Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan sosyal medya platformlarına yeni yürürlüğe giren sosyal medya düzenlemesi kapsamında ceza kesildiğini duyurdu.
Bu kapsamda Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi.
Ödemezlerse ne olacak?
- Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.
- İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse reklam verilmesi yasaklanacak.
- Reklam yasağı kararından itibaren 3 ay içinde yükümlülükler yerine getirilmezse internet trafiği bant genişliği yüzde 50 daraltılacak.
- Yükümlülüğe uymamakta ısrar eden sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 90 daraltılacak.
Sayan, yaptığı açıklamada “Yükümlülüklerini yerine getirmeyi kabul eden ve Türkiye’de temsilcilik açmayı kabul eden sosyal ağ sağlayıcılarına kesilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve internet trafiği bant genişliğine yapılan müdahale de sonlandırılacak” dedi.
Düzenlemeye yönelik eleştiriler
1 milyondan fazla kullanıcısı bulunan sosyal medya platformlarına ülkede temsilcilik açma zorunuluğu getiren 7253 sayılı kanunda yapılan değişiklik, teklif aşamasından bu yana internette ifade özgürlüğünü kısıtlayacak olması başta olmak üzere pek çok nedenle eleştirildi.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye’den yapılan açıklamada, düzenlemedeki değişiklerin uluslararası insan hakları hukuku ve standardına aykırı olduğu ve sosyal medya şirketlerini sansüre zorlama anlamına geldiği belirtilmişti.
Eleştirilere rağmen söz konusu düzenleme Meclis’ten 29 Temmuz tarihinde geçmişti. Meclis, sosyal medya düzenlemesini kabulünün ardından 1 Ekim’e kadar tatile girmiş, yasa ise 1 Ekim’de yürürlüğe girmişti.