ÇÖLLEŞME BİR BİLİMSEL SAFSATA MI? Alaettin Hacımüezzin

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 20.08.2009

 

  Alaettin HACIMÜEZZİN


TÜRKİYE 'DE HER SANİYE 16 TON TARIM TOPRAĞI EROZYONA UĞRUYOR.

 

       Çölleşme bir küresel sorundur. Artık orduların yerini çöller aldı.Yeni ejderha çöllerdir. Çöller giderek genişliyor. Onun içindir ki B.M 1994'ten itibaren 17 Haziranı dünya çapında "Çölleşmeyle mücadele haftası" ilan etti. TEMA Vakfı da her yıl çöl tehdidi altındaki yörelerimizde etkinlikler paneller düzenler. Son birkaç yıldır da Konya Karapınar'da çölü durdurma çalışmaları konusunda örnek bir projeyi yürütüyor.

 

       Çöl deyince çoğu kimsenin aklına Arabistan çölleri gelir. Gerçi o da var. Yalnız artık bilimsel olarak çöl "üstünde bitki yetiştiremeyecek kadar zayıf düşmüş arazi demek. 1950 lerde bir kısım bilim insanlarına göre ülkemiz toprak verimi 5 iken şimdi 2 imiş. Söylemesi bile insanı rahatsız ediyor. Ve her saniye ülkemizde 16 ton tarım toprağı kayıp gidiyor. Toprak yoksa üretim yok,ekmek yok.Tarihte aç kalan insanların hazin öyküleri var. Sizlerin içini karartmak istemem ama yamyamlık masal değil hem de beyaz dünyada. Bir başka yazıda açlık yüzünden kaç yılında hangi ülkelerde neler olmuş yazmak isteriz.

 

      Türkiye 550 milyonu tarım arazilerinde olmak üzere her yıl 1 milyar 400 milyon ton-söylemesi ne kadar kolay-her gün 400.000 adet ( 20 tonluk) kamyon, diğer bir deyişle her saniye 16 ton tarım toprağını erozyonla kaybediyor. Daha çarpıcı bir ifade söyleyelim. ABD toprak yüzölçümü itibariyle Türkiye toprağının 17 misli büyüklüğündedir ama ABD toprak erozyon miktarı ülkemiz erozyon miktarına eşittir.

 

       Yanlış tarım uygulamaları, erozyon ve yanlış sulamalar yüzünden Mezopotamya'da ,Mısır'da, Çin’de, Güney   Amerika'da  çöken devletlerin öyküleri dünyanın yeşil tarihinde birer hazin yapraktır.

 

      TEMA Vakfı'nın 17 yıldır " Erozyon" çığlığını duymayan kalmadı.Ama eylem yok. Konya Karapınar, Ankara Nallıhan, Burdur Akyaka, Iğdır Aralık'ta başlayan çölleşmelere ne demeli? Sayın Prof Dr. Alaettin Taysun'un bulup ismini verdiği Manisa'daki "Taysun Çölü" kısmi bir çölleşmenin habercisi.

 

       NASA Uzay Araştırma Enstitüsü, bu kafayla giderse "2040 yılında Türkiye çöl olacak" demiş 1992 yılında. Dünya yüzeyinde her yıl 6 milyon hektar alan çölleşmektedir. Çölleşme bir dünya gerçeği. Türkiye'de de ucun ucun başlamış durumda.

 

       "Çölleşme bir bilimsel safsata mı?" Dileriz ki öyle olsun.Selam ve saygı ile.

 

NOT: Bu yazı "Çölleşme Bir Bilimsel safsatadır" diyenlere bir yanıttır.

 

Arşiv

Tarih: 20.08.2009 Okunma: 799

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?