DEMOKRASİ ABD'de VE AB'de BİLE TİCARİ GÜCE DAYANIR... Alaeddin HACIMÜEZZİN

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 10.09.2015


 

   Alaeddin HACIMÜEZZİN
 

Servete ve güce odaklanmak özellikle karar almada kamusal söylemin etkisini daraltır ve önemini azaltır. Lobicilerin kanun tasarısı hazırlaması alışılmadık birşey değil,insanların bir özel sektöre , bir kamuya geçiş yaptığı döner kapı uzun süredir işliyor.Lobi Birliği'ne göre (AKTER EU) Brüksel'de tahmini 15.000 lobici AB düzenlemelerini etkilemeye çalışıyor .Bazı ülkelerde (ABD dahil) sürdürebilirlik için bağlayıcı kararlar almaya karşı olan güçlü çıkar grupları seçimleri ve politik karar alma süreçlerini ele geçirdiler. Bu durum 2009 yılında ABD iklim yasası için yapılan çabada açıkça ortaya çıktı. "Duyarlı Politika Merkezine" göre 2009 yılında çevreci grupların lobi faaliyetleri için harcadıkları 22.4 milyon dolar, petrol ve gaz endüstrisinin harcadığı 175 milyon dolara göre gölgede kaldı. 2010 yılında ABD Yüksek Mehkemesinin "Vatandaş Birliği" hükmü; şirketlere ,birliklere ve sendikalara, politikayı etkilemek üzere sınırsız para harcama hakkını tanıdı.Siyasi savunu grupları 2012 Başkanlık seçimi için 300 milyon dolardan fazla para harcadılar.Bu miktar bir önceki seçimden 79 milyon dolar daha fazladır.Demokrat yönetim için gittikçe büyüyen bir başka tehdit birçok iki taraflı ticari yatırım anlaşmasında var olan yatırımcı ile Devlet arasındaki uzlaşma hükümleridir.Bunlar şirketlerin yabancı ülkelerde yatırım yaparken geniş bir yelpazede sağlık,çevre ,sosyal korunma ve başka yasalara karşı çıkmasına yol açar.Bu tür şikayetler ;ülkedeki geçerli mahkemeler yerine ihtilaf çözücü özel mahkemelerce ele alınır ve kapalı kapılar arkasında ticari avukatlar hüküm sürer, parlamenterlerin isteklerini geçersiz kılarlar..Brüksel'de kurulmuş,yolsuzluk takipçisi bir grup olan Avrupa Kurumsal Gözlem (CEO) grubuna göre ,yalnızca Avrupa Birliği üye ülkelerince imzalanmış bu türde 1200 adet ticari anlaşma var....)Yatırımcı haklarıyla kamu refahı arasında sürekli bir gerilim olduğu görüşü hakim.(Michael Renner ve Tom Prugh ;Dünyanın Durumu.S:16)
BİZİM İLAVEMİZ:Demokrasi ABD de ve AB de bile ticari Güce dayanıyorsa bunun anlamı Bu devletlerin yönetimi ve dış ilişkileri de menfaate Dayalıdır. Yatırımcı HAKLARI ile kamu yararı gerilim içinde olduğu itiraf ediliyor Silah üreticileri yatırımcı değil mi?Silah yatırımcıları da dünya Barışı için tehdit oluşturuyor. Nitekim. İzmir'in işgali, küresel güçlerin masasında kararlaştırıldı.Masada Yüksek Konsey'in üç üyesi. İngiliz Başbakanı Loyd George, Fransız Başbakanı Clemenceau ve Amerika Cumhurbaşkanı Wilson.İlk teklif, İngiliz silahlarına pazar bulmak için İngiliz Başbakanı'ndan geldi:“Anadolu işgali başlasın, İzmir Yunanlılara verilsin...”
Anlaştılar...Şimdi Obama ""PKK bizim kara gücümüz" dedi mi demedi mi? Dün Pentagon sözcüsü Peter Cook "Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını tanıyoruz”. dedi.Güya tanıyorlar Obama lafını düzeltse eylemini düzeltemez;çünkü "O'nu yöneten sermaye" diyor saptaması nakledilen kişiler de Al Gore da.Şimdi batı silah sermayesi, bizi bize düşürmeye çalışıyor.Türkü Kürde;Kürdü Türke.Akıllı olalım bilinçli olalım;buna kanmayalım.İZÇEP(İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu) olarak "Din ,dil, mezhep,etnisite ,köken ve meslek" aramadan yanyanayız, kolkolayız.Her kesimden kız alıp vermeler yaygın.Biz canız akrabayız hısımız.Örneğin;Van depremindeki tanışlara ;Ağrı'dan öğretmen çağrılarına yürek uzatmışız kol uzatmışız, En çok sevdiğimiz çevreciler içimizdeki dostlar onlar bize biz onlara melhem olmuşuz.Batı sermayesi iç savaş çıkarabilirse bitmez;sonra başka iç savaşlara yol açacaklar.

Tarih: 10.09.2015 Okunma: 767

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?