SONUÇLAR TOTALİTERLEŞTİRİR Mİ, ÖZGÜRLEŞTİRİR Mİ?

İsmail Hakkı CENGİZ - 16.06.2011

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Halkın verdiği desteğin ezici bir meclis çoğunluğu şeklinde tecelli etmesi bir parti ve liderini nasıl etkiler?

Bizim gibi, demokrasinin tam olarak oturmadığı rejimlerde genellikle bir otoriterleşme eğilimi ortaya çıkar. Nitekim biz de seçim öncesi kaleme aldığımız yazılarda böyle bir tehlikeden söz etmiştik.

Ancak alınan neticeler çerçevesinde öyle bir sezgi ve duygu içindeyim ki totaliterliğe değil, özgürleşmeye doğru yelken açacağız…

Neye dayanarak böyle iyimserim?

1.             AKP’nin mutlak bir çoğunlukla seçim zaferi kazanması, kendisinde kurumsal olarak müthiş bir “özgüven” yarattığını tahmin ediyorum. Kendisine güvenen bir kurumun totaliterleşmenin Türkçesi olan “baskı”lara, “yasak”lara yönelme ihtiyacı duymayacağı kanaatindeyim. Elbette aynı kanaatim AKP liderliği için de geçerlidir.

2.             Milletvekili genel seçimlerinden 9 ay önce bir halkoylamasına gittik… Burada “evet” çıkması halinde hürriyetlerin genişleyeceği vaadi dile getirildi ve sonuç “evet” çıktı. Her ne kadar, geçen süre içinde özgürlükler konusunda bir gelişme görmediysek de, tam 9 aydır ülkede bir “ileri demokrasi” türküsü çığrılıyor… Seçmenin sandıkta bu “ileri demokrasi” söylemini de oyladığını düşünüyorum.

3.             Dünyanın ve ülkenin geldiği nokta dolayısıyla da otoriterleşme eğilimlerinin asla destek görmeyeceğini herkesin anlamış olduğunu umuyorum.

Dolayısıyla seçim sonuçlarının ülkenin daha süratle demokratikleşmesi ve bireylerin özgürleşmesi bakımından hayırlara vesile olacağı inancı içindeyim.

Seçim sonuçlarının bizi daha otoriter mi yoksa daha özgürlükçü bir yönetimle mi karşı karşıya getireceğini anlamak için çok beklemeyeceğiz.

Önümüzde 2 ay sonra verilecek bir sınav var: 22 Ağustos’taki “internet filtreleme” uygulaması…

O gün bakacağız; bu filtreleme hakikaten çocuk ve aileyi korumak için mi yoksa aykırı fikirleri susturmak için mi kullanılacak?

Halktan bu kadar büyük bir destek almış iktidarın eleştiriden, muhalefetten rahatsız olmayacağı inancındayım.

Farklı görüşlerin, tenkitlerin bir iktidara zarardan çok yarar getirdiğini görecek kadar geniş görüşlü olacağı ve hürriyetleri genişleteceği umudundayım.

Yıllardır muhalefet ettiğim partinin ezici çoğunlukla seçim kazanmasının bende böyle bir iyimserlik yaratmasına kendim de şaşıyorum.

Sanırım, bunun sebebi, bendenizin iflah olmaz iyimser yaradılışı…

x   x   x

HİZMETE OY VERİLDİYSE!

Sandıkta, vatandaşın hizmete oy verdiği iddiası hayli yaygın bir şekilde dile getiriliyor.

Buna inanacak olursak…

Seçim sonuç haritasına şöyle bir bakın!

Antalya, Mersin, Çanakkale gibi CHP’li, Balıkesir, Manisa, Uşak gibi MHP’li belediyelerin “hizmet verdiği” illerde AKP birinci geldi. Muhalefet geriledi.

O vakit, şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Seçmen, “hizmet” aldığı genel yönetimi mükâfatlandırırken, “hizmet” alamadığı yerel yönetimleri cezalandırdı.

Yerel seçimlere daha 3 yıla yakın zaman var. Muhalefet partilerinin belediye başkanları derslerini ve tedbirlerini alsınlar!

 

Önceki yazılar

Tarih: 16.06.2011 Okunma: 635

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?