MHP çantada keklik mi?

İsmail Hakkı CENGİZ - 23.10.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.



Bahçeli’ye kat’iyen güvenmiyorum… Zaten, çok yakınındaki 3-5 milletvekilinin dışında güveneni ve onun güveneceği kimsenin kaldığını da sanmıyorum. Dolayısıyla, söyledikleri artık bütün MHP’yi bağlayıcı “sözler” değil!

Hal böyleyken, en yakınları, misal, Ankara milletvekili Mevlüt Karakaya, “AKP’nin gözü kapalı destekçisi olmadıklarını” çıktığı TV programında haykırıyor… MHP’nin yayın organı Bengü Türk, günlerdir bu konuyu işliyor… Çıkan gazeteciler, MHP’li vekiller “Bahçeli’nin sözlerinin kesinlikle AKP’ye destek olarak kabul edilemeyeceğini” kanıtlamaya çalışıyorlar.

Haddizatında, Bengü Türk’te ileri sürülen görüşler çok mantıklı… Özetle diyorlar ki; “İktidar mevcut Anayasa’ya aykırı davranıyor. Bu haliyle yıllardır suç işleniyor. Ya Anayasa’ya uysunlar veya uyacakları bir Anayasa taslağını TBMM önüne getirsinler. Bahçeli’nin dediği bu!”

Burada bir yanlış var mı?

Yok!

Zihinlere kurt düşüren, yalın olarak bu sözler değil… Bu sözlerin sarf edildiği zamanlama!

“Başkanlık ve yeni anayasa” tartışmaları küllenmişken, neredeyse unutulmuşken, Bahçeli’nin bunu gündem haline getirmesi ve bi nevi, AKP’ye pas vermesi…

Burada, iyi niyetle, Bahçeli’nin kanun-nizam yanlısı, hukuksuzluğa karşı pek hassas olduğu, belirsizliğin giderilmesini istediği savunulabilir. Fakat o vakit de adama sorarlar; “Parti içindeki kendi pozisyonu pek mi hukuka uygun? Seçim-oylama deyip duruyor, vatandaşa o kadar güveniyorsa, kendisini niçin oylatmıyor, kurultayı niçin engelliyor?”

Bahçeli’nin yaklaşımı kendisine olan itimadı örseliyor… İleri sürdüğü en doğru iddialara karşı bile temkinli yaklaşmamızı zorunlu kılıyor.

Peki, bütün bu gerçeklere rağmen, Anayasa değişikliği-Başkanlık meselesinde MHP’nin oyu garantiye alındı mı?

Buna müspet cevap vermeye imkân yok!

Bikere, ortada daha tek bir maddesi bile kamuoyuna sunulmuş bir değişiklik taslağı yok…

Bahçeli çevresinin en çok üzerinde durduğu konu da burası… “Taslağı bir görelim, bakalım” diyorlar. Aslında, bu yaklaşım çok yerinde… AKP, MHP’nin desteğini istiyorsa, bu partiyi memnun edecek bir değişiklik metni getirmek zorunda… Meselâ, Türklüğü öne çıkaran, Türk Milliyetçiliğini vurgulayan değişikliklere imza atmak zorunda.

O vakit, MHP’nin o anayasa değişikliğini desteklemesinden niçin korkalım?

Tabii endişemiz şu: İşleri daha da karmaşıklaştıracak bir metnin -2010 değişiklikleri gibi- MHP’yi memnun etmeye yönelik birkaç maddeyle ambalajlanarak sunulması… Buna MHP “evet” demeyecektir. “Tavan” dese bile “taban” demeyecektir.

 

x   x   x

Günün çizgisi, Twitter’dan…


Tarih: 23.10.2016 Okunma: 806

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?