İŞSİZLİĞE ÇARE BULUNACAK MI? Aydın AYAYDIN

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 21.04.2010

Kalem feryâd eder, ağlar mürekkep,
“Beni cahil eline verme Ya Rab!
Lütfunla âlime çevir yolumu,
Kırma n’olur kanadımı, kolumu.”

 

Lâedri

 

Aydın AYAYDIN, Vatan, 21.04.2010

Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik. Zaten var olan işsizlik, küresel kriz ile birlikte doruğa çıktı. Resmi verilere bakılırsa, çalışabilir nüfusun yüzde 14’ü işsiz. Aynı veriler, her dört gençten birinin işsiz olduğunu ortaya koyuyor. Bunun da en büyük nedeni gerek kamu ve gerekse özel sektör yatırımlarında frene basılması ve mevcut işletmelerin de krizden etkilenerek kapanma noktasına gelmesi. Durum böyle olunca da batan işletmeler zaten işsizler ordusunu artırıyor, ayakta kalan işletmeler ise, batmamak için işçi çıkarmak zorunda kalıyor.

İşsizlerin gözü bankalarda

Bankalar Birliği’nin dün açıkladığı verilere göre; bankalardaki personel

sayısı tarihsel olarak en yüksek düzeye ulaşmış durumda.

Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında çalışan sayısı son bir yılda 3 bin 445 kişi (yüzde 2 oranında), Ekim-Aralık 2009 dönemine göre ise 2 bin 091 kişi (yüzde 1,2 oranında) artarak 174 bin 493 olmuş. Böylece, 1999 yılı sonunda 173 bin 988 kişi olan düzey aşılarak rekor kırılmış. 2009 yıl sonu verilerine göre çalışan sayısı kamusal sermayeli mevduat bankalarında 850 kişi, özel sermayeli mevduat bankalarında 826 kişi, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 382 kişi, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 38 kişi artarken, Fon bankasında ise 5 kişi azalmış.

Bankalardan yapılan açıklamalara bakılırsa 2010’da açılacak şubelerle birlikte yaklaşık 10 bin dolayında kişinin daha istihdam edileceği anlaşılıyor.

Kamu işsizlere göz kırpıyor

Seçim dönemine girilmesi ile birlikte kamunun da 2010’da işsizlere göz kırpmaya başladığını görüyoruz. Kamunun 2010’da geçicilerle birlikte 100 bin dolayında eleman alacağı yetkililerce dile getiriliyor.

Eskiden her gencin gönlünde kamuda bir görev kapmak yatardı. Ancak artık kamuda görev kapmak aslanın ağzında. Bir taraftan KPSS’ye tabi; diğer yandan da KPSS’den geçseniz bile siyasi otoritenin desteği olmadan kamuda görev almak neredeyse hayal. Her ne kadar KPSS sınavı olmadan kamuya girmek mümkün değil dense de, kamuda istihdam edilenlerin büyük bölümünün iktidar partisine yakınlık avantajına sahip olduğu dikkat çekiyor. KPSS bir kenara bırakılarak, değişik adlar altında başka istihdam imkânlarıyla kamuda sınava girmeden iş edinenler olduğu da bilinen bir gerçek. Belediyelerin ve bağlı kuruluşlarının da siyasi otoritenin istihdam alanı olarak kullanıldığı dikkatlerden kaçmıyor.

TOBB’dan istihdam beklentisi

Başbakan Erdoğan açık açık TOBB üyesi iş yerlerinin ek olarak birer kişi istihdam etmesi ile işsizliğin çözülebileceğini seslendirdi. İlk bakışta Başbakan Erdoğan’ın bu açıklaması işsizler ordusunu sevindirdiyse de TOBB yönetiminden Başbakan’ın bu açıklamasına destek gelmedi. Gerekçe de, TOBB üyesi iş yerlerinin ayakta kalma mücadelesi verdiği.

Bırakınız her bir iş yerinin ek bir işçi almasını, mevcut işçilerini çıkarmak üzere oldukları açıklandı.

Kalifiye işçiye iş çok

Madalyonun diğer yüzü de şöyle. Ülkede bu kadar çok işsiz varken, birçok işveren de arzu ettiği özellikleri taşıyan eleman bulamamaktan yakınıyor, yani eleman bulamıyor.

Demek ki, bizim işsizlerimiz, her işi yaparız diyenlerden.

İşverenin ise her işi yapana değil, kendi işinin gerektirdiği vasıfları taşıyan elemana ihtiyacı var. Onun için devletin işsizlere iş bulmak yerine, işsizlere beceri, meslek ve iş ahlakı eğitimi vermesinde büyük yarar var. Böylece meslek edinmiş ve iş ahlakı olan kişi kolayca iş bulabilir.

 

                                                 Arşiv                                                 

Tarih: 21.04.2010 Okunma: 864

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?