İsrail''in Beyrut''un merkezine düzenlediği hava saldırısında en az 22 kişi öldü

EURONEWS

İsrail'in Hizbullah'la bağlantılı olduğunu söylediği Beyrut'un merkezindeki iki mahallenin hedef alındığı hava saldırılarında en az 22 kişi öldü, 117 kişi yaralandı.

İsrail'in Beyrut'un merkezinde nüfusun yoğun olduğu iki bölgeye düzenlediği hava saldırılarında en az 22 kişi öldü, 117 kişi yaralandı.

Lübnan'ın başkentinin merkezindeki hava saldırıları, İsrail savaş uçakları Hizbullah'a bağlı olduğunu iddia ettiği, ayrı mahallelerdeki iki konut binasını eş zamanlı olarak hedef aldı.

İsrail saldırıları, Hizbullah'ın operasyonlarının çoğunu yürüttüğü Beyrut'un güney banliyölerinde daha sık görülüyor.

Hizbullah'a ait Al Manar TV, örgütün üst düzey güvenlik yetkililerinden Wafiq Safa'yı öldürme girişiminin başarısız olduğunu bildirdi. Haberde Safa'nın hedef alınan binaların hiçbirinde bulunmadığı belirtildi.

Beyrut'un merkezinde İsrail hava saldırısının isabet ettiği binaların bulunduğu yerde alevler ve dumanlar yükseliyor, 10 Ekim 2024.
Beyrut'un merkezinde İsrail hava saldırısının isabet ettiği binaların bulunduğu yerde alevler ve dumanlar yükseliyor, 10 Ekim 2024.Bilal Hussein/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Perşembe günkü saldırılar, Hizbullah ve İsrail arasında bir yıldır süren ve son haftalarda topyekûn savaşa dönüşen kısasa kısas görüşmelerinin ardından geldi. İsrail Lübnan'da hava saldırları gerçekleştirdi ve Eylül sonunda bir kara harekâtı başlattı.

Hizbullah roket atışlarını İsrail'in iç kesimlerindeki daha kalabalık bölgelere doğru genişletti.

Beyrut saldırıları, İsrail güçlerinin Lübnan'ın güneyindeki Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü askerlerine ateş açarak ikisini yaralamasıyla aynı güne denk geldi.

UNIFIL olarak bilinen Lübnan'daki BM barış gücü misyonu yaptığı açıklamada karargâhlarının ve mevzilerinin İsrail güçleri tarafından "defalarca vurulduğunu" söyledi.

Açıklamada bir İsrail tankının Nakura kasabasındaki karargâhta bulunan bir gözlem kulesine "doğrudan" ateş ettiği ve askerlerin barış gücü askerlerinin barındığı yerin yakınındaki bir sığınağa saldırarak araçlara ve bir iletişim sistemine zarar verdiği belirtildi.

İtalya Savunma Bakanlığı'nın protesto amacıyla İsrail Büyükelçisi'ni çağırması ve Başbakan Giorgia Meloni'nin saldırıyı "kabul edilemez" olarak nitelendirmesi geniş çaplı kınamalara yol açtı.

BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan barış operasyonlarından sorumlu genel sekreter yardımcısı, İsrail'in UNIFIL personeline yönelik saldırılarını eleştirdi.

Jean-Pierre Lacroix, "Bu durum barış güçlerimizi ciddi risk altına sokmuştur," dedi.

Onlarca ülkeden 10,000'den fazla barış gücü askerinin görev yaptığı UNIFIL, İsrail'in 1978'deki işgalinin ardından İsrail birliklerinin Güney Lübnan'dan çekilmesini denetlemek üzere kurulmuştu.

İdeolojik olarak Hamas ile aynı çizgide olan Hizbullah, Gazze'deki Filistinlilere destek amacıyla geçen yıl 8 Ekim'de İsrail'e roket atmaya başladı.

Hizbullah Perşembe günü İsrail'e roket atışlarını sürdürdü.

Ordu, İsrail'e doğru giden birkaç insansız hava aracının durdurulduğunu söyledi.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu güvenlik kabinesinin Perşembe gecesi toplanarak ülkenin vereceği tepkiyi görüşeceğini bildirdi.

Lübnan sağlık bakanlığı geçtiğimiz Ekim ayından bu yana İsrail ile yaşanan çatışmalarda 2,000'den fazla kişinin öldüğünü ve sınırın her iki tarafında on binlerce kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

Tarih: 14.10.2024 Okunma: 5