Mersin-Erdemli, Talat Göktepe Çamlığında bu yıl 24’üncüsü gerçekleştirilen geleneksel Türkmen ve Yörük Şöleni, ilk olarak 1978 Mayısında Ülkü Ocakları tarafından organize edilip kutlanmaya başlanmış. Zaman içinde bazı değişliklere uğramış, kutlamalarda aksaklıklar yaşanmışsa da her sene Mayısın 2’inci veya 3’üncü haftası yaklaştığında bir heyecan fırtınası kopmuş, uzak veya yakın tüm il, ilçe, belde ve köylerden çok sayıda gönül dostu Erdemli Çamlığına koşmuş ve bugünlere gelinmiş. Şimdi vazgeçilmiş olan ve ilki 26 Ağustos 1990’da gerçekleştirilen Kayseri Erciyes Kurultayı’nın esin kaynağı da Erdemli Türkmen Şölenine katılan o zamanın MHP Kayseri İl Yönetimi olmuş. Merhum Başbuğ Türkeş de kurultayın yapılmasına büyük önem vermiş.
Anamur Belediyesi ve MHP İlçe Yönetiminin Erdemli Türkmen ve Yörük Şölenine tan destek kararı almasıyla hazırlanan ekipler bir gün öncesinden yola çıkmış ve çadırlarını kurup, otağlarını döşemişler. Biz şölen günü sabah hareket edecek otobüslerin birinde yer bulabildik. Erdemli Türkmen Şölenine yeterli tanıtım ve duyuru olmamasına rağmen ilgi büyüktü. Her yaştan kadın erkek ve çocuklar otobüste yerlerini alıp yola çıkarken saat 07.00’ye yaklaşmıştı. Geçen yıl MHP’nin Mersin mitingi nedeniyle de böyle bir yolculuğumuz olmuştu. Ancak o zaman insanların gözünde bir ışıltı, bir umut görememiştim. Nitekim mitingden dönüşte de insanların üzerinde bir ağırlık, bir uyuşukluk vardı.
Erdemliye yaklaştıkça trafik kalabalıklaşmaya başlamış, reklam panolarında Türkmen Şöleni afişlerini görmeye başlamıştık. Talat Göktepe Çamlığı yakınlarında ana caddede elektrik direkleri büyük boy bayraklarla donatılmıştı. Otobüsten Şölen alanı yakınlarına inerken saat 10.30’a gelmişti. Şölenin güvenliğini sağlamak için görevlendirilen polis aramasından geçip içeri daldığımızda ortalık kalabalıktı. Toplumun her kesiminden insanların bir araya gelmesi ne kadar güzel bir şeydi. Sabahleyin çoğumuz kahvaltı yapmadığımızdan etraftaki dönerciler, tantunicililer, kebapçılar, yiyecek, içecek maddeleri satıcıları, iştahımızı kabarttı. Şölen alanında her şey düşünülmüş, çeşitli kurum ve kuruluşlar stantlar açmış bir şeyler pazarlamaya çalışıyorlardı. Çocuklar da unutulmamış oyuncakçılar tezgâh açmış. Daha ötede ayakkabıcılar, manifaturacı ve tuhafiyeciler tam bir renk cümbüşü yaratmıştı.
Mersin’in değişik ilçe ve beldeleri çadırlarını kurmuş, içini dayamış döşemiş, misafirlerine ikramlarını yapıyor ağırlıyorlardı. Birkaç defa şölen alanının her tarafını dolaşmaya çıktık. Her defasında sıkışıp kaldık. Tuvalete gitme ihtiyacımız olduğunda kuyrukta bekledik. Anamur ve Bozyazı otağ çadırlarında vakit geçirdik. Eski ve yeni dostlarla görüşüp, sohbet etik. Erdemli Belediyesi Basın-Yayından aldığımız bilgiye göre şölene 50 bin kişi katılmış. Şölen programının açılışını Osmaniye Belediyesi Mehteran Takımı yaptı. Bir kere daha gördük ki mehter marşları hala büyük ilgi görüyor, insanlar adeta kendinden geçiyor. Böyle bir etkinlikte yerel sanatçılar bu işin olmazsa olmazıdır. İlk olarak Erdemlinin Türkmen kızı Özlem Tanrıkulu, daha sonra da Rıza Şen sahne aldı. Yaptığı Erdemli türküsü ile tanınan Gürhan Ötün ve Ozan Deva-i bir konser verdi. Sahneye ünlü sanatçı Mustafa Yıldızdoğan çıkmasıyla meydan coştu. Mustafa Yıldızdoğan konseri devam ederken MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli tören alanına giriş yaptı. Yoğun kalabalık tarafından coşkuyla karşılanan Bahçeli, halkı selamladı. Konuşmalara geçildi.
Şölende ilk konuşmayı Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu yaptı. Bu yıl 24’üncüsü gerçekleştirilen Türkmen şöleninde yaptığı konuşmada Türkmen Şölenin uluslar arası arenada korunması ve sürdürülebilmesi için koruma altına alınması gerektiğini kaydetti. Türklerin hem Anadolu’ya girişinde hem birçok kahramanlıklarında hem de Mustafa Kemal’in mücadelesinde Türkmenlerin ve Yörüklerin hep ön planda olduğunu vurgulayan Tollu, “hatta Cumhuriyetimizin kurucusu o büyük insan “Ey ağalar, beyler, Toroslara çıkın bir bakın. Nerde kara bir Yörük çadırı görürseniz, dumanı da tütüyorsa; dünyada hiçbir güç bizi asla yenemez” diyerek biz Yörük-Türkmenleri şereflendirmiştir” dedi. Tollu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu toplumun en zor, en güç ve en meşakkatli zamanlarında hep Yörükler-Türkmenler vardı ve Allah’ın izniyle bundan sonra da olmaya devam edecektir. Dönün bakın Toroslara hâlâ kara çadırın önünde ateşler yanıyor, dumanlar tütüyor. Yüce Yaradan’ın izniyle sizler var oldukça hiçbir güç, hiçbir kuvvet birlik ve beraberliğimizi bozamayacaktır.”
Daha sonra MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli konuşma yaptı. Erdemlide Türkmenlerin, Yörüklerin arasında bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Bahçeli, Türkmen şöleninin uzun yıllar boyunca sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. Şölenin hazırlanmasında emeği geçen herkesi kutladığını dile getiren Bahçeli, konuşmasını ülke gündemine dair açıklamalar yaparak sürdürdü.
Konuşmaların ardından sahneye ünlü Halk Ozanı Gül Ahmet Yiğit çıktı. Daha önceden de Türkmen şölenlerine geldiğini ve yeniden Erdemlide olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Gül Ahmet Yiğit’tin ardından ünlü ses sanatçısı Muazzez Ersoy sahne aldı. Şarkılarıyla binlerce kişiyi coşturan Ersoy, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin yanına giderek şarkı söyledi. Erdemliyi çok sevdiğini dile getiren Ersoy, ilerleyen dönemlerde yeniden geleceğini söyleyerek konserini bitirdi.
Programın son bölümünde Erdemlinin tarih, sanat ve kültür hayatına katkı sunanlara teşekkür şilti veren Tollu, sanatçılara da 24. Geleneksel Türkmen Şölenine sunduğu katkıların adına plaket takdim etti. Ayrıca MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye el dokuması Yörük kilim ve çulları armağan edildi. Şölen, Erdemli Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Öğretmeni Zekai Erdemir yönetimindeki Halk Oyunları ekibi ve Erdemli Talat Göktepe Çamlığı sahilinde, Erzurum Cirit ekibinin cirit gösterisi ile sona erdi.