Haber analiz: İ. Hakkı Cengiz
Beş haftadır Sandıklı’dayım. Bu süre zarfında, Sandıklı’nın gezmediğim, görmediğim caddesi, sokağı kalmamıştır herhalde. Tabii bu uzun süre içinde spor sahalarına, yüzme havuzuna, tenis kortuna, kütüphaneye, hastaneye, kapalı spor alanlarına, tenis kortuna, bahçelere, pek çok kafe, kahvehane, çay bahçesi ve lokantaya da gittim.
Spor alanları, idmanlar, kurslar ile İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün etkinlikleri hakkındaki izlenimlerimi, fotoğraflarıyla birlikte size daha önce iletmiştim.
Sandıklı’dan vereceğim şimdiki haberimde, aslında, bütün memleketi ve hatta bütün yerküreyi ilgilendiren bir konuyu gündeme getirip, herkesi hassasiyete davet edeceğim: Sadece Sandıklı’da değil, hemen hemen Türkiye’nin her yerinde, bir lokantada, bir kafe, kahvehane veya çay bahçesinde su istediğiniz zaman, tak diye yarım litrelik plastik şişeyi önünüze dayayıveriyorlar. Plastik kirliliğinin en başta gelen sebebi, bu tek kullanımlık, bir kere kullanıldıktan sonra doğaya, çöpe atılan plastiklerdir. Bunların, “geri dönüşüme” gittiği mavalını bana kimse okumasın! En iyimser ihtimalle yüzde 15’i dönüşüyor. Yüzde 85’i toprağa, suya, havaya karışıyor. Balıklar dahil bütün hayvanların vücuduna, bitkiler ve hayvansal ürünler yoluyla da insanların kanına giriyor.
Oysa, başta lokantalar, su ihtiyacının olduğu bütün mekanlar, daha önceden soğutulmuş şehir suyunu, evet şehir suyunu masaya koyabilirler. Çünkü şehir suları arıtılarak musluklara geliyor ve içilmesinde bir sakınca yoktur. Şehir suyunu beğenmediniz mi? Tamam! Sandıklı’nın dört bir yanında, Bektaş’ta, Şuhut yolunda, Karacaören’de, Başağaç’ta şakır şakır akan sular var. Şehrin hemen hemen bütün içme suyu ihtiyacı bu kaynaklardan karşılanıyor. Oradan getireceğiniz suyu soğutarak masaya sürahiyle koyabilirsiniz. Yanına da tabii cam bardaklar koymak suretiyle…
Bunu yapmak çok mu zor?
MUTLU EDEN GÖRÜNTÜ NASİP ÇORBACI’DA NASİP OLDU
Nasip Çorbacı, İstasyon Caddesi’nde, Halk Kütüphanesi’ne 50 metre mesafede, 5-6 masalık küçük bir lokanta. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, lokanta masalarına, cam sürahilerle su konmuş ve yanında da cam bardaklar hazır edilmiş. Bu manzarayı görünce, inanılmaz mutlu oldum. İşte size örnek bir lokanta işletmeciliği. Çok zor bişey değil. Ama her tarafta plastik kolaycılığının olduğu bir memlekette ve devirde, cam sürahiyle müşteriye su vermeyi ve cam bardakta su içirmeyi düşünmek, bence, müthiş ince fikir, muhteşem bir duyarlılık, olağanüstü bir çevrecilik.
Mütevazı mekanlarında cam sürahide, ücretsiz su vermeyi ve o suyu cam bardakta ikram etmeyi düşünen, ince fikirli lokanta sahibi ve işletmecilerini kutlarım. Dualarım daima sizlerle. Var olun. Allah hayırlı, bol müşteri versin. Nasip olursa, Sandıklı’ya her geldiğimde size uğrayacağım. Çeşnili çorbanızdan ve cam sürahideki suyunuzdan, cam bardakla içeceğim.
Bu, su ve çevre hassasiyetinin bütün lokanta, kahvehane, kafe işletenlere, hele hele belediyenin işlettiği çay bahçelerine ve parklarına örnek olmasını yürekten dilerim.
x x x
İLGİLİ HABER ve YAZILAR
GELECEĞİN SERENA WILLIAMSLARI, FEDERERLERİ, NADALLARI SANDIKLI''DA
GENÇLİK ve SPOR ŞEHRİ SANDIKLI
Her Şeye ZAM Var da POŞETE Niye ZAM Yok?
PLASTİK TORBA Nasıl 'SIFIR ATIK' Olabiliyor?
PLASTİK POŞET KONUSUNDA ESNAF RAHATSIZ VE ÇARESİZ
Bir Aspirin Bir Poşet… Bir Simit Bir Poşet… 100 Gram Kahve Bir Poşet…
Hollanda’daki çiftlik hayvanlarının etinde, sütünde ve kanında mikroplastik tespit edildi