Anamur iskelesi ihale edilirken, biraz tarih…

Hüseyin ŞİNASİ - 28.12.2016

              Anamur iskelesi ihale edilirken, biraz tarih…

 

Anamur, Bozyazı ve çevresinde ekonomik, sosyal ve kültürel gelişme, muz, çilek üretimi, turfanda meyve sebze yetiştiriciliği, diğer tarımsal ve hayvancılık faaliyetleriyle birlikte değerlendirilir. Bunun yanı sıra Anamur ve çevresi turistik bakımından da çok zengin kaynaklara sahiptir. Denizi, kumu, dağı ormanı, vadileri, yaylaları ve Anamuryum Antik Kentiyle, Mamure Kalesiyle, Köşekbükü Mağarasıyla ve İskelesiyle turizmin parlayan bir yıldızı olmaya adaydır.

Tarihi ve kültürel mirasımız Mamure Kalesinin restore çalışmaları daha önce başlamıştı. Son zamanlarda Anamuryum Antik kentinin restore edileceğine ilişkin güzel haberler alıyoruz. Geriye yine tarihi bir öneme sahip Anamur İskelesinin yenilenmesi ve geliştirilmesi için bir adım atılması gerekiyordu. Nihayet beklenen adım atıldı ve Anamur İskelesi yeniden yapılmak üzere ihale edildi. İki yıl içinde eski parayla 33 trilyon liraya, Nil İnşaat Şirketi tarafından yeniden inşa edilecek.

Anamur için umut veren bu çalışmalar yapılırken, birkaç cümleyle de olsa tarihi geçmişi hatırlayalım.

 Anamur ve çevresi, tarihin her döneminde stratejik bir öneme sahip bir bölgedir. Anamur adının birçok kaynakta “rüzgârlı burun” anlamına gelen Latince kökenli kelimelerden geldiği anlatılır. Antik Anemurium kenti coğrafi olarak Anamur Burnuna çok yakın ve sürekli rüzgâr alan bir konuma sahiptir. Bunun yanı sıra bir zamanlar büyük bir devlet kurmuş ve Anamur’a da hâkim olan Luvilere göre Annimura yani Mura (Ma-ura) Yüce Ma anlamına geldiği söylenir.

Tarihi geçmişi antik çağlara kadar uzanan Anamur; Luviler, Arzavalar, Kizzuvatnalılar ve Hititler (M.Ö 1500-1200),Fenikeliler, Asurlular, Persler, İskender İmparatorluğu, Selefkoslar, Romalılar, Bizans, Müslüman Araplar, Selçuklular, Karamanoğulları, Klikyalıllar, Memluklar, Osmanlı İmparatorluğu ve günümüze kadar geliyor.

 Hitit Kralı 4. Tuthaliya zamanında kendisine sığınan Mattavatta’ya Anamur’u vermiş, Hititlerin zayıflamasından sonra prens Mattavatta Anamur’dan Afyon’a kadar uzanan büyük bir devlet kurmuş ve bu kenti başkent olarak ulanmış. Kent bir süre Fenikelilerin eline geçmiş. Kuelerin hâkimiyetinden sonra M.Ö 8. Yüzyılda Asurlular ele geçirmiş. Daha sonra Klikyalılar ve Perslerin (M.Ö 543-333) hâkimiyetine geçmiş. Makedonya Kralı İskender tarafından ele geçirilmiş, kentin adı Anemurium olarak anılmaya başlanmış.  İskender’in ölümünden sonra Selefkos hâkimiyetine girmiş. Bir süre İsaria (İzorya) katılmış. Daha sonra Roma hâkimiyetine geçmiş. Çirero Kilikya valisi olarak atanmış. Anamur bu dönemde çok önemli bir ticaret merkezi konumuna girmiş. Kıbrıs’a olan yakınlığı, karayoluyla Toroslardaki Roma kentlerinin denize ulaşımını sağlamış. Germenikopolis (Ermenek) o dönemde çok önemli bir kenttir.

Roma İmparatoru Caligula tarafından Kilikya kıyıları Kommagane Kralı Antiochos’a verilmiş. Kral Antiochos kendi adına para bastırmış ve kenti yönetimi altında tutmuş. Diğer Kommanege kentleri gibi Anemurium da sürekli korsan saldırılarına uğruyor, ayrıca Toroslarda yaşayan kavimler de kenti karadan tehdit ediyordu. Kenti yeniden yönetmeye başlayan Romalılar baskınlardan korunmak amacıyla kentin etrafına surlar yapma zorunda kalıyorlar.

Romalılardan sonra Bizans hâkimiyetine giren kent ve çevresi yeniden inşa ediliyor. Fakat M.S 650 yılından itibaren Emevilerin Kıbrıs’ı ele geçirmesi ve çeşitli zamanlardaki akınları sonunda kent terk ediliyor. Bu tarihten sonra bir daha eski önemine ve gelişmişliğine ulaşmıyor.

Devam edelim.

Bizanslıların zayıflaması ile Ermeni ve Rum Prenslikleri tarafından yönetilmeye başlanıyor. 1221 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat tarafından ele geçirilmişse de 1230 yılında Karamanoğulları tarafından feth ediliyor. Şikârı tarihinde 1308 yılında Karamanoğlu Mahmut Beyin 36000 asker ve büyük bir donanma ile Mamure Kalesini ele geçirdiği, tamir ettirdiği ve içine bir cami yaptırarak adını Mamure koyduğu anlatılır. 1430 yılında Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından yeniden onarılmıştır. Evliya Çelebiye göre Mamure Kalesi Osmanlı Padişahı II. Selim zamanında Lala Mustafa Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmış bulunuyor. Zaten Kıbrıs’ın alınması da 1571’dir. İşte bu tarihten sonra Anamur Kıbrıs ile Anadolu arasında bir köprü görevi üstlenmiştir.  

İhale edilen Anamur İskelesi, kapalı devre sulama sistemi ve sahil yoluna ilişkin düşüncelerimizi bir başka yazıya bırakalım. 

Tarih: 28.12.2016 Okunma: 895

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?