Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından lisans başvurusu yapmadıkları gerekçesiyle sitelerine erişim engeli getirilen Deutsche Welle (DW) Türkçe ve Amerika’nın Sesi (VoA), engelin nasıl aşılabileceğini paylaştı.
VOA Türkçe erişim engelinin ardından “VOA’ya engelsiz erişim yolları başlığıyla yayımlanan içeriklerde okuyuculara sitelere nasıl erişebilecekleri aktarıldı. Okuyuculara Psiphon ve nthLink uygulamaları kullanılarak sitelere erişim sağlanabileceği duyurdu.
‣ RTÜK’ün dayatmasına uymayan DW ve VOA Türkçe’ye erişim engeli: İşte basın özgürlüğü(!)
‣ Erişim engeli getirilen DW: Lisans zorunluluğu hükümetin sansürünü mümkün hale getirecek
Deutsche Welle de siteye şu yollarla erişilebileceğini yazdı:
- “Psiphon” uygulamasını indirmek. Psiphon’u masaüstü bilgisayarınız için de indirebilirsiniz.
- Tarayıcı olarak Tor kullanmak. Google Chrome gibi bir tarayıcı olan Tor, iPhone’larda çalışmıyor. Tor, iOS için “Onion Browser” adlı uygulamanın indirilmesini öneriyor.
- Erişim engeline karşı bir başka yöntemse masaüstü bilgisayarınızdaki tarayıcınıza sanal özel ağ (VPN) eklentisi yüklemek. Tarayıcınıza ZenMate, uBlock Origin ve Privacy Badger gibi VPN eklentileri indirerek gayet kolay şekilde DW Türkçe’nin internet sayfasına erişebilirsiniz
- Telefonunuzdaki DW uygulamasının Proxy ayarını değiştirmek. Uygulamada “Ayarlar” bölümündeki “Proxy” seçeneğini aktifleştirin. Böylece DW uygulamasındaki tüm içeriklere erişin. Bu yöntem şu an sadece Android telefonlarda işe yarıyor. Kısa süre içinde iOS için de geliştirilecek.
DW Genel Müdürü Peter Limbourg, RTÜK’ün getirdiği lisans zorunluluğunun ‘Türkiye hükümetinin editoryal içeriği sansürlemesini mümkün hale getireceğini’ söylemiş ve neden lisans başvurusu yapmadıklarını şöyle anlatmıştı:
“Türkiye’de lisanslı medya, RTÜK’ün uygunsuz olarak değerlendirdiği çevrimiçi içeriği silmekle yükümlü. Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez. DW, şimdi uygulanan erişim engeline karşı yasal yollara başvuracak.”
Ne olmuştu?
RTÜK 9 Şubat’ta lisans kararı almış, görüntülü haberleriyle ilgili lisans başvurusu yapmamaları durumunda her iki yayın organına da kısıtlama getireceğini bildirmişti. RTÜK daha önce Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirmişti. Erişim engeli dün akşam saatlerinde Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla hayata geçirildi.
RTÜK Üst Kurul Üyesi Okan Konuralp, 9 Şubat’taki paylaşımında kararı eleştirmiş, “RTÜK, VOA, DW ve Euronews’e lisans başvurusu için 72 saat süre tanınmasını. “SETA’nın 2019’daki fişleme niteliğindeki uluslararası medya raporunun bir uygulaması” olarak değerlendirmişti.
RTÜK’e internet üzerinden yayın yapan platformları denetleme yetkisini veren yönetmelik, 2019’da Resmi Gazete‘de “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” adı altında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Lisans başvurusunu yapmayan Deutsche Welle (DW) Türkçe ve Amerika’nın Sesi’ne (VoA) geçen hafta erişim engeli getirildi.