Mersin Büyükşehire teşekürler…

Hüseyin ŞİNASİ - 26.03.2017

 


 

İnsanız. Toplum halinde yaşamak zorundayız. Bazı araştırmacı ve yazarlar insanı sosyal bir varlık olarak tanımlarlar. İnsan içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel değerlerinden etkilenir. Toplumların sosyal ve kültürel değerleri, öf ve adetleri, bazı alışkanlık ve davranışların günümüze ulaşmış halidir. Gelenek ve göreneklerin yazılı bir kuralı yoktur. Ancak bu kurallara göre hareket etmek adeta toplumsal olarak zorunluluk gibidir. Aykırı hareket edilirse ayıplanır, arkasından ileri, geri konuşulur, iyi gözle bakılmaz.  

Meşhur bir söz vardır “acılar paylaşıldıkça azalır, sevinçler paylaşıldıkça artar.” Anamur ve Bozyazı’da zaman buldukça düğün, nişan ve cenaze gibi törenlere katılmaya çalışıyoruz. Gördüğümüz kadarı ile düğün, cenaze, gibi törenler ne kadar çok kalabalık ise o kadar iyi sayılıyor. Tören sahipleri konuklarını memnun etmek için, yoğun bir çaba harcarlar. Ama aşırı kalabalık törenlerde ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın bazı aksaklıklar yaşanabiliyor.

 Düğün ve nişan gibi toplantılar, özel davetiyeler ve hazırlanan küçük hediyeler dağıtılarak konuklara duyuru yapılıyor. Mevlit ve Kuranlarda telefon açılarak veya haber verilerek davet ediliyor.

Cenazelerde durum biraz farklı işliyor. Cenaze yakınları camilerdeki görevlilerden birine haber veriyor. Uygun bir zamanda camilerdeki görevliler tarafından sala okunup, cenazenin kim olduğu ve cenazenin ne zaman kaldırılacağı gibi konularda bilgi veriliyor. Son senelerde belediyenin ses yayın sistemi köylere kadar yaygınlaştığı için cenaze ilanları da yapılabiliyor.

 Anamur şehir merkezinde camiler ve minareler yüksek binaların arasında kaldığı ve araç trafiği nedeniyle salalar anlaşılamıyor. Ama köylerde böyle bir sorun yok. Yetkililerin şehir merkezindeki bu soruna bir çözüm bulmaları lazım.

Camilerde okunan sala veya belediyenin yayın sisteminden cenaze hakkında bilgi sahibi olamayanlar, sosyal medya üzerinden de haber almaya çalışıyor. Böylece haber bir anda çoğu kişiye ulaşabiliyor.

Belediye görevlileri uzun zamandan beri cenaze sahiplerine yardımcı olmaya çalışıyor. Böyle bir davranış her kesim tarafından takdirle karşılanıyor. Bu konuda Mersin Büyükşehir Belediyesi de iyi çalışıyor. Büyükşehir görevlileri cenaze evine masa sandalye temini, çadır kurma, cenaze yıkama ve defin işlemi için din görevlisi gönderme, cenaze nakil aracı, mezarlığa otobüs tahsis edilmesi gibi insanı konularda yardımcı oluyor. Artık mezarlıkların da eskiye göre daha bakımlı ve korunaklı olduğunu ifade etmemiz lazım.

Anamur ve Bozyazı’da cenaze sonrasında üç gün Kuran okunuyor. Bu durum gerçekten iyi bir alışkanlık. Ama bu güzel alışkanlığın bazı hoş olmayan uygulamaları var. Onu bir başka yazıda anlatmaya çalışalım.     

Tarih: 26.03.2017 Okunma: 815

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?