İzmir''de orman yangını: Bakan Yumaklı, ''şehri tedirgin edecek bir husus olmadığını'' belirtti

EURONEWS

Bakan Yumaklı, İzmir'deki yangının kontrol altına alındığını, 'şehri tedirgin edecek bir husus olmadığını' belirtti.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar Dağı'nda Perşembe akşamı başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahaleler devam ediyor.

Cumartesi sabahı basın mensuplarına konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Halihazırda yangınla ilgili şehri tedirgin edecek herhangi bir husus söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

İzmir'in Ödemiş ilçesi ve Aydın'ın Didim ilçesindeki yangınların kontrol altına alındığını duyuran bakan, “Bir süre böyle devam edecek, arkadaşlar söndüre söndüre ve soğuta soğuta devam edecekler” dedi.

Yamanlar'daki yangına ilişkin “Oraya hava araçları müdahale edemiyor. Karadan arkadaşlarımız bütün gece boyunca müdahaleleri yaptılar. Şehri ilgilendiren herhangi bir husus kalmadı" ifadelerini kullanan bakan, "Duman tespit ediyorsunuzdur, küller geliyor. Bu dumanın bir bölümü hemen yakınımızdaki büyükşehir belediyesinin çöp aktarma tesisiyle alakalı ve onun etrafındaki bir iki bina, onların dumanı geliyor şehre" diye ekledi.

"Yani halihazırda yangınla ilgili şehri tedirgin edecek herhangi bir husus söz konusu değil," diyen Yumaklı, "Komple etkilenen alan yaklaşık 1600 hektar civarında. Bunun ne kadarının orman alanı olduğu ve ne kadarı hasar gördüğünü arkadaşlarımız bilahare açıklayacaklar. Halihazırda iki uçak ve 11 helikopter müdahale etmeye devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Yoğun dumanların görüldüğü bölgede, yangının rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine ulaştığı bildirilmişti.

İzmir Valisi Süleyman Elban X hesabından yaptığı açıklamada, yangından etkilenen bölgede halkın "ivedi şekilde" tahliye edildiğini açıklamıştı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden cuma günü yapılan açıklamada, perşembe akşamı saat 21.10'da Karşıyaka Yamanlar Dağı'nda çıkan orman yangınının kuvvetli rüzgar nedeniyle hızla ilerlediği belirtilmişti.

Yapılan açıklamada, saat 21:15 itibariyle yangına müdahale edildiği belirtilirken, "yer ve hava ekipleri ile kontrol altına alabilmek için müdahalemiz devam etmektedir," ifadesi kullanılmıştı.

13 arazöz, 5 su ikmal aracı, 2 dozer ve 3 yer ekibi bölgede yoğun olarak çalışmalarını sürdürürken, 2 uçak ve 4 helikopter de havadan yangına müdahale ediyor.

Euronews yorum için İzmir'de yaşayan vatandaşlara ulaştı.

İzmir Şehir Hastanesi'nin arkasında yükselen dumanlar görüntüleniyor, Bornova, 16 Ağustos 2024
İzmir Şehir Hastanesi'nin arkasında yükselen dumanlar görüntüleniyor, Bornova, 16 Ağustos 2024Cleared

"Alevler hem Şehir Hastanesi'nin arkasındaki TOKİ'ye, hem Çiğli - Güzeltepe'nin arkasındaki konutların dibine gelmiş durumda. Karşıyaka'ya sabahtan beri kül yağıyor," ifadelerini kullanan bir şehir sakini, "durum çok kötü, yangını nasıl söndürecekler bilmiyorum" dedi.

Bir başka İzmirli ise yangını sabah saatlerinden beri takip ettiklerini belirterek, bölgedeki bazı yerleşim yerlerinin boşaltıldığının altını çizdi.

İzmir çevresindeki yangın görüntüleniyor, Bayraklı, 16 Ağustos 2024
İzmir çevresindeki yangın görüntüleniyor, Bayraklı, 16 Ağustos 2024Cleared

Oturduğu evin balkonundan yangının ilerlediğini görebildiğini söyleyen vatandaş, söndürme çalışmalarına havadan destek verildiğini belirtti.

Karşıyaka Belediyesi'nden destek çağrısı

Yangın şiddetini arttırarak devam ederken, Karşıyaka Belediyesi'nden destek çağrısı geldi.

Belediyenin X hesabından yapılan paylaşımda, "Karşıyaka’da devam eden yangına müdahale için kullanıma hazır durumda su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Çiğli Belediyesi: İlçemizdeki yangını kontrol altına aldık

Buna mukabil, Karşıyaka'nın komşu ilçesi Çiğli sınırları içindeki yangının kontrol altına alındığı bildirildi.

Çiğli Belediyesi'nden ilçe sakinlerine Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız imzasıyla gönderilen mesajda, "Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile birlikte gün boyu süren söndürme çalışmaları sonrasında ilçemizdeki yangını kontrol altına aldık" ifadeleri kullanıldı.

Tarih: 17.08.2024 Okunma: 75