2011-2012 eğitim-öğretim yılı 8 Haziran 2012 günü karnelerin dağıtılmasıyla tamamlandı. Anamur’da 78 okulda, 12 bin 649 öğrenci ve 816 öğretmen bir kere daha karne heyecanı yaşadı. Yılsonu karneleri öğrenciler için bir bakıma bir dersi, bir sınıfı başarıyla geçmiş olmanın verdiği huzur ve gurur, bir bakıma da umutların bir başka bahara kalmasıdır.
Bu sene eğitim-öğretim konusu çok geniş anlamda tartışmalara sahne oldu. Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve eğitim-öğretimin yapısında köklü değişiklikler yapan yasanın aslında imam hatip okullarının önünü açmaktan öte bir amacının olmadığı ortaya çıktı. Bundan 15 yıl önce ortadan kaldırılan ilkokul ve ortaokullara yeniden kapı aralanmış oldu. Artık isteyen öğrenciler 5. sınıftan itibaren imam hatip ortaokullarına gidebilecek. Okullarda Kur’an-ı Kerim ve Siyer dersleri alabilecek
2012-1013 öğretim yılından itibaren başlayacak bu uygulamaya ne kadar talep olacağını şimdiden kestirmek çok zor. Ancak Anamur İmam Hatip Lisesinin 2011-2012 öğretim yılında 243 öğrenciye hitap edebildiği, yatılı öğrencilerin kent merkezinden uzak kırsal yörelerden ve dar gelirli ailelerden geldiği, dini ve milli konularda hizmet verdiğini iddia eden bazı dernek, vakıf ve yurtların bu konuya neden sıcak bakmadıkları, aynı konuya hitap ettikleri halde neden birbirlerine iyi gözle bakmadıkları bilinmeyen şeyler değildir. Konumuz bu değil ama bu aralar dikkat etsinler “taş düşebülür, ayı çıkabülür”
SBS sınavları yapılıyor (9 Haziran 2012), yakında LYS sınavları yapılacak ve öğrencilerimiz ön sıralarda yer alabilmek için kafa yoracak, ter dökecekler. Hepsine başarılar diliyorum. YGS sınav sonuçlandığı günlerde gazete ve TV’lerde açıklanan bir bilgi içimizi karartmıştı. YGS ‘de (Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavında) 1,8 milyon kişi şansını denemiş ve 54 bin kişi bütün sınavlardan sıfır puan çekmişti. Olayın biraz daha ayrıntısına inince karanlık bir tablo ile karşı karşıya olduğumuz anlaşıldı.
1 milyon 800 bin kişi sınava katılmış.
Bu öğrencilerin 1 milyon 200 bin kişisi Fen bilimlerinden sıfır çekmiş.
Matematik’ten 870 bin kişi sıfır çekmiş.
Sosyal Bilgilerden 254 bin kişi sıfır çekmiş.
Sınavdaki bölümlerin hepsinden birden sıfır çekenlerin sayısı ise 54 bindir.
Bir ayrıntı daha verelim. 2010 yılında yapılan ÖSS sınavında 180 ve üstünde puan alan adayların oranı yüzde 82 iken, 2011 yılında bu oran yüzde 79 ve 2012 yılında yüzde 72’dir. Bu sonuç 2001-2002 öğretim yılında okula başlayan öğrencilerin geldiği noktadır.
Uzatmayalım.
Siz istediğiniz kadar okul açın, derslik sayısını arttırın, binlerce öğretmen ataması yapın. Yetmedi sınıfları teknolojik donanımlara açın. Fatih projesi uygulayın. Eğer yukarıdaki rezalet tabloyu ortadan kaldıramıyorsanız hepsi boş ve anlamsızdır.
Beyler haberiniz olsun, bilgisiz ve cahil bir topluma doğru gidiyoruz. Yazıktır bu millete.
Eğer amacınız, okumayan, yazmayan, düşünmeyen, tartışmayan ve sadece itaat eden bir toplum yaratmaksa, o zaman yolunuz ve bahtınız açık olsun.
Yok, eğer bilgili, eğitimli ve medeni bir toplum istiyorsanız, bu gidiş iyi bir gidiş değil.