Bu dünyada herkese yer var.
“Baraj”, baraja sımsıkı sarılanları boğdu!
“Baraj” kendisinden en çok medet umanları “hayal kırıklığı”na uğrattı.
Baraj olmasa, bekli de HDP “baraj”ın altında kalırdı!
Çok tuhaf bir seçim yaşadık…
Aslında, 1983’ten beri yapılan bütün seçimler “tuhaf”! Sonuçlar antidemokratik, şaşırtıcı ve adaletsiz… Ama 2015 seçimi, “baraj”ı patlatmasıyla hepsinden daha şaşırtıcı bir sonuç getirdi.
83’ten beri olduğu gibi, 15-16 parti “barajda boğulsun” diye baraj kaldırılmadı. Özellikle bunlardan birisi, “baraj”a en çok yaklaşanı “barajın altında kalsın” diye özel gayret sarf edildi. Yaklaşık olarak, beş milyon civarında oyun hesap dışı kalması, daha iyisi(!), beş milyon oyun büyük parti hesabına yazılması anlamına gelen, “Halkların Demokrasi Partisi (HDP) barajın altında kalırsa ne güzel olur” temennileri edildi.
Lâkin vatandaşlar bu insafsız, vicdansız “oy hırsızlığı” girişimine çok sert, çok kararlı bir şekilde “dur” dedi!
HDP’yi, öyle “bıçak sırtında” falan değil, milyonlarca oyla, hiçbir “baraj sorunu” kalmayacak şekilde barajdan atlattı…
Bunda “tuhaflık” ne? Tuhaflık nerede?
Şurada:
HDP’ye giden milyonlarca oyun önemli bir kısmı, “ya bu parti barajın altında kalırsa!” kaygısıyla HDP’ye aktı.
Eğer, %10 gibi anormal bir “baraj” söz konusu olmasaydı, bikere, HDP seçim öncesi o kadar çok gündemde olmayacak, o kadar çok konuşulmayacak, tartışılmayacak, heyecan yaratamayacak, nihayet, etrafına o kadar büyük kitleleri toplayamayacaktı.
Eğer “%10 barajı” olmasaydı, HDP büyük bir ihtimalle %10’un altında bir oy toplayabilecekti. Dolayısıyla, “baraj”ın altında(!) kalmış olacaktı. “Baraj”, HDP’nin sandıkları “patlatması”nı sağladı… “Baraj” sayesinde belki de alabileceği oyun iki katını aldı. Seçmen, “barajın altında kalsa ne güzel olur” diyenlere inat, HDP’nin, barajın fersah fersah üstüne çıkmasını sağladı.
“Baraj”, tuhaf bir şekilde, barajdan büyük oy çıkarı umanların değil de baraja takılması beklenenin işine yaradı… Hem de hayal edilmeyecek kadar çok işine yaradı.
x x x
“Baraj”’ın tuhaf bir işlevi daha oldu:
Meclis’te, baraj sayesinde mutlak çoğunluğa kavuşmayı bekleyenleri, “iktidar barajı”nın, yani 276’nın altında bıraktı.
“Baraj”, kurulduğundan 32 yıl sonra, onu en çok savunanların ayağına dolandı… “Antidemokratik baraj”, onu en çok savunanları boğdu!