Soma’da madencilerden eylem: İş kazaları, tazminat ve emeklilik sefaleti

YEŞİL GAZETE


Fotoğraf: Bağımsız Maden-İş

Soma’da madenciler “Çalışmak zulüm, emeklilik ölüm” diyerek eylem gerçekleştirdi. Bağımsız Maden-İş’e üye madenciler dün Hükümet Meydanı’ndan Soma Adliyesi önüne yürüyerek madencilerin sorunlarını dile getirerek çözüm talebinde bulundular.

Emeklilik ücretlerine yasal bir düzenleme getirilmesini talep eden madenciler eylemde insanca bir yaşam için sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getirdiler.

Tazminat sorunu

“Somada madencilerin tazminat sorunu bitmedi” diyen madenciler, “Bitti diyenler böyle bir algı yaratmaya çalışanlar yıllardır madencilerin tazminatlarının ödenmesi konusunda ayak bağı olanlar madencilerin yaşadığı her kenti terk etmelidirler. Soma Uyar madencilik tazminat ödemelerinde 952 madenci tazminatını almıştır fakat eksik ödeme almıştır. Azim Uyar’a ait bir ocağa ödemeler yapılırken Azim Uyar’a ait diğer ocağa ödemeler yapılmamıştır” dediler.


İş kazaları

Ayrıca iş kazası ve Ölümlü İş Kazası tazminat ödemelerinin yapılmadığını söyleyen madenciler “Özellikle bu yola çıktığımızdan bu yana tazminat sorununun çözümünde direnişlere öncülük eden İdris Sarıkaya’nın, Ali Kandemir’in ve Ali Faik İnter’in mahkemelerce kazanılmış olan tazminat hakları ödenmemiştir” ifadelerini kullandılar.

Tazminat ödemelerindeki usulsüzlükler

Soma Kömürleri tazminat ödemelerinde yapılan usulsüzlüklere ve yasadaki 13 Mayıs 2014 öncesi hak edişleri olan madencilerin ödemelerine de değinen madenciler, bu konuda sınırlamanın devam ettiğini söylediler. Bağımsız Maden-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu yola çıkarken söylediğimiz ve aynı zamanda sendikamızın bir mücadele ilkesi olarak ‘bir kişinin hakkı kalmayıncaya kadar bu yoldan asla dönmeyeceğiz’. Mücadelemizin neticesinde muhattap olarak karşımıza çıkanlar, günlerce, aylarca bizi oyalayanlar bu sözümüzü, ilkemizi on milyon kez düşünsünler ve Somalı madencilerin çözülmeyen tazminat sorununu ivedilikle çözsünler.”


‘Madenci kısa ömürlü insandır’

Madencilik mesleğinin dünyanın en ağır mesleği olduğunu belirten madenciler, “Madenci kısa ömürlü insandır. Çoluğunun çocuğunun geleceği için kısa ömürle yaşamayı göze almış insandır. Bu hakikat nedeniyle de devlete/SGK’ya emeklilik maliyeti yükü en az olan kesimdir madenciler.
Maden işçisi bir iş cinayetinde öldürülmez ise, bir iş kazasında uzuv kaybı yaşamaz ise, çalışıp emekli olunca da ciğerleri tükenmiş oluyor, madencilik sonucu çeşitli hastalıklarla boğuşarak kısa ömrünü tamamlaya çalışıyor madenciler” dediler.

‘Maaşla emekli aylığı arasındaki uçurum’

“Ancak insanlığa musallat edilmiş kapitalist sistem ve onun sahipleri yaşamı işçiler için cehenneme çevirirken düzenin sahibi patronlar için cennet yaratıyor. Günden güne emeği ile geçinen insanların haklarına mafya tarzıyla çökmeye devam ediliyor” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Biz bugün burada aynı zamanda maden işçilerinin önderleri Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’e vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmek için toplanmış bulunmaktayız. Söz şudur: Madencilere reva görülen en düşük sınırda ödenen emeklilik aylıklarına isyan etmek. Düşünün ki bugün yeni zamla 8 bin 500 TL aylık ücret alan maden işçisi bir ay sonra emekli olunca 2 bin 500-3 bin 500 TL sınırında emekli aylığına mahkum ediliyor. Hiçbir iş kolunda aldığı maaşla, aldığı emekli aylığı arasında bu kadar uçurum olan bir kesim söz konusu değildir.”


‘Siyasetçiler madenciler için ne yapacaklarını taahhüt etmeliler’

Emekli milletvekillerinin aldıkları 18 bin TL ücreti az bulanların, madencinin ‘sefalet düzeyindeki emekli aylıkları’na çare üretmek durumunda olduklarının ifade edildiği açıklamada “Önümüzdeki dönem seçime doğru gidiyoruz. Soma, Kınık, Kırkağaç, Savaştepe’de madencilerin karşısına çıkacak siyasi partiler öncelikle bu konuda ne yapacakları taahhüt etmelidirler” denildi.

Hayat pahalılığına da dikkat çekilen açıklamada “Temel ihtiyaçlar giderlerinin, elektriğin, suyun, kiranın, ısıtmanın, market, pazar ürünlerinin günlük gelen zamlarla belirlendiği bir hayatta, 2 bin 500-3 bin 500 TL arası maaş alan emekli madencinin ve ailesinin geçinebilmesini düşünebilmek akıl dışılıktır” ifadelerine yer verildi.


‘Ülkemizde emekli madenciler sefalet ücreti alıyor’

Kamuya ait yeraltı maden işletmelerinden emekli olmuş bir maden işçisinin ortalama aylık aldığı ücretin 6 bin 500 TL olduğunun belirtildiği açıklamada “Özel işletme yeraltı madenlerinde çalışıp emekli olan madencilerle arasında dev bir uçurum bulunmaktadır. Dünyada emekli bir maden işçisinin ortalama aylık geliri 2 bin Euro olmaktadır. Bu ücret ülkemizdeki emekli madencinin aldığı sefalet ücretinin hem yaşamsal olarak kat kat üzerinde hem maddi olarak kat kat üzerindedir” sözleri kullanıldı.

“Özel işletmelerin yeraltı madenlerinde çalışmış ve emekli olmuş madencilerin yaşadığı durumun adı tam anlamıyla sefalettir. Bizim gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok” diyen madenciler madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talebinde bulundular.

Tarih: 15.03.2022 Okunma: 636