Bu dünyada herkese yer var.
KONSENSUS’un Habertürk’te, Cumartesi günü (01 Şubat 2014) yayımlanan anketi ayakları yere basan bir anket gibi gözüküyor.
Yakın zamanlarda yayımlanan diğer anketlerden ne farkı var?
Fark şurada:
Seçime 26 parti giriyor…
Konsensus dışındaki anketler, oyların %98’den fazlasını Meclis’te grubu bulunan 4 partinin alacağını keşfediyorlar!
Bu katiyen gerçekçi değil…
2009 yerel seçimlerinde, o dört partinin dışında kalan partiler, toplam; %16 oy almışlardı.
Neden böyle yüksek?
Yerel seçimlerde o partilerin oyları yükseliyor, çünkü %10 “baraj”ı yerel seçimlerde yok.
Söz konusu “antidemokratik seçim barajı”nın olduğu genel seçimlerinde bile, Meclis’te temsil edilmeyen partiler en az %5 oy alıyorlar.
Öyleyse, yerel seçimlerde, “diğer” partilerin aldıkları oy toplamı %5’in mutlaka üzerinde olması lâzım.
İşte Konsensus’un anketi bu hakikati teslim ettiği için onu gerçekçi buluyorum.
x x x
O vakit, bu anket üzerinde konuşmaya değer…
Sonuçlar şöyle:
AKP : 41,7
CHP : 29,5
MHP : 15,4
BDP : 6,5
DİĞER : 6,9
Bu sonuçlar ne anlama geliyor?
1. Gördüğünüz gibi, AKP, 2011’e göre, 8 puan düşmüş gözüküyor. Artık %50 babalanması sona eriyor. Buna rağmen, gazete, “İktidarın oyları yerelde arttı” diye manşet yapmış. Doğru, 2009’a göre 2,9 puan artmış. “AKP oyu azalsa bile artıyor” demem bundan. Habertürk’e sormak lâzım; 2011’deki yüzde 50’yi ne yapacağız? Onu artık görmezden mi geleceğiz.
2. 2009’la mukayese edeceksek, Konsensus’un, yine o günlerde Habertürk’te yayımlanan anketiyle ve seçim sonuçlarıyla da kıyaslayalım: Gayet iyi hayırlıyorum, 2009 mahalli seçimlerine 3 gün kala yayımlanan ankette Konsensus, AKP’yi %45 gösteriyordu. Seçimde kaç almıştı: %38,8… Yani 6 puandan fazla bir yanılma vardı.
Eh, şimdi de o civarda bir yanılma payı varsa, artık hesaplayın AKP’nin sandıkta alacağı oyu!
3. Seçime daha 2 ay var… İki ay içinde başka bazı değişiklikler olabilir. Dikkat etmişsinizdir; sonuçlarda “kararsızlar” gözükmüyor. Hâlbuki seçime bu kadar zaman varken en az %10’luk bir seçmen kitlesi “kararsız” olduğunu beyan eder. Yukarıdaki tablo, “kararsızlar”ı partilere anket şirketinin dağıtmasından sonra ortaya çıkan tablodur… Belki de kararsızların tercihi bambaşka bir yönde olabilecek!
4. Nitekim anketten de açıkça görüldüğü gibi, AKP düşme, MHP ve CHP yükselme eğiliminde…
5. SP, DP, HEPAR, İP, BTP, BBP gibi partilerdeki hareketlilikten, bu partilerin alacakları toplam oyun %10’un üzerine çıkabileceğini, belki de 2009’da olduğu gibi 15’leri bile bulabileceğini değerlendiriyorum.