Rusya’nın Ukrayna’yı işgali dördüncü haftasında: Lviv’de de saldırılar başladı

YEŞİL GAZETE


Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgali dördüncü haftasına girerken Ukrayna’nın her bölgesindeki kentler hava saldırılarıyla vuruldu.

Amerikan ve İngiliz istihbarat yetkilileri, ağır kayıplar veren Rusya ordusunun, lojistik sorunlar ve yoğun Ukrayna direnişi nedeniyle genel saldırılarının yavaşladığını söylese de, Rusya bombardımanlarına devam ediyor. Şimdiye kadar binden fazla füze fırlatan Rusya, şehirleri ve sivilleri yıpratmak için giderek daha fazla bomba kullanıyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, işgalin şiddetli direniş ve artan lojistik zorluklar sebebiyle “donmuş durumda” olduğunu belirtti. Ancak Batılı yetkililer, Ukrayna’nın, tedarik hatlarına yönelik saldırılarının Rus güçlerini yiyecek ve yakıt konusunda zor durumda bırakmasına rağmen, Kremlin‘in hala önemli bir savaş gücüne sahip olduğu konusunda da uyarıyor.

Rusya’nın işgalinin başlamasından beri Birleşmiş Milletler (BM), ve 3,1 milyondan fazla sığınmacının ülkeden ayrıldığını 52’si çocuk 1900 sivilin yaşamını kaybettiğini bildirdi. Ancak insani yardım örgütleri, insani dramın boyutunun gerçek ölçeğinin çok daha büyük olduğunu söylüyor.

İki gün önce Mauripol‘de 1200 sivilin sığındığının bildirildiği tiyatro binasındaki saldırının ardından kayıp ve yaralı sayısı hala bilinmiyor. Saldırırdan Moskova ve Kiev birbirlerini sorumlu tutuyor.

Kurtarma ekiplerinin tiyatronun yıkıntılarından kurtulanları çıkardığı belirtilse de şehirde iletişim iletişim büyük ölçüde kopuk olduğu için henüz net bilgilere ulaşılamıyor.

İtalya Kültür Bakanı, yıkılan tiyatronun yeniden inşası konusunda ülkesinin Ukrayna’ya yardım edeceğini söyledi. Bakan Dario Franceschini, dünyadaki tiyatroların tüm insanlığa ait olduğunu söyledi.

Başkent Kiev’de, şehir yetkilileri, bir yerleşim bölgesinin bombalandığını bildirdi. Kiev’de, bir füze saldırısı gibi görünen büyük bir patlama, bir konut binasının avlusunda yaklaşık bir düzine metre çapında bir krateri yarattı, etrafındaki blokların pencerelerini parçaladı ve en az bir kişi öldü.

Harkov, Çernigiv ve Mariupol gibi büyük şehirler de saldırı altında. Karadeniz‘de stratejik öneme sahip güneydeki Odessa kentinde de patlamalar duyuldu. Misket bombalarının kullanıldığı Harkov’da ceset torbaları ve tabutların yetersiz olduğu bildirilirken, Çernigiv’den bir video, molozların arasında battaniyeyle kaplanmış cansız çocuk bedenlerini gösteriyor.

Ukrayna’nın doğusundaki Merefa kentinde yapılan saldırıda bir okul ve kültür merkezinin vurulduğu ve en az 15 kişinin öldüğü açıklandı.

Lviv’de saldırılar

Ukrayna’nın başka şehirleriden kaçan insanlar için bir sığınak olan ve bugüne kadar nispeten savaştan daha az etiklenen batı şehri Lviv‘de bu sabah bir füze saldırısı gerçekleşti.

Belediye Başkanı Andriy Sadovy, birkaç füzenin şehir merkezinden yaklaşık 10 kilometre uzaktaki havaalanı kompleksindeki bir uçak onarım tesisine çarptığını ve binaları tahrip ettiğini söyledi. Bölgesel askeri yönetici Maksym Kozytsky düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz üzerinden Lviv’e doğru giden bir uçaktan altı füze atıldığını ve bunlardan ikisinin vurulduğunu söyledi. Burada daha önce çalışmaların durduğunu belirten yetkili, can kaybının olmadığını, bir kişinin yaralandığını belirtti.

Havalimanına saldırının Ukrayna hava güçlerini hedef alma girişimi olduğu düşünülüyor. Ocak ayındaki yerel bir habere göre havaalanındaki fabrika, Ukrayna Hava Kuvvetleri için MiG-29 savaş uçaklarını yenileyen ülkedeki tek kuruluş.

Fotoğraf: AP

Rus ordusu dikkatini güneye, kuzeye ve Ukrayna’nın başkenti Kiev çevresindeki bölgeye odaklaması sebebiyle, batıda görece güvenli kalan Lviv, Polonya sınırına yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki batıdaki Lviv şehri, savaşın başlamasından bu yana şiddetten kaçan Ukraynalılar için bir varış noktası. Polonya sınırına 80 kilometre mesafedeki kent, NATO ve diğer Batılı ülkelerden bölgeye yardım akışının da merkezi konumunda.

Savaşın başlamasından pek çok ülke de elçiliklerini Lviv’e taşıdı. Güney Kore, kentteki geçici büyükelçiliğini “artan askeri tehditler” nedeniyle komşu bir ülkeye taşıyacağını söyledi.

ABD ve Çin görüşecek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, erken saatlerde  yaptığı video konuşmasında, saldırı altındaki tüm Ukrayna şehirleri için savaşma sözü verdi ve Rus vatandaşlarını Kremlin’e meydan okumaya çağırdı. Zelenski “Yetkililerinizden korktuğunuzdan daha çok çocuklarınızı sevmenizi istiyoruz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya Parlamentosu‘na seslendiği konuşmasında Almanya’yı “hak ettiği liderlik rolünü üstlenmeye” çağırdı. Rusya’ya yönelik yaptırımların geç geldiğini ifade eden Zelenski, Almanya’yı Rusya’nın saldırganlığına karşı çıkmaya davet etti.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping, Çin’in Rusya’ya askeri teçhizat ve yardım sunacağına dair endişelerin artması sebebiyle bugün görüşecekleri açıklandı.

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nde Ukrayna’da olduğunu iddia ettiği Amerikan biyolojik laboratuvarlarını görüşmek üzere acil bir toplantı talep etti. ABD, bu çağrıyı kınadı ve bunun “Moskova’nın dezenformasyonu” olduğunu söyledi.

İngiltere‘nin medya düzenleyicisi Ofcom, Rus hükümeti tarafından finanse edilen Russia Today (RT) kanalının yayın lisansını iptal ettiğini söyledi. RT, şu anda yaptırımlar nedeniyle İngiltere’de yayında değil.

Avustralya, 11 Rus bankası ve devlet kuruluşunun yanı sıra iki oligarka daha yaptırım uyguladığını açıkladı.

Türkiye garantörlük yapabilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye dahil bazı ülkelerin Ukrayna ile arabuluculuk yapma tekliflerini olumlu karşıladıklarını söyledi. Financial Times gazetesinin iddiasına göre, Rusya ile Ukrayna heyetleri Türkiye’nin de garantör devlet olarak adının geçtiği 15 maddelik bir barış planı üzerinde çalışıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘yla yaptığı telefon konuşmasında Türkiye’ye Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyduğu ve Ukrayna’ya yardımda bulunduğu için teşekkür etti.

Çarşamba günü Moskova’ya, dün de Lviv’e giderek iki tarafla da müzakerelerde bulunan Çavuşoğlu, “Ateşkese olan umudumuz artmıştır”dedi.

Rusya ve Ukrayna arasında yapılacak olası bir anlaşmada Ukrayna’nın, Türkiye’yi garantör ülke olarak görmeyi istediğini söyleyen Çavuşoğlu, Ukrayna’nın teklifine Rusya’nın itirazı olmadığını da ekledi.

Lviv’de mevkidaşı Dymytro Kuleba ile basın açıklamasında Çavuşoğlu, “Temennimiz, önce Mariupol’da acil bir insani ateşkesin sağlanması sonra da tüm Ukrayna’da savaşın sona ermesi” dedi. Çavuşoğlu ayrıca “En kısa zamanda artık liderler düzeyinde bir buluşmanın zemininin de hazırlanması gerekiyor” dedi.

Daha önce Zelenski ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Putin’le de telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı‘ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Putin ve Zelenski’yi İstanbul ya da Ankara‘da buluşturmayı teklif etti.

Tarih: 20.03.2022 Okunma: 449