Fransa'nın Başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında düzenlenen silahlı saldırıda biri kadın üç kişi hayatını kaybetti, biri ağır 3 kişinin de yaralandığı açıkladı.
Paris Savcısı Laure Beccuau, saldırganın atıcılık kulübü üyesi Williams M. olduğunu ve ruhsatlı silahı bulunduğu belirtilirken, bölgede toplananlarla polis arasında arbede yaşandı. Olaylarda 6 polisin yaralandığı kaydedildi.
Savcı, yüzünden yaralanan saldırganın hastaneye kaldırıldığını duyurdu.
Terörle mücadele savcılığının, soruşturmayı yürütenlerle temas içinde olduğunu kaydeden Beccuau, şu an için saldırının terör amaçlı olduğuna dair bir işaret bulunmadığını bildirdi.
Bu arada saldırı sonrası PKK yanlılarının toplanarak, mahallede Türkiye aleyhine slogan attıkları görüldü.
Zanlı hakkında daha önce ırkçı saldırı suçundan dava açılmış
Fransız medyasında, görgü tanıklarına dayandırılarak verilen haberlerde, saldırganın Ahmet Kaya Kültür Merkezi ile bir lokanta ve berber salonunu hedef aldığı duyuruldu.
AFP, görgü tanıklarına dayandırarak verdiği haberinde zanlının elinde silahıyla yakalandığını belirtirken, bu kişi hakkında "isteyerek adam öldürmek ve şiddet suçlarından" soruşturma açıldığını aktardı.
11 gün önce şartlı tahliye edilmiş69 yaşında, emekli bir tren makinisti ve Fransız vatandaşı olduğu belirtilen saldırganın, 11 gün önce cezaevinden şartlı tahliye edildiği bildirildi.
Poliste sabıkası olduğu belirtilen bu kişinin daha önce 8 Aralık 2021 tarihinde Paris'in 12. bölgesinde çadırlarda yaşayan göçmenlere kılıçla saldırıp, iki kişiyi yaralamak suçundan hakkında dava açıldığı ortaya çıktı. Bu kişinin adli denetim koşuluyla 11 gün önce şartlı tahliye edildiği belirlendi.
Zanlının 2016 yılında da yine ırkçı bir saldırıya karıştığı öğrenildi.
Olay hakkında Twitter'dan bir mesaj paylaşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Fransa'daki Kürtler Paris'in kalbinde menfur bir saldırının hedefi oldu. Düşüncelerimiz kurbanlar, yaşam mücadelesi verenler, onların aileleri ve sevdikleriyle birlikte. Cesaretleri ve soğukkanlılıkları için polisimize minnettarız" ifadelerini kullanarak saldırıyı kınadı.
Saldırının gerçekleştiği Paris'in 10. bölgesinde, Türkiye'den gelen göçmenlerin çok sayıda lokanta, market, berber, kuyumcu gibi iş yeri bulunuyor.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 3 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı "iğrenç bir eylem" olarak tanımlarken, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralananlara geçmiş olsun mesajı gönderdi.
İçişleri Bakanı Darmanin'den açıklama
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, saldırganı "yabancıları açıkça hedef alan biri" olarak niteledi.
Darmanin, "Bu insanları öldürmek isteyen katilin bunu özellikle Kürtler için yaptığı kesin değil" diye ekledi.
"Sebepleri henüz tam olarak bilmiyoruz," diyen Darmanin ayrıca şüpheliyi, "aşırı sağ" ile bağlantılı önceki eylemlerle ilişkilendiren herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söyledi.
Paris dışında olan Darmanin'in, resmi programını yarıda keserek yetkililerden bilgi almak üzere gün içinde başkente geri dönüp olay yerinde incelemelerde bulunacağı bildirildi.
Aralarında Nupes milletvekilleri ve Paris'in Sosyalist Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun da bulunduğu çok sayıda sol görüşlü siyasetçi, silahlı saldırıların sorumluluğunu "aşırı sağa" yükledi.
Darmanin, saldırganın daha önce "bir spor kulübünde atıcılık yaptığını ve ruhsatlı silah beyanında bulunduğunu" söyledi.
Siyasilerden tepki yağdı
Fransa'da gerek sağ gerek sol partilerin temsilcileri de, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarda saldırıyı kınadı.
Radikal sol eğilimli "Boyun Eğmeyen Fransa" hareketinin lideri Jean-Luc Mélenchon, saldırganın Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ni hedef aldığını belirterek, 'Artık yeter müttefikimiz olan Kürtlerin daha iyi korunması gerekir." dedi.
Sosyalist Parti temsilcisi Olivier Faure ise saldırının aşırı sağın ülkede ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığını gösterdiği görüşünü dile getirerek, "Bu saldırı, aşırı sağın temsil ettiği tehlikeye karşı hepimizin uyanık olması gerektiğini ortaya koydu." dedi.
Paris'te Kürtler polisle çatıştı
Saldırı sonrası olay yerine yakın bölgede toplanan Kürtler saldırıya tepki gösterdi. "Bizi korumuyorsunuz" diye bağıran göstericiler polisle çatıştı.
Saldırının "siyasi" olduğunu belirten göstericiler Türk hükümetini hedef alan sloganlar attı. Polis, bazı göstericilerin taş fırlatması üzerine eyleme göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Paris'te Ocak 2013'te PKK kurucularından Sakine Cansız'ın yanı sıra Fidan Doğan ve Leyla Söylemez Kürdistan Enformasyon Bürosu'na düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmişti.
Üzerinden yaklaşık 10 yıl geçen olayla ilgili yargı süreci devam ediyor. 2013'teki cinayetin tek zanlısı olan Türk vatandaşı Ömer Güney, Paris'teki özel ağır ceza mahkemesinde yargılama sürecinin başlamasına kısa süre kalan Aralık 2016'da kanserden yaşamını yitirmişti.