RİCACI İSTİHDAMDAN EKONOMİK İSTİHDAMA, İbrahim KAHVECİ

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 15.04.2010

Kalem feryâd eder, ağlar mürekkep,
“Beni cahil eline verme Ya Rab!
Lütfunla âlime çevir yolumu,
Kırma n’olur kanadımı, kolumu.”

                                                                                                   

Lâedri

 


İbrahim Kahveci
[email protected]

15 Nisan 2010 Perşembe



İstihdam nasıl artar? Başbakan'ın değindiği gibi rica ve zekât yerine mi istihdam artışı sağlanır, yoksa ekonomik şartlara göre mi istihdam artışı gerçekleşir?

Rica üzerine TOBB'un her üyesi ek olarak bir kişi istihdam edecek, her arabası olan bir şoför alacak veya TİM üyeleri zekât yerine istihdam artışına gidecek. Bu çözüm sizce ne kadar geçerlidir?

Bu önerilerin yerine istihdamda kısa vadeli çözüm olarak ekonomik şartların iyileştirilmesi düşünülemez mi? Mesela enerji fiyatlarının aşağıya çekilmesi, mesela ihracatçının kur desteği ile büyütülmesi, mesela bankaların kredi şartlarının reel ekonomiye plase edilmesi neden düşünülmüyor?

İstihdam hassasiyeti bu kadar yüksekse, yüksek kâr yapandan istihdam artışı isteniyorsa ve bu ek istihdam artışı ekonomik değil de kâr üzerinden tartışılıyorsa, neden bankaların 20 milyar liraya ulaşan rakamları sonucu bu 'ek işçi alın' sesleniş TOBB yerine Bankalar Birliği'ne yapılmıyor?

Neden Akbank'ın krizde insanları sokağa atmasında ses sadece Yeni Şafak'ta çıktı da hükümetten bir ses çıkmadı? Hazine'den sorumlu bakandan, BDDK'dan neden ses çıkarmadı? O banka yılı 2,7 milyar lira net kârla kapattı da kimse bir şey söyledi mi? Hangi reel sektör şirketi bu kadar büyük kâr yaptı hele bir söyleyin de öğrenelim.

Neden her istek zaten zorda olan reel sektörden isteniyor? Bankalara gelince ekonomik kurallar işliyor ve onlar sonuna kadar savunuluyor da reel sektöre gelince işe neden rica-zekât karışıyor?

Meslek lisesi meselesi YÖK-Danıştay arasında bir top oyunu olmaktan çok ama çok öte bir meseledir. Bu meseleyi TOBB, TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TUSKON gibi iş adamaları örgütleri sahiplenmeli ve çözüme gitmelidirler. Ortak seslenişle bu sorunun çözümünü iş adamları destekleyebilirler. Sorun artık hükümetin değil, patronlarındır da.

Bunun karşısında kısa vadeli çözümlere gelince rica, zekât gibi çözümün hiçbir geçerli tarafı olmadığını dün de belirttim. Hatta bu düşünce iş dünyasında çalışanın yerini ve konumunu çok kötü şartlara taşıyabilir. Çok tehlikeli bir yola girilebilir.

İstihdam rica üzerine değil, ekonomik şartlar üzerine artırılmalıdır.

İstihdam artışı isteniyorsa istihdamın önündeki engeller azaltılmalıdır. Kısa-orta ve uzun vadeli sorunları artık herkes biliyor.

Kısa vadeli çözümler hükümetin, ama orta ve uzun vadeli çözümler ise patronların da sorumluluğu altındadır. Kimse sözle oynayıp elini taşın altından sakınmasın. Sorunu söylemek kadar çözümün de arkasında durmak ilkedir.

Yazının tamamı için:

http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?t=15.04.2010&y=ibrahimkahveci

 

 

Arşiv

Tarih: 15.04.2010 Okunma: 847

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?