GENEL HABERLER
İnternetin iyice yaygınlaşıp, nihayet, ceplerimize girdiği son on yıl içinde bambaşka bir “âlem”e, bambaşka bir “boyut”a geçtik!
Bu yeni âlemde, bütün kavramlar yeniden anlam kazanıyor.
Meselâ, “işsiz” demek, eli-kolu bağlı oturan, hiçbir geliri olmayan kişi anlamına gelmeyebilir.
Bakın, hepinizin yakından tanıdığı, muhtemelen defalarca alışveriş ettiği Trendyol adlı alışveriş sitesinin kurucusu Demet Mutlu ne diyor: “2020'de büyük çoğunluğu KOBİ olan 98 bin işletmemiz ve 1,1 milyon bireysel satıcımız, platformumuz üzerinden, 347 milyon adet ürün satışı gerçekleştirdi. Satıcılarımız, Trendyol'dan gelen siparişleri karşılamak için 360 bin kişiyi istihdam ediyor. Bununla birlikte platformumuzda gerçekleşen satışlar; ürün imalatı, kargo dağıtımı, paketleme, müşteri hizmetleri ve dijital pazarlama gibi birçok sektörü harekete geçiriyor.” (https://www.genelhaberler.com/haber/oku/36000)
Bu, “1.1 milyon bireysel satıcı”lar kim?
Hepsi kayıtlı, vergi numarası ve levhası olan satıcılar… Nitekim, Mutlu, “ekonomiyi kayıt altına alma konusunda da katkı sağlıyoruz”, diyor.
İnce dikkat, bu 1,1 milyon kişiye sadece bir tek alışveriş sitesi istihdam imkânı sağlıyor. Bunun gibi düzinelerce “dijital alışveriş sitesi” var. O vakit, şunu iddia edebiliriz: Bu siteler, düzinelerce milyon kişiye istihdam yaratıyorlar.
Acaba, onun için mi, “eski dünya” anlayışımızda “işsiz” sayılan milyonlarca insanın sesi çıkmıyor? Dijital dünyada “iş” yaptıkları, para kazandıkları için mi?
Yazının devamı için: https://www.genelhaberler.com/kose/oku/6859