Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.
Türkiye-ABD, NATO müttefiki ülkeler… Tabii ki istihbarat ve genelkurmay başkanlarının görüşmeleri normaldir. Ama CIA Başkanı’nın ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yapması, ABD Genelkurmay Başkanı’nın da 15 Temmuz’dan sonraki 7 ay içinde 3’ncü defa gelmesi, elbette ziyade dikkat çekici.
CIA Başkanı, göreve başlayıp, yemin eder-etmez Türkiye’ye koştu âdeta. Bu acillik neden, acaba?
BBC Türkçe, CIA Başkanı’nın Türkiye’ye geldiği gün, “CIA Başkanı Pompeo hangi görüşleri savunuyor?” başlığı altında, şu bilgilere yer verdi:
“İran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo,
İslamcı teröristleri sert bir şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarını söylüyor.” (BBC Türkçe, 09 Şubat 2017)
Demek yeni CIA Başkanı’nın İran karşıtlığı öne çıkıyor.
Dünkü yazımızın başlığını hatırlayalım: “Bölgeye İsrail gözlüğüyle bakan Trump’tan ümmete fayda gelecek, öyle mi?”
İsrail gözlüğüyle bakan ABD yönetimi bölgede ne görüyor?
İran’ın, giderek İsrail için daha fazla tehdit haline geldiğini…
BBC’nin diplomatik muhabiri, Jonathan Marcus, 8 Şubat’taki, “İsrail ufkunda Ortadoğu’da yeni bir savaş mı var?” başlıklı analizinde, İsrail iddialarına dayanarak, “İran’ın, kendi sınırlarından Lübnan’a kadar Irak ve Suriye içinde bir koridor oluşturmaya çalıştığını” yazıyor.
Yani, İran bu koridorla Lübnan’daki Hizbullah’la birleşiyor ve İsrail’e komşu oluyor.
Buna, bir de İran’ın nükleer santral yapımında kaydettiği ilerlemeleri ekleyin… İsrail’in tehdit algısını hesap edin!
İşte, bölgeye İsrail’in gözünden bakan Amerika, İran’a ekonomik yaptırımlardan başlamak üzere bir seri “harekât” icra etme peşinde… Trump, Başkanlık koltuğuna oturur-oturmaz ne demişti: “İran’a askeri operasyon dâhil her şey masada”!
Suriye’deki “ateşkes” çabaları dolayısıyla İran’la, yakınlaşmıştık. ABD, İran’a operasyonlar yaparken, bu yakınlık korunabilir mi? ABD, Tükiye-İran yakınlaşmasının sürmesini ister mi?
Elbette istemez…
Bununla kalmaz, Türkiye’nin de İran’a karşı, ABD ile birlikte hareket etmesini ister.
Hâl böyle olunca, Pompeo ziyaretinin temel amacı, ABD’nin İran’a karşı yapacağı operasyonlar için Türkiye’yi yanında görmek, bir sürpriz yapmasını engellemek içindir.
ABD Genelkurmay Başkanı’nın da 15 Temmuz’dan sonra 3’ncü defa Türkiye’ye gelmesinin en önemli amacı İran’a yapılacak operasyonlardan başka bir şey olamaz!
Türkiye, bir manevrayla bundan kurtulmanın yolunu bulmalı…
İran’la neden birbirimize düşman olalım?
x x x
Günün çizgisi, Twitter’dan…