Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.
Özellikle “gençlik obezitesi”!
Tehlikeye, Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı dikkat çekiyor…
Kemer’de 13-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenen, “Ergen ve Çocuk Obezitesi” sempozyumu öncesi yaptığı açıklamada; “Türkiye’de çocukluk çağında obezitenin gittikçe arttığını” belirten Avcı, “hareketsiz yaşam” konusuna özellikle dikkat çekti!
Avcı, “Televizyon ve bilgisayar alışkanlıklarıyla, sosyal ve sportif etkinliklere baştan savma bir şekilde yer veren SINAVCI eğitim sisteminin çocukları obeziteye sürüklediğini” söyledi.
KALORİSİ YÜKSEK, BESİN DEĞERİ DÜŞÜK GIDALAR TÜKETİYORUZ
Çocuklardaki şişmanlık oranının Türkiye ortalamasının %22,5 üzerine çıktığını belirten Gürkan Avcı; “Çocuklarımız kalorisi yüksek, besin değeri düşük gıdalarla büyütülüyor. İvedi önlemler alınmazsa Türkiye obez bir nesille karşı karşıya” şeklinde konuştu.
Çocuklardaki şişmanlık artışını, şöyle etrafına dikkatle bakan herkesin gördüğüne eminim.
TEHLİKENİN YETERİNCE FARKINDA DEĞİLİZ
“Obezitenin yavaş yavaş ilerlediği için tehlikenin yeterince fark edilmediğini” dile getiren Avcı, “obezitenin sonuçlarının hem maddî hem de manevî açıdan yıkıcı” olduğuna dikkat çekti.
BÖYLE GİDERSE TEDAVİ İÇİN ÜLKE BÜTÇESİ BİLE YETMEYECEK
Avcı, açıklamasında şu çarpıcı bilgiyi de verdi: “Uzmanlar, fiziksel aktivitelerin azalması, yemek alışkanlıklarının giderek kötüleşmesini, obezliğin artmasında en önemli sebepler olarak görüyor. Önlem alınmazsa ve ve obezite bu hızla artarsa 2023 yılında, ülke bütçesi, Türkiye’de obezite kaynaklı kronik hastalıkların tedavisini karşılayamayacak duruma gelecek.”
OKULLARDA BEDEN EĞİTİMİ DERSLERİ ARTIRILMALI
Görüldüğü gibi, şişmanlığın tehlikeli boyutlara gelmesinde, beslenme kadar “hareketsizlik” de etkili… Dolayısıyla, çocuklarımız “hareket” ettirilmeli… İlk adım olarak da “Beden Eğitimi” dersleri artırılmalı, şimdikinin birkaç katına çıkarılmalıdır.
Sadece artırılmakla kalmamalı, “işlevsel” bir hâle de getirilmeli…
Yani “spor” çocuklarımızın ve gençlerimizin hayatında “ciddi” bir yer tutmalı, genç, “Ben şu spor dalının sporcusuyum” diyebilmeli, ona her gün mutlaka zaman ayırmalı…
Öte yandan, bu “beden eğitimi etkinliği”, “yetenekler” çıkmasına vesile olabilmeli… Yetenekler çıkmasını teşvik etmeli… Her spor dalında, ülke ve dünya çapında sporcuların yetişmesine ortam sağlamalı…
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı’nın, “İçi kof beden eğitimi ders politikaları bir an önce terk edilmelidir” ikazına mutlaka kulak verilmeli…
x x x
GÜNÜN ÇİZGİSİ, GIRGIR’dan (12 Kasım)…