JAPONYA TÜRKİYE’Yİ BİZDEN İYİ Mİ BİLİYOR?

İsmail Hakkı CENGİZ - 26.03.2009

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.

 

 

 

Çarşamba akşamı, atv’de, gazeteciler soruyor, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş cevaplıyor.

 

Sabah yazarı Emre Aköz şunu sordu: “Japonlara yaptırdığınız araştırmaya göre, şimdi 12-13 milyon olan İstanbul’un nüfusu, 2020’de 23 milyona çıkıyor. Bu nüfus artışını nasıl engelleyeceksiniz veya nüfus artışıyla nasıl başa çıkacaksınız?”

 

Kadir Topbaş, sualdeki hiçbir unsura itiraz etmeden cevap vermeye başladı. Demek ki, soruda söz konusu olan bütün öğeler doğru.

*                           *                      *

O vakit, Japonlardan başlayalım. Böyle bir araştırma için Türkiye’nin istatistik kurumları, üniversiteleri, araştırma şirketleri yetersiz midir? Onlar kendi ülkelerini Japonlar kadar iyi tanıyamıyor, inceleyemiyor, isabetli sonuçlar alamıyorlar mı? İstanbul belediye başkanı yerli araştırma kurumlarına güvenmiyor mu?

 

*                           *                      *

GELELİM RAKAMLARA

 

Türkiye’de her yıl ortalama 1,5 milyon doğum, 500 bin ölüm meydana geliyor. Dolayısıyla nüfus, her sene, ortalama 1 milyon artıyor.

 

Şimdi, 2009’da olduğumuza göre, 2020’ye 11 yıl var. Japonların araştırmasına göre; İstanbul’un nüfusu bu süre zarfında ne kadar artıyor? Hemen hemen 11 milyon!

 

Peki, bu 11 yılda,Türkiye nüfusu ne kadar artacak?

 

Her sene, 1 milyon arttığına göre; 11 milyon!

*                           *                      *

 

Araştırma sonuçlarına bakacak olursak, demek ki, doğurganlığın en fazla olduğu Doğu’da ve Güneydoğu’da nüfus hiç artmayacak! Veya artacak ama artan nüfusun tamamı İstanbul’a göçecek!

 

Demek ki, İzmir’e, Ankara’ya, Mersin’e, Adana’ya, Diyarbakır’a, Bursa’ya hiç göç olmayacak. Bütün bu göç alan büyükşehirlerin nüfusu sabit kalacak!

 

Veya daha vahimi; bütün bu Büyükşehirlere de göç sürecek… Anadolu, Doğu ve Güneydoğu tamamen boşalacak!

 

Bu tahminler isabetli mi?

 

Yaşayanlar görebilecek!

 

Peki, bunları söylemek için Japon araştırmacılara ihtiyacımız var mıydı?

 

İstanbul Belediyesi için var, zahir…

 

Asfaltı danışmak için, Avusturya(!) bağlantılı, Almanya’da yaşayan, ortaokul mezunu bir Türk’e ihtiyacı olduğu gibi!


 

 

Önceki yazılar

Tarih: 26.03.2009 Okunma: 675

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?