Rusya, Ukrayna''nın saldırdığı Kursk bölgesinden 3.000 kişiyi daha tahliye etti

EURONEWS

Ukrayna tarafı, Rusya'ya düzenlenen karşı saldırının iki yılı aşkın süredir devam eden savaşta dinamikleri değiştireceğini düşünüyor.

Rusya, Kursk bölgesinin batı kesiminde yer alan ve Ukrayna ordusunun saldırılarından etkilenen 3.000 kişiyi Cumartesi günü itibariyle tahliye etti.

Rusya Acil Durum Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, 10.000'den fazla Kursk sakininin, ülkenin diğer bölgelerindeki geçici konaklama merkezlerinde kaldığı belirtildi.

Yetkililer, Ukrayna'nın "beklenmedik" saldırısı nedeniyle şu ana kadar 120.000'den fazla insanın tahliye edildiğini söylüyor.

Rusya'daki muhalif partilerden Yabloko'nun bir üyesi olan Yan Furtsev, "Hiç kimse Kursk bölgesinde bu tür bir çatışmanın mümkün olabileceğini düşünmüyordu," dedi.

"Bu yüzden böyle bir karışıklık ve panik var çünkü insanlarımız bir bakıma savaşın yaşandığı yerden geliyorlar, çok korkuyorlar," ifadelerini kullandı.

Bir Ukrayna askeri, Kursk bölgesine bağlı Suca kasabasında devriye geziyor, 16 Ağustos 2024
Bir Ukrayna askeri, Kursk bölgesine bağlı Suca kasabasında devriye geziyor, 16 Ağustos 2024AP/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Ukrayna ordusunun Rusya'ya yönelik karşı saldırısı, iki yıldan fazla süredir devam eden savaşta Kiev tarafının birkaç köyü ele geçirmesi, yüzlerce esir alması ve Rusya'nın bölgede yaşayan on binlerce sivili tahliye etmesi ile sonuçlandı.

Bir haftayı aşkın süredir devam eden çatışmalarda Rus birlikleri, Ukrayna güçlerini püskürtmekte zorlanıyor.

Kiev'deki yetkililer, 6 Ağustos'ta başlayan sürpriz karşı saldırıyla savaşın dinamiğinin değişeceğini düşünüyor. Fakat Ukrayna'nın Rusya'yı işgal etmek gibi bir amaçlarının olmadığını defalarca kez dile getirdiler.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'in üst düzey yardımcılarından Mykhailo Podolyak cuma günü X üzerinden yayınladığı bir gönderide, "Ukrayna, Rus topraklarını işgal etme çabasında değil," dedi.

Podolyak, "Rusya'yı adil bir müzakere sürecine dahil edebilmek için askeri kanalın nasıl objektif bir şekilde kullanılabildiğini açıkça görebiliyoruz," diye konuştu.

Diğer taraftan Rusya'nın Belgorod bölgesindeki bazı yetkililer, pazartesi günü itibarıyla beş köyün boşaltılacağını açıkladı.

Vali Vyacheslav Gladkov, Telegram'da yayınladığı bir duyuruda, "19 Ağustos'tan itibaren beş yerleşim birimini tahliye ediyoruz," dedi.

Ukrayna ordusunun Kursk'taki ilerleyişi devam ederken, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki kazanımları da sürüyor.

Son olarak cuma günü yapılan bir açıklamada, Rus güçlerinin doğudaki yerleşim birimlerinden Serhiivka kasabasındaki kontrolü ele geçirdiği belirtilmişti.

Putin, 2022'nin Şubat ayında yaptığı bir açıklamada, "Minsk anlaşmalarının artık var olmadığını" belirtmişti.

Bu açıklamadan bir ay sonra, Türk hükümetinin diplomatik girişimleri sonucunda Rusya ve Ukrayna, İstanbul'da bir dizi barış görüşmesi gerçekleştirdi ve hatta gelecekteki barış anlaşmasının taslağı üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak Kiev yönetimi, daha sonra tutumunu değiştirerek görüşmelerden çekildi.

Aynı yılın ekim ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Vladimir Putin devlet başkanı olduğu sürece Rusya ile her türlü barış görüşmesini yasaklayan bir kararname imzaladı.

Rusya, ilk olarak 2014 yılında Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını işgal etti.

Kırım'ın işgalinden kısa sonra, Donbas'ta yer alan, nüfusu etnik Rus ağırlıklı olan Luhansk ve Donetsk oblastları da Rusya'nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş açtı ve tanınmayan iki cumhuriyet kuruldu. Sonrasında Rusya, Ukrayna işgali kapsamında bu iki cumhuriyeti de ilhak etti.

2022 yılının şubat ayına gelindiğinde ise Rusya, Ukrayna'nın "Nazilerden arındırılması gerektiğini" öne sürerek ülkeye karşı geniş çaplı bir işgal başlattı ve bilhassa Ukrayna'nın doğusunda çatışmalar hala sürüyor.

Tarih: 19.08.2024 Okunma: 118