Anayasa çalışmalarının neresindesiniz?

Hüseyin ŞİNASİ - 04.11.2011

 

                    

12 Haziran 2011’de yapılan milletvekili seçimlerinin ana malzemesi “yeni bir anayasa” idi.

Seçim kampanyasında elindeki malzemeyi en iyi kullanan ve sonuç alan parti AKP oldu.

AKP yapılan seçimde %50’ye yakın bir oy oranı ile 327 milletvekili çıkardı.

Yine ilginç olanı MHP %10 barajının altında kalıp meclise giremeseydi, AKP’nin milletvekili sayası çok daha fazla olacaktı.

 MHP’nin 53 milletvekili ile TBMM’de temsil ediliyor olması, CHP’nin 135 milletvekili ile daha kalabalık bir grupla gelmesi, hesapları fena halde karıştırdı.

Daha önce bu sütunlarda yayınlanan “yeni bir anayasa yapmaksa muradınız” başlıklı yazımızda, uygulanan seçim sistemini demokratik ve adil bulmadığımızı ve o nedenle mevcut TBMM’nin milli iradeyi temsil etmekten uzak olduğu ve yeni bir anayasa yapmaya ehil olmadığını belirttik.

TBMM, anayasanın kendisine yüklediği yasama ve hükümetin yürütme görevleri dışında yapacağı her şeyin anayasaya aykırı olduğu açıktır.

Ama görevi “yeni bir anayasa yapmak” olan ve milli iradeyi tam olarak yansıtacak bir kurucu meclisin oluşturulması ve bu meclisin anayasayı hazırlayıp, halk onayına sunduktan sonra kendiliğinden sona ermesi en makul ve kabul edilebilir seçenektir.

Böyle bir düşünceye gerek iktidarın gerekse muhalefet partileri sıcak bakmadığı anlaşılabiliyor.

O nedenledir ki, TBMM başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan uzlaşma komisyonu 19 Ekim 2011 tarihinde çalışmalarına ve toplantılarına başlamıştır.

Yeni anayasa çalışmalarının AKP’nin kontrolünde geçeceği, diğer partilerin ise bazı ufak itirazları olsa da iktidarın dümen suyunda gitmekten öte bir çabası olmayacağı görülebiliyor. 

1982 anayasasının 177 maddeden meydana geldiği ve aradan geçen zaman içinde 117 maddesinin çeşitli gerekçelerde değiştirildiği herkesçe bilinmektedir.

Bu nedenle hala 1982 anayasasından şikâyet edip durmanın pek doğru olmadığını söylemek mümkündür.

İşin ilginç olan tarafı, 7 Kasım 1982’de “evet” diyen %92 halk desteğine ne oldu da, aklı eren ermeyen herkes “yeni anayasa” ister oldu?

Şimdi yeni anayasa diye yırtınanların çoğu, o vakitler başka bir dünyada mı yaşıyorlardı?

İktidar partisinin Ankara-Kızılcahamam’da düzenlenen kampından sonra “yeni anayasa” metni üzerindeki son çalışmaların ve düzeltmelerin yapıldığına ilişkin haberler yayınlandı.

Anayasada yer alan tüm maddelerinin tartışılabileceği, “kırmızı çizgilerin” olmadığı gibi mesajlar veriliyor.

Şimdiye kadar olup bitenlerden anladığımız kadarı ile AKP’nin elinde zaten bir anayasa metni var ve bu metni diğer partilere kabul ettirmeye çalışacaklar.

Bu metni kabul ederlerse mesele yok.

Ama kabul etmezlerse işte o zaman olacakları şimdiden kestirmek çok zor.

İşte bu noktada CHP’nin ve MHP’nin tutumu öne çıkıyor.

Ya halkın istek ve beklentilerine göre davranacaklar veya çağın şartlarına göre hareket etmeyip yerlerde sürünecekler.

Umarız ki, bundan önceki anayasa değişikliğinde düştükleri yanlışlara ve iktidarın hazırladığı tuzaklara düşmezler.

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım, 1948 ve 1954 yılında ABD ile Türkiye arasında imzalanan bir işbirliği anlaşmasından söz etmiş ve bu anlaşma yürürlükte bulunduğu sürece, Türkiye’nin kendi başına hiçbir şeye karar veremeyeceğini söylemişti.

Eğer halkın bilmediği böyle bir anlaşma ve bağlantı varsa, ABD’nin Türkiye’ye biçtiği rol haricinde başka bir yönetim şekli ve anayasa beklememek gerekiyor.

Hele 1980 darbesi sonrası oluşan, AKP de dâhil tüm iradelerden Türk milleti hayrına hiçbir bir şeyi bekleme gerekiyor.

O halde şimdiden ABD’yi kollayan, AB’nin emir ve görüşlerine hazır, İngiliz ve İsrail politikasına uygun bir anayasayı ayakta alkışlayabilirsiniz. Hatta alkışlamakla da kalmaz, dere tepe yollara düşer, gerektiğinde mezardakileri bile desteğe çağırır, türbelerde dualara çıkar, geceleri rüyalarınıza katık yapabilirsiniz.

Yeni anayasa çalışmalarının neresindesiniz bilmem, ama ben yokum.

       

 

Not: Kurban bayramınızı en içten dileklerle kutlar, mutluluk ve esenlikler dileriz.

 

 

Tarih: 04.11.2011 Okunma: 751

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?