UNICEF: Gazze'de 5 yaş altı çocukların yüzde 90'nın en az bir bulaşıcı hastalığı bulunuyor ve 2022'ye göre ishal vakaları 23 kat arttı
İsrail ordusu son olarak Gazze kentinin güney ucundaki Zeytin ve Türkmen mahallelerinin de boşaltılması talimatını verirken, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'nin kuzeyinde 6 bebekten 1'inin şiddetli yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
UNICEF, Gazze'de Gıda Hassasiyeti ve Durum Analizi başlıklı raporun sonuçlarını paylaştı.
Ocak ayı verilerinin derlendiği raporda, durumun özellikle Gazze Şeridi'nin kuzeyinde çok ciddi olduğuna dikkat çekildi.
Gazze'nin kuzeyine haftalardır yardım ulaştırılamadığı ifade edilen raporda, sığınaklar ve sağlık tesislerinde yürütülen çalışmalarda 2 yaş altı çocukların 6'sından 1'inin şiddetli yetersiz beslenmeyle mücadele ettiğinin tespit edildiği kaydedildi.
Raporda, bunun kuzeydeki çocukların yüzde 15,6'sına tekabül ettiği belirtilirken, bu oranın yüzde 3'ünün hayati tehlikeye neden olacak düzeyde aşırı zayıflığa maruz kaldığı ifade edildi.
Acilen tedavi edilmemesi halinde söz konusu çocukların tıbbi komplikasyonlarla ve ölme riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısı yapılan raporda, durumun giderek kötüleştiği vurgulandı.
Raporda, benzer incelemenin Gazze'nin Refah kentinde de gerçekleştirildiği aktarılarak "Refah'ta 2 yaş altı çocukların yüzde 5'i şiddetli yetersiz beslenmeyle mücadele ediyor." bilgisi paylaşıldı.
İnsani yardım erişiminin öneminin altı çizilen raporda, Refah'a yönelik yeni saldırıların engellenmesi gerektiği belirtildi.
Hastalık yayılıyor
Raporda, aynı zamanda, Gazze'de "aç, susuz ve zayıf düşen çocukların" hastalandığı bildirildi.
"Gazze'de 5 yaş altı çocukların yüzde 90'ının en az bir bulaşıcı hastalığı var." bilgisi paylaşılan raporda, 2022'ye göre ishal vakalarının 23 kat arttığı kaydedildi.
Raporda, UNICEF, Dünya Gıda Programı ve Dünya Sağlık Örgütünün acilen Gazze'ye engelsiz ve sürdürülebilir insani yardım sağlanması çağrısı yaptığı aktarıldı.
İsrail’in Refah’ı işgal planı
İsrail’in Gazze’deki saldırılarında ölenlerin sayısı 29 bini aşarken, bölge halkının yüzde 80’ni şu ana kadar evlerini terk etmek zorunda kaldı.
İsrail, Hamas'ın elinde kalan İsrailli rehinelerin ramazana kadar serbest bırakılmaması halinde Gazze Şeri’nin güneyindeki Refah kentini işgal edeceği tehdidinde bulunuyor.
İsrail hükümeti şu ana kadar Refah'a yönelik bir kara harekâtının zaman çizelgesini kamuoyuna açıklamadı.
Ancak pazar günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze'de "işi bitirme" sözü vererek yaklaşan saldırının durdurulması yönünde artan çağrıları geri çevirdi.
Bu nedenle İsrail'in Filistinlileri Mısır'a itmeye çalışabileceğine dair endişeler artmış durumda.
Netanyahu tarafından bu ayın başlarında açıklanan İsrail'in sınır kentini işgal etme planı, ABD gibi ülkenin en güçlü müttefiklerinden bazıları da dahil olmak üzere dünya çapında endişeye yol açtı.
Gazze nüfusunun yarısından fazlası, İsrail güçlerinin tahliye emri vermesinin ardından Mısır sınırındaki Refah kentine sığınmıştı.
Mısır ve diğer bazı Arap ülkeleri, İsrail'in Refah'taki saldırısının birçok Filistinliyi Mısır'a itme riski taşıyacağı konusunda defalarca uyardı ve bunu kabul edilemez buldu.
Suudi Arabistan, Refah'a saldırılması halinde bunun "çok ciddi sonuçlar doğuracağı" konusunda uyardı.
AB'den ateşkes çağrısı
Bu arada Avrupa Birliği'nin Macaristan dışındaki 26 üyesi, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde "sürdürülebilir bir ateşkese yol açabilecek acil bir insani duraklama" çağrısında bulundu.
AB, İsrail'in bir milyondan Filistinlinin sığındığı Refah'a saldırımaması yönünde de bir bildiriyi onayladı.
Ancak 27 üyeli birlik, Macaristan'ın itirazı sonucu Batı Şeria'daki İsrailli yerleşimcilere yaptırım planlarını hayata geçiremedi.