Bangladeş''te 15 yıllık Şeyh Hasina iktidarı sona erdi

EURONEWS

Günlerdir şiddetli protestoların sürdüğü Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina, binlerce protestocunun resmi konutuna girmesinin ardından istifa etti.

Bangledeş'te günlerdir devam eden ve şiddet olaylarına sahne olan kamuda kontenjan protestoları ve hükümet karşıtı protestolarda can kayıpları artarken, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina istifa etti.

Pazartesi günü yerel medyaya yansıyan haberlere göre, 15 yıllık iktidarı son bulan Başbakan, istifa etmesinin yanı sıra ülkeyi de terk etti.

Haberi, medyaya konuşma yetkisi olmayan ve ismini açıklamak istemeyen askeri ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri doğruladı.

Protestocular, haziran ayının sonunda kamuda kontenjan sistemini sona erdirmeyi amaçlayan öğrenciler tarafından barışçıl bir şekilde başlatılmıştı ancak Dhaka Üniversitesi'nde göstericiler ile polis ve hükümet yanlısı aktivistler arasında çatışmaların ardından şiddetlenmişti.

Bangladeş'teki yetkililerin açıklamalarına göre, pazar günü eylemcilerle kolluk kuvvetleri arasında çıkan çatışmada yaklaşık 100 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişinin de yaralı halde hastanelere kaldırıldığı belirtildi. Protestoların başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı ise yaklaşık 300 olarak tahmin ediliyor.

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenler için düzenlenen miting sırasında protestocularca ateşe verilen bir alışveriş merkezi.
Bangladeş'te hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenler için düzenlenen miting sırasında protestocularca ateşe verilen bir alışveriş merkezi.AP Photo

Şiddet olayları devam ederken Başbakan Hasina, protestoya katılanların artık 'öğrenci' olarak görülmeyeceğini, hepsine birer 'suçluymuş' gibi muamele edileceğini ve "halkın demir elleriyle" protestoculara karşılık verileceğini söylemişti. Hasina'nın sözleri tepki çekmiş, protestocuların istifa çağrılarını tetiklemişti.

İktidardaki Avami Birliği (Awami League) partisinin yetkilileri de, Şeyh Hasina'nın istifasını isteyen protestocuların arkasında, muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (Bangladesh Nationalist Party - BNP) ve yasaklı statüdeki Cemaat-i İslam adlı hareketin olabileceğini düşünüyor.

Hükümet, sokak olaylarının önünü alabilmek için önlem olarak pazar gününden çarşamba gününe kadar üç günlük tatil ilan etti. Ayrıca Facebook ve WhatsApp dahil tüm sosyal medya platformlarına erişim kısıtlanırken, mobil internet ağı askıya alındı.

Bangladeş'te kamuda kontenjan sistemindeki tartışmalı reformlara karşı başlatılan protesto, hükümet karşıtı gösterilerle devam ediyor. Son olarak cuma günü patlak veren yeni protestolarda, başkent Dakka'nın bazı bölgelerinde toplanan 2.000'den fazla kişi sokaklara döküldü.

Tarih: 06.08.2024 Okunma: 117