TENİSTE SERVİS NASIL GELİŞTİRİLİR?

Nazmi HİSARLI - 03.04.2014

Hiç servislerinizin sizi deli ettiği bir maç geçirdiğiniz oldu mu? Yoksa bu sıkıntıyla çok sık mı karşılaşıyorsunuz?

İşte bu haftaki ipucumuz servisle ilgili. Fakat bu sefer tutkumuzu bizle paylaşan, konuk yazarımız Halil Öztürk’ün yorumundan http://tenissanati.blogspot.com.

Belki de servis tekniğiniz de yada atış biçiminizde küçük hatalar yapıyor olabilirsiniz. Birkaç küçük adımla bu sorunları çözebiliriz. Servis, en zor atışlardan biri olmasına rağmen, üzerinde yeterince çalışılırsa kariyerinizi üzerine kurabileceğiniz ve maçın yönünü lehinize çevirecek önemli bir etkendir.

Aşağıda vereceğim servisinizi geliştirmenize yarayacak önerileri çabucak vuruşunuza adapte edebilirsiniz.

Öneriler :

1. Servis’e Hazırlanma
Servis, tenis’in önemli bir parçasıdır ve eğer servis oyununuzda topu oyuna sokamıyorsanız, bu durum sinirlenmenize ve servis sırasında daha fazla baskı hissetmenize sebep olacaktır. Topu birkaç kez sektirmek ve bir iki derin nefes alıp vermek, sizi sakinleştirir ve servisinize odaklanmanıza yardımcı olur.

2. Raket Tutuşunu Değiştirmek
Raketi tutuş biçiminiz, servisinizin spinli, düz yada daha güçlü atmanızdaki temel etkendir. Genellikle raketi “Continental” tutuşla tutmanız önerilir. Bu şekilde tutmanın avantajı topa daha kontrollü ve güçlü vurmanızı sağlamasıdır.

3. Stile Göre Servis
Servis vole yada daha defansif bir oyun stiliyle mi oynayacağınıza karar vermeniz, servisinizi de değiştirmenizi gerektirir. Örneğin; servis vole oynayacaksanız. Daha hızlı bir servis atmanız gerekir.

4. Ne Tür Bir servis?
Bir gün gidip Flat (Düz) servis, diğer gün de Topspin servis çalışmayın. İlk önce Flat yada topspin servisinizden birinde ustalaşın ve daha sonra diğerine geçin.

5. Uygun Biçim
Uzun süre servis atışı yapmak, kişiye, kendisine en uygun yöntemi geliştirmesinde yardımcı olur. Yalnız elde ettiğiniz yöntemi unutmamak için evde raket olmadan günde birkaç dakika servis hareketlerini yapabilirsiniz.

6. Sıçrama
Sıçramak topa daha yüksek bir noktada vurarak, topun servis karesi içine düşme olasılığını arttır.

7. Pronasyon

Düzgün ve sarsıcı bir tenis servisine sahip olmak için olmazsa olmaz noktadır pronasyon. Pronasyon; el yada bilek İçini , dışa döndürme yada çevirmek diye açıklanabilir. Topla raketin temas anında bileği aşağı ve yana doğru kapatarak çevirme hareketi topu servis kutusunun içine düşürme şansını arttırır.

8. Servis
Teniste en önemli servis birinci değil ikinci servistir. Çünkü, ilk servisinizde hata yaptığınızda üzerinizde daha fazla baskı hissedersiniz. Bu yüzden, ikinci servisiniz düzgün ve bir o kadar da etkili olmalıdır ki kendine güveniniz anında geri gelsin. İkinci servisinize daha çok çalışın.

9. Kondisyon ve Alıştırma
Çok sert servisler atmak için ilk önce kaliteli alıştırmalar yapmak lazım. Ancak, unutmamak gerekir ki maç uzun bir süreçtir eğer ilk başlarda atmış olduğunuz servislere yakın hızda servi atmaya devam edemezseniz maçı kaybetme olasılığınız yüksektir. Bu yüzden tenis dışı kondisyon çalışmalarına özen gösterin.

10. Mental oyununuzu geliştirin
İlk servisinizde hata yapmak dünyanın sonu demek değildir. Çünkü,hemen ardından sahip olduğunuz ikinci bir şansınız daha var. Kendi servisinizden şüpheniz olması hata yapmanıza yol açar. Bu yüzden, iyimser olun iyi bir servisiniz var.

İpuçları :

- Gün de 100 ile 150 servis atışı yapın.

- Alıştırmalarınızı çeşitlendirin. Örneğin; dizlerinizin üzerinde servis atmaya çalışın. Böylece topspin servisiniz gelişir.

- Arada sırada raket tutuş yerini kontrol edin. Elinizi hafif yukarı yada aşağı indirerek en rahat ettiğiniz noktayı bulmaya çalışın.

- İnancınızı kaybetmeyin. Çalışmaya devam.

- Topu birkaç kez yerde sektirmeyi aklınızdan çıkarmayın.

- Sakin olun.

- Unutmayın servis, sadece kol gücüyle alakalı bir şey değil, aynı zamanda ağırlık transferi ve pronasyonla da ilgilidir.

- Kondisyon çalışmalarını hafife almayın.

- Servis atmadan önce oyun planınızı düşünün böylece yaptığınız şeye isteğiniz ve kendine olan güveniniz artar.

TENİSKURDU

Tarih: 03.04.2014 Okunma: 1119

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?