Hindistan, kirlilikle mücadele etmek için pipetlerden sigara paketlerine kadar çeşitli ürünlerde tek kullanımlık plastiklere Cuma günü yasak getirdi.
Plastik atıklar, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’da önemli bir kirlilik kaynağı. Ülkede yılda yaklaşık 14 milyon ton plastik kullanılıyor. Hızlı ekonomik büyüme detek kullanımlık plastik ürünlere ve plastik ambalajlı mallara olan talebi artırdı.
Bu konuda daha önce bir regülasyona sahip olmayan Hindistan’ın bu tüketimin sonucunda kasabaları, sokakları, kanalizasyonları, nehirleri ve okyanusları kullanılmış plastik çöpleriyle doldu.
‣ Şişelenmiş suyun neden son kullanma tarihi var?,
‣ ‘Kirlilik, doğurganlığı azaltıyor, penisleri küçültüyor’
‣ Bireylere düşen sorumlulukla sorunlar çözülebilir mi?
Hindistan Başbakanı Narendra Modi‘nin duyurduğu yasak kapsamına diğer ürünlerin yanı sıra pipet, çatal bıçak takımı, kulak çubukları, ambalaj filmleri, balonlar için plastik çubuklar, şekerleme ve dondurma ve sigara paketlerini de içeriyor.
Tüketiciler düşünülerek şimdilik plastik poşetler yasaktan muaf tutuldu, ancak üreticilerden yeniden kullanımı teşvik etmek için kalınlığı artırmaları istendi. Hükümet ayrıca tek kullanımlık plastik ürünlerin yasadışı kullanımını, satışını ve dağıtımını kontrol etmek için kontrol odaları kurmaya karar verdi.
‣ Bilim insanlarından uyarı: Plastik kirliliğinin sonlandırılması için, üretiminin sınırlandırılması şart
‣ Karadeniz sahilinde 300 metrede 89 kilo çöp: Yüzde 90’ı plastik
‣ Adana’daki çöp aldatmacası bitmiyor: Ne temizlendi ne de temizleme yetiyor
Yiyecek, içecek ve tüketim malları sektörlerindeki şirketlerin ‘kesintileri önlemek için kısıtlamayı erteleme’ talepleri ise reddedildi.
CNN’İn haberine göre PepsiCo, Coca-Cola gibi büyük şirketler ve Hindistan menşeili Parle Agro, Dabur ve Amul, pipetlerin yasaktan muaf tutulması için lobi faaliyeti yürüttü.
Plastik üreticileri de kısıtlamaya hazırlanmaları için kendilerine yeterli zaman verilmediğini söyleyerek yasaktan şikayet ediyor.