Trabzon‘da dadandığı bazı bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan ve halk arasında ‘Drakula’ olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği‘nin hızla yayılmasının önüne geçilemeyince sökülen fındık ağaçları yakılmaya başlandı.
Trabzon’un Maçka ilçesinde tespit edilen böcek ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri inceleme başlatmıştı.
İtalya’dan geldiği düşünülüyor
İstanbul’dan Trabzon’a süs bitkileri içerisinde geldiği düşünülen ve fındık dallarını kuruttuğu saptanan böceğin tespiti için uzman ekiplerden yardım istendi. Yapılan çalışmalarla böceğin Drakula lakaplı ‘Turunçgil Uzun Antenli Böcek’ olduğu tespit edildi.
Böceğin İtalya’dan İstanbul’a, buradan da Maçka ilçesine geldiği ihtimali üzerinde duruluyor.
Fındık bahçeleri tarlaya dönüştürülüyor
Toplu imha ile mücadelesi mümkün olan drakula böceği için yürütülen çalışmada karantinaya alınan bölgede fındık ağaçları iş makineleri eşliğinde bahçelerde sökülerek yakılıyor.
Toplu imha işlemlerinin ardından boş kalan fındık bahçeleri yöre sakinleri tarafından tarlaya dönüştürerek patates, fasulye, mısır ekiliyor.
Yeni yasa çıkarıldı
UFK ve Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, DHA’ya yaptığı açıklamada Drakula böceği ile mücadele işlemlerinin titizlikle yapılması gerektiğini belirtti.
Arslantürk, “Bitkiyi kurutan ve son derece tehlikeli böcek başka alanlara da sıçraması söz konusu. Önlem alıyoruz. Drakula ismi ile tanınan böcek ile ilgili geçtiğimiz yıl bir yasa çıkartıldı. Şu anda sökme ve imha işlemleri yapılıyor. İmha işlemi uygulanan yerlerde 4 yıl boyunca uzun yaşayan bitkiler o alanlara dikelemeyecek. Sadece mevsimsel, yıllık bitkiler dikilebilecek” dedi.
‘Dört yıllık zarar karşılanacak’
Sökülen fındık bahçelerine dikilecek olan fındık fidanlarını kendilerinin temin edeceğini kaydeden Arslantürk şu bilgileri paylaştı:
Devlet oradaki zararı da karşılıyor, 4 yıllık bir ödeme yapacak. Vatandaşın kaybı aslında daha fazla. 4 yılın bedelini devlet karşılıyor fakat 4 yıl sonra yeni bir dikim ve ürün alınabilmesi için en az 3 yıl bir bekleme süresi olacak.
Ama o alanlara dikilecek olan fındık fidanlarını biz temin edeceğiz. Yaşlı fındık ağaçları da gençleşmiş olacaklar. Bakanlığın hedefi olan bir sistem kurulmuş olacak aslında. Yörenin değişen iklimine uyum sağlayan tek dal sistemli fındıkları dikeceğiz. Alan bazında bakıldığı zaman daha çok verim alınacak ve daha kaliteli fındık üretilmiş olacak.”