Dünya En Sıcak Ocak Ayını Yaşadı

İklim Haber

 
İklim Haber, her hafta Yeşil Mutabakat, fosil yakıt ve yenilenebilir enerji sektörleri ve yeşil iyileşme çerçevesinde yaşanan gelişmeleri bir araya getirip okuyucularına sunuyor.

İşte geçtiğimiz hafta yaşananlar:


Dünya Bankası: Türkiye Döngüsel Ekonomi ile Küresel Pazarlarda Avantaj Sağlayabilir
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) yapılan açıklamaya göre, “AB’nin Küresel Değer Zinciri Ekosistemi’nde Türkiye’nin Döngüsel Ekonomiye Geçişi” başlıklı Dünya Bankası raporu, İstanbul ve Brüksel’de düzenlenen toplantılarla tanıtıldı. Dünya Bankası raporunda, Türkiye’nin Gümrük Birliği (GB) ortağı olarak AB’nin döngüsel ekonomi mevzuatları kapsamında getirilen yeni pazara giriş kurallarına uyum sağlamak için önemli bir dönüm noktasından geçtiği vurgulandı. Bu sürecin Türkiye’ye hem çevresel sürdürülebilirlik hem de küresel piyasalarda rekabet avantajı sunacağı belirtildi. Döngüsel ekonominin, kaynakların daha verimli kullanılması, geri dönüşümün artırılması ve ekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesini sağlayacağı ifade edilen raporda, Türkiye’nin döngüsel ekonomiye geçişinde kaynakların daha etkin kullanımı için iki alternatifin öne çıktığına işaret edildi. Bunlardan birincisi olan hafif geçiş senaryosu yeniden kullanım ve geri dönüşümü esas alırken, iddialı geçiş senaryosu ise inovatif ekosistemin geliştirilmesi, dijitalizasyon, kalifiye yeşil istihdamın geliştirilmesi, ürünlerin, iş modellerinin ve finansmanın kapsamlı bir şekilde yeniden tasarımını içeriyor.
 
Yenilenebilir Hidrojen Önce Karbonsuzlaşması Zor Sanayi ve Ulaştırma Sektörlerinde Yaygınlaşacak
 
Türkiye’de kısa vadede gübre, demir-çelik, rafineriler dahil kimya ve petrokimya sektörlerinde yenilenebilir hidrojenin önceliklendirilebileceği değerlendiriliyor. 2025-2053 yılları arasında enerji yoğun son kullanım sektörlerinde yenilenebilir hidrojen kullanımıyla kümülatif faydanın 130 milyar dolar olması öngörülüyor. Yenilenebilir hidrojen sayesinde toplam 1.025 milyon ton CO2 emisyon azaltımı sağlanabileceği hesaplandı.
 
2 Derece Hedefi Öldü mü?
 
Dünyanın önde gelen iklim bilimcilerinden bir olan Prof. James Hansen, küresel ısınmada yaşanan hızın fazlasıyla küçümsendiğini ve uluslararası 2 derecelik hedefin de artık “ölü” hale geldiğini ifade etti. Hansen ve meslektaşlarının yaptığı yeni bir analiz, sıcaklıkların artmasına neden olan deniz taşımacılığı kaynaklı kirliliğin azaltılmasının etkisinin ve iklimin artan fosil yakıt emisyonlarına karşı duyarlılığının düşünülenden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Çalışma grubunun elde ettiği sonuçlar, ana akım iklim biliminin tahminlerinin en yüksek sınırlarında yer alırken, bağımsız uzmanlar da bu sonuçların göz ardı edilemeyeceğini belirtiyorlar. Çalışmanın sonuçları şayet doğruysa, bu durum, daha kötü aşırı hava koşullarının beklenenden daha erken geleceği ve okyanus akıntılarının çöküşü gibi küresel iklim eşiğinin aşılma riskinin daha büyük olduğu anlamına geliyor.
 
Küresel Enerji Dönüşümü Yatırımı 2024’te 2,1 Trilyon Doları Aştı
 
BloombergNEF (BNEF) tarafından yayımlanan “Enerji Geçiş Yatırım Trendleri” raporuna göre, küresel enerji dönüşümüne yapılan yatırımlar 2024 yılında rekor seviyeye ulaşarak 2,1 trilyon doları aştı. Ancak önceki yıllara kıyasla büyüme hızı yavaşladı. En büyük yatırım artışı Çin’de yaşanırken, 818 milyar dolarlık yatırım yapan Çin, ABD, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’yi geride bıraktı. Küresel büyümenin üçte ikisi Çin kaynaklı olurken, ABD’de yatırım 338 milyar dolarla sabit kaldı. AB ve İngiltere ise sırasıyla 381 milyar dolar ve 65,3 milyar dolarla düşüş yaşadı. BNEF verilerine göre, 2024’te en büyük yatırım kalemi 757 milyar dolarla elektrikli ulaşım oldu. Bunu, rüzgar, güneş ve biyokütle gibi kaynakları kapsayan yenilenebilir enerji yatırımları 728 milyar dolarla takip etti. Elektrik şebekelerine yapılan yatırımlar ise 390 milyar dolar olarak kaydedildi.
 
Dünya En Sıcak Ocak Ayını Yaşadı
 
Geride bıraktığımız ay, en sıcak Ocak ayı olarak kayıtlara geçti. Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi, gezegeni serinleten La Nina hava olayına rağmen, geçen ayın en sıcak ocak olduğunu bildirdi. Copernicus’tan yapılan açıklamaya göre, geçen ay ortalama sıcaklık 13,23 derece ölçüldü. Bu, 1850-1900 yıllarını kapsayan “sanayi öncesi dönem” ortalamasının 1,75 derece üstüne karşılık geldi. Böylece ortalama sıcaklığın 13,14 derece ölçüldüğü Ocak 2024’ün rekoru kırılarak, geçen ay en sıcak “ocak” olarak kayıtlara geçti. Ocak 2025 için Avrupa karasal ortalama sıcaklığı 1,80 derece ölçüldü. Bu, geçen ayın Avrupa kayıtlardaki en sıcak ocak ayının yaşandığı 2020’den sonraki “en sıcak ikinci ocak” olduğunu ortaya koydu.



Tarih: 12.02.2025 Okunma: 150