TÜRKİYE’DE ŞANS OYUNLARINDAN BAŞKA HİÇBİR ŞEY KALMADI, İsmet Özel

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 16.09.2009

Kalem feryâd eder, ağlar mürekkep,
“Beni cahil eline verme Ya Rab!
Lütfunla âlime çevir yolumu,
Kırma n’olur kanadımı, kolumu.”

 

Lâedri

 

 

 

   

İsmet Özel

 

80’den sonra olan bitene bakın, dünyadaki şeffaflık gibi iddiaların nedeni o. Şeffaflık ne denmek, şeffaf içine giriyor demek. Yani seninle arasında hiçbir perde yok, engel olacak bir şey de yok. Meselâ Türkiye 80’den en azından 84’e kadar kesinlikle dünyadaki elektronik sanayinin çöplüğü haline geldi. —4 yıl bugün için uzun artık.- Yani Türkiye’nin cebinden para gitti ve bugünlere geldi. Şimdi 2. Cumhuriyet konuşuluyor. 2. Cumhuriyetin konuşulmasının sebebi 2’dir.

1) Türkiye’nin toprak bütünlüğünün bütün iddialarından vazgeçmiş olan ve işte Avrupa’da, Amerika’da dünya sisteminin imtiyazlı bölgelerinde alınan kararları harfiyen uygulayan bir ülke olmak kaydıyla, Türkiye’nin böyle bir ülke olması. Yani insan hakları falan… Bunların altında yatan şey o. Türkiye daha demokratik olacak, neden? Belçika’da alınan kararın anında Türkiye’de uygulanması için. Yani ben Türkiye demokratik olmasın demiyorum. Alternatifi bu değil bunun. Bize “Bana bak. Benim istediğim şartlarda, benim istediğim gibi ve benim istediğim kadar demokratik olacaksın yoksa senin canına okuruz” diyorlar.

2) 2’nci yol Türkiye’nin ortadan kalkma yoludur. Türkiye bir devlet ve millet olarak ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunu çok uzak bir ihtimal olarak görebilirsiniz. Ama harf devriminden 1 gün önce de harf devrimi çok uzak bir ihtimaldi. Onun için, Türkiye’de bir takım kararlar alınır ve bizi silahsız bırakırlar. Bizi bu alınan kararların işlememesi için elimizde hiçbir şey kalmamış halde bırakırlar. Yılgınlığa salarlar işte… Vs.

Sosyal bakımdan önemli bir noktayı vurgulayayım: 1980’den sonra Türkiye’de çok büyük bir AZGINLIK oldu. O da şu: 1980’den sonra şans oyunları çok büyük bir itibar gördü. Yahut Türkiye’de şans oyunlarından başka hiçbir şey kalmadı. Önce milli piyango, at yarışlarıydı buna benzer şeyler vardı. Şimdi artık biliyorsunuz, bütün her şey o. 900’lü telefonlar… Vs. hepsi, bakınız, o yarışmalar ne kadar dikkatle izleniyor. Hepsi Çarkıfelek falan filan neden, çünkü herkes kendini özdeşleştiriyor.

Herkes orada yarışıyor.

Herkes kazananı çılgınca alkışlıyor, çünkü Türkiye’de bu artık önemli bir silah kaybıdır.

 Bıraktınız…

Yani siz sadece bir gün piyangonun vurmasından başka hiçbir şey düşünmüyorsunuz. Yaşama direnciniz, ulaşmak istediğiniz hiçbir şey yok.

Türkiye bir düşmanla karşı karşıyadır. Türk halkı bir düşmanla karşı karşıyadır. Türk devleti düşmanla karşı karşıyadır. Bundan bihaber olmak zarardan sonra şikâyet etmemeyi gerektirir.

Yani Türkiye neden böyle?

Çünkü bir şeyi tanımıyoruz; Türkiye, dediğim gibi azalan, çöken bir eğri içinde seyrediyor. Bunun getirdiği başka şeyler de var tabii. Bir takım kurtuluş imkânları var. Çünkü insan ne kadar olumsuz şartlarla karşı karşıyaysa kurtulmak için de o ölçüde olumlu imkânları elinde tutabilir. Börderlin’in sözüyle söylersek; “Tehlike vardır. onu arayıp bulabiliriz. Ama en önemli nokta, başımıza gelen şeylerin bizi aldatan insanların tuzağına düşmemiz yüzünden geldiğidir.”


Türk Edebiyatı Dergisi, Aralık 1992, 230. Sayı

                                                                                                               

 

Arşiv

Tarih: 16.09.2009 Okunma: 805

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?