ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİ SELÂMLIYORUM

İsmail Hakkı CENGİZ - 03.11.2009

Önemli iktisadî sıkıntılarımız, aşırı işsizlik, kitlesel cehalet, ağır siyasî sorunlarımız var. Ama bunların hepsini çözecek bir zenginliğimiz de var… Yetişmiş insan gücümüz!

Karamsar haberlerin içimizi bunalttığı zamanlarda bile bir bakıyorsunuz aynı haber bülteninde, karşınıza sizi aydınlatan, bilincinizi yükselten bir uzman çıkıyor. Bunu her yerde, her saat görmeniz mümkün. Bunları görünce memleketin sahipsiz olmadığını, vaktiyle insana verimli bir yatırım yapılmış olduğunu idrak ediyorsunuz.  Pek çok “okumuş” kişinin de kendisini yetiştirmiş olduğuna şahit olmak insana ayrıca moral aşılıyor.

Onlardan birisini Pazartesi akşamı Star TV’de Uğur Dündar karşımıza getirdi. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, haber bülteninde GDO tehlikesini, hepimizin anlayacağı bir dille izah etti. Kendisini yürekten tebrik ediyor, bu memleketin ekmeği sana helal olsun diyorum.

*   *   *

Bir TEMA üyesi olarak son 1 yıl içinde tanıdığım pek çok Ziraat mühendisinde biri de 17 Ekim 2009 tarihinde bize Genetiği Değiştirilmiş Ürünler (GDO) ve Gen Kaçması konusunda seminer veren Prof. Dr. Ahmet Altındişli’dir.

GDO konusundaki tehlikeleri medyadan takip ediyorsunuz. Bir de pek dile getirilmeyen korkunç bir tehlike var. Altındişli Hoca’nın anlattığı “Gen Kaçması” olayı.

Gen Kaçması Nasıl bir tehlike?

İki çiftçiden biri tarlasına GDO’lu tohum ekti. Ziraî işlemlerini yaptı ürününü kaldırdı. Bu arada, o mahsul büyürken rüzgâr vasıtasıyla GDO’lu genler komşu tarlalara savruluyor. Bu savrulma, 30 KM. uzaklığa kadar ulaşabiliyor.

GDO’lu tohum ekilen bir tarlaya artık hep GDO’lu tohum ekmeniz gerekiyor yoksa tarla ürün vermiyor. GDO’lu tohumla tarım yapan 1’nci çiftçi bunu bildiği için, ertesi sene de GDO’lu tohum kullanıyor ve mahsulü kaldırıyor.

Lâkin tarlasına 1’nci çiftçinin tarlasından “gen kaçan” 2’nci çiftçi hadiseden habersiz olduğu için elindeki normal tohumu ekiyor. Sulamasını, gübrelemesini yapıyor ama ürün alamıyor. Çünkü GDO’lu genin işgal ettiği tarlası GDO’lu tohum istiyor.

Bu konuda ziraatçılar şöyle uyarıyorlar: GDO’lu bitkilerden polen kaçışları ile biyolojik çeşitliliğin azalması, hatta yok olması tehlikesi kapımızdadır.

Ziraatçılar açıkça diyorlar ki; milletçe GDO konusunda bilinçlenmeli ve tohumunu da ürününü de ülkeye asla sokmamalıyız.

Daha ne söylesinler?

Bütün bir milleti bu korkunç tehlikeye karşı uyardıkları için kendilerine şükran borçluyuz.

*   *   *

Ziraat mühendislerinden söz edince; kendisini, her anlamda bu topraklara adamış olan, TEMA İzmir İl Temsilcisi Ziraat Y. Mühendisi Alaettin Hacımüezzin’den söz etmeden geçmek ona vefasızlık olur.

Toprakla, erozyonla, tarımla ilgili bilgilerin çoğunu kendisinden aldığımız gibi, seminerleri düzenleyerek, ülkenin en değerli bilim insanlarıyla bizi buluşturup aydınlanmamıza vesile olduğu için teşekkür ediyorum.

Kendisine Allah’tan sağlıklı ömürler diliyor, bu satırları ona ithaf ediyorum.

Onun şahsında bütün Ziraat mühendislerini selâmlıyor, saygılar sunuyorum.

*   *   *

 

BİLMECE

“Her milletten en az sekiz-on delege… Türkiye’den ben yalnızım. Ama Türk bayrağı 102 milletin bayrağı arasında dalgalanıyor. Bayraklara bakıyorum: En güzel dalgalanan bizimki… Ama hiç kuşku yok, rengiyle, biçimiyle, boyutuyla, bizim bayrak, bütün bayrakların en güzeli!”

Yukarıdaki sözler hangi ünlü yazara aittir?

a. Aziz Nesin                                        

b. Necip Fazıl Kısakürek

c. Osman Yüksel Serdengeçti

d. Kemal Tahir

Cevabı  aşağıda

*   *   *

 

ÜSTATLARDAN

Ankarayı dinliyorum Orhan Veli’ye inat,
Ülkemin kalp sesleri geliyor kulağıma,
Uzun derin bir inilti dağılıyor etrafa,
Askerler rap rap meclisin bahçesinde…


İrademin boynunda yağlı bir halat,

Ankarayı dinliyorum Orhan Veli’ye inat!

 

Selim Gül

x   x   x

Bilmecenin cevabı A şıkkıdır.



 

Önceki yazılar

Tarih: 03.11.2009 Okunma: 803

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?