TARIMDA KİMYASAL KULLANIMININ YARATTIĞI TAHRİBAT, H. Ozan Erzincanlı

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 04.07.2009

Kalem feryâd eder, ağlar mürekkep,
“Beni cahil eline verme Ya Rab!
Lütfunla âlime çevir yolumu,
Kırma n’olur kanadımı, kolumu.”

Lâedri


H. Ozan Erzincanlı

 

 Tarımda Kimyasal Kullanımının Yarattığı Çevre Kirliliği ve Doğal Tahribat

Tarım ve hayvancılık faaliyetleri sırasında özellikle kimyasal kullanımı ile çevreyi ciddi anlamda kirletiyoruz. Belki bilinçli olarak kirletmiyoruz, belki de "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" diyoruz. Ancak emin olun o yılan herkese  dokunuyor.

Bununla ilgili geçenlerde bir haber okudum. Haberin içeriği şöyle:

Mersin Üniversitesi Çevre Bölümü tarafından yapılan bir araştırma, Mersin'de tarım alanlarında kullanılan kimyasal maddelerin bölgenin su kalitesini önemli ölçüde etkilediğini ortaya çıkardı.

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, tarımda kullanılan kimyasal gübre ve ilaç kalıntılarının sulama suları ile akarsulara ve yer altı sularına karışmasının ciddi derecede çevre kirliliğine neden olduğunu söyledi. Kullanılan tarımsal kimyasalların (pestisitlerin) etkin maddelerinde çeşitli metallerin ve klorun yer almasının, su kaynaklarında metal düzeylerinin ve iletkenliğin artışına sebep olduğuna dikkat çeken Kumbur, özellikle bakır bazlı fungisitler ve gübrelerin tarımda oldukça yaygın bir şekilde kullanıldığını kaydetti.1

Her zaman olduğu gibi haberi yapan sayın gazeteci tarımdan ve fen bilimlerinden habersiz olduğu ya da medyada asla bir tarım/bilim editörü bulunmadığı için haberin içeriğinde eksikler ve hatalar var.

Ancak yine de şükür ki içeriği anlayabiliyoruz. Tarım ile ilgili bir çok haberde bu bile olamıyor. Neyse, şimdi konumuz başka.

Gerçekten tarım kimyasallarının yer üstü ve yeraltı sularına karışması ciddi bir sorun. Ve ülkemizde hemen hemen hiç bir tarımsal üretici bu konuya dikkat etmiyor. Yetkili devlet kurumları ölçümler yapıp üreticileri uyarmıyor.

Ve yeraltı sularımız kirleniyor...

Yeraltı  ve Yerüstü Sularının Kirlenmesinin Sonuçları Nelerdir?

1- Toplu Balık Ölümleri

Tarım kimyasalları kaynaklı toplu balık ölümleri, özellikle kullanılan azotlu gübreler fazla kullanıldığında ve yağmur veya sulamalarla bu azot yıkanarak yeraltı suları veya yüzey akışı ile yerüstü suları ile göl ve denizlere ulaştığında görülür.

Bu azot, bir gölete veya nehire ulaşıp da güneş ışınlarına maruz kalınca, fotosentez yapan canlıların (fitoplanktonlar, algler) nüfusu bu azot ve güneş ışığı ile bir anda büyük sayılara ulaşır. Bu duruma "alg patlaması" adı verilir.

Gün ışığında büyük sayılara ulaşarak suya oksijen veren bu algler; güneşin batması ile birlikte oksijen üretmek yerine oksijen tüketerek karbondioksit üretmeye başlarlar (aynı hasta odalarına çiçek konmasının sakıncası olması gibi, bitkiler gün ışığı yoksa karbondioksit üretir.)

İşte bu yoğun alg nüfusu sudaki bütün oksijeni tüketirler. Ve suda oksijene ihtiyaç duyan balık, yengeç vb. canlıların tümü bir anda ölür. Ayrıca çoğalan algler güneş ışınlarını da gölgelediği için tabandaki bitkiler de (diğer canlılara yuva, doğumhane, besin görevi yapan bitkiler) fotosentez yapamaz ve ölürler. Bu ölü bitkiler çürürken de oksijen tüketerek karbondioksit üretirler. Son olarak azotu bitiren algler de açlıktan ölür. Ve o suda neredeyse hiç canlı kalmaz!

(Devam edecek)

 

Arşiv

Tarih: 04.07.2009 Okunma: 822

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

volkan güngör

02.07.2009 - 12:40

Mesela BTP diye bir parti Var.. Yani Bende Bilmiyordum Yeni Öğrendim Diyorsunuz galiba.. Siz Bir köşeyi kaplamış Yazar Efendi Olarak Bir gün Haydar Başı Araştırın ve köşenize konuk edin Mesela Milli Ekonomi Modelinden Bahsedin Veya Sosyal Devlet-Milli Devlet tezinden.. İyi Çalışmalar..

volkan güngör

02.07.2009 - 12:40

Mesela BTP diye bir parti Var.. Yani Bende Bilmiyordum Yeni Öğrendim Diyorsunuz galiba.. Siz Bir köşeyi kaplamış Yazar Efendi Olarak Bir gün Haydar Başı Araştırın ve köşenize konuk edin Mesela Milli Ekonomi Modelinden Bahsedin Veya Sosyal Devlet-Milli Devlet tezinden.. İyi Çalışmalar..