırım yapılmasını sağlaması.
Türkiye’de de biliyoruz ki enerjinin üretim ve alanı fosil kaynaklı yakıtlar. Bu fosil kaynaklı yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının her geçen gün arttığını görüyoruz. Mesela dün Enerji Bakanlığı’nın yapmış olduğu bir açıklamayla Mayıs ayında sadece güneşten elde edilmiş olan elektrik enerjisi, bizim Türkiye’deki toplam enerji üretimimizin yaklaşık yüzde altısına tekabül ediyor. Böyle hızla gelişen bir alan ve sektör…
Yeşil tarifenin Bakanlık tarafından özelikle tüketiciler bazında yansıtılmış olmasının “çok sağlıklı ve umut verici” olduğunu söyleyen Kaya, yeşil enerjinin, kullanmak isteyen tüketicilere getireceği olası maliyet yüksekliğiyle ilgili de yorumda bulundu. Kaya, devletin getirebileceği en önemli teşvik mekanizmasının, vergi indirimi benzeri belli başlı avantajların sağlanması olacağını söyledi.
Bununla birlikte Bakanlığın henüz maliyetlerle ilgili kesin bir açıklama yapmadığına dikkat çeken Kaya, sürecin sağlıklı bir şekilde gelişeceğinden şüpheleri olmadığını belirtti.
Enerji kooperatiflerine ağırlık verilmeli
Kaya ayrıca bu süreçte enerji kooperatiflerine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti:
…Çünkü enerji kooperatifleri nihayetinde, yörede yaşayan insanların üretmiş olduğu, temiz kaynaklarla üretilen bir enerji kayanağı olacaktır. Bu kaynağın direkt tüketiciye yansıması, daha sağlıklı yöntemler ve yollar sağlayacaktır bize. Enerji kooperatiflerinin gelişmesine de katkı verecektir.
Yeşil Tarife çalışmasına ilişkin kanun şubat ayında Meclis’ten geçmişti.