Bölgeye 1,6 milyon doz nOPV2 çocuk felci aşısı ulaştırabilmek için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 'ateşkes' çağrısı yapıldı.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Deyr el-Belah bölgesinde aşılamadan mahrum kalmış 10 aylık bir bebekte çocuk felcine rastlandığını, bunun yıllar sonra kayıtlara geçmiş ilk vaka olduğunu açıkladı.
Yetkililer, bebekte çocuk felcine dair belirtilerin görüldüğünü, tedavi amacıyla Ürdün'ün başkenti Amman'a taşındığını, burada yapılan testler sonucu çocuk felci olduğunun doğrulandığını söyledi.
Bu vaka, Ekim 2023'ten bu yana İsrail-Hamas savaşı nedeniyle tahrip olmuş Gazze Şeridi'nde yıllar sonra görülen ilk vakaydı.
Çoğunlukla beş yaşın altındaki çocuklarda etkisini hissettiren, potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olan çocuk felci genelde sudan bulaşıyor.
Pakistan ve Afganistan, çocuk felci vakalarının hala görülmeye devam ettiği nadir ülkeler arasında.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, cuma günü yaptığı bir açıklamada Gazze Şeridi'nde aşılama çalışmalarının başlatılması için savaşa yedi gün ara verilmesi çağrısında bulundu.
Guterres, "Gazze'deki yıkım hesaba katıldığında, çocuk felcinin yayılmasını önlemek ve ortaya çıkış nedenlerini azaltmak için iki etaptan oluşma bir aşılama çalışması başlatılmalı ve her etapta yaşayanların en az yüzde 95'i aşılanmalı," dedi.
"İnsani ara için savaşın tüm taraflarından gerekli somut güvenceleri bir an önce vermeleri çağrısında bulunuyorum." dedi.
Çocuk felcini önlemek amacıyla ağustos ve eylül aylarının sonuna doğru iki kez aşılama yapılması bekleniyor.
Filistin Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) ve sahadaki diğer kuruluşların ortaklığında, Gazze'de on yaşın altındaki 640.000'den fazla çocuk felci aşısı uygulanması düşünülüyor.
Hastalığın bulaş riskini en aza indirebilmek için 1,6 milyon dozdan daha fazla aşının Gazze Şeridi'ne ulaştırılması bekleniyor.
Aşılar, ekiplerle hastanelere, sahra hastanelerine, sağlık merkezlerine ulaştırılacak. Mobil ekipler ve gönüllüler dahil 2.700 sağlık çalışanıyla aşılamanın her iki etabı tamamlanacak.
Çocuk felci virüsüne ilk olarak Gazze'deki su kaynaklarından alınmış örneklerde rastlanıldı. BM'ye göre bölge son 25 yıldır virüsten arınmış haldeydi.
İsrail-Hamas savaşının bir sonucu olarak Gazze'deki insanların solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadele ettiği, ishal, uyuz, bit, deri döküntüleri, sarılık, hepatit A gibi hastalıkların görüldüğü belirtiliyor.
İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.
İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.
Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim'den beri İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40.000'den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.
Harabeye dönüşen Gazze'nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.
Güney Afrika'nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.