Suriye: Paylaşılamayan enerji kaynakları

İsmail Hakkı CENGİZ - 21.05.2017

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Hitler’in son yenilgisini BBC’den öğrendiği söylenir. Adamları, “BBC, Polonya’nın düştüğünü söylüyor” dediklerinde Hitler’in, “BBC söylüyorsa doğrudur” cevabını verdiği rivayet edilir.

İşte, can düşmanına bile, “o söylüyorsa doğrudur” dedirten BBC’nin sitesinde, 4 yıl önce bir haber yayınlandı. Buna göre; Suriye’deki doğalgaz rezervi yaklaşık 240 trilyon metreküp. 20 Ağustos 2013 tarihli, söz konusu haber halen sitede duruyor. Hattı da şu: http://www.bbc.com/turkce/haberler/2013/08/130820_rojava_enerji.shtml

Bence, dünyanın en saygın medya kuruluşunun bu haberine itibar etmeliyiz.

Peki, bu 240 trilyon metreküp doğalgaz ne demek?

Elektrik üretiminin %60’ını doğalgazla karşılayan, doğalgazı sanayide, konutlarda hatta araçlarda kullanan 80 milyonluk Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi 40 milyar metreküp. Ödediğimiz para, 22 milyar dolar.

Demek ki Suriye’deki doğalgaz rezervi Türkiye’nin 6 bin yıllık ihtiyacına eşdeğer. Parasal değeri de yaklaşık olarak 120 trilyon dolar. Akıl almaz bir zenginlik.

Suriye’de, bugün üretilen petrol kendisine yetecek, biraz da satacak kadar…

Fakat rezervlerin tam olarak ortaya çıkarılmadığı veya dünyaya açıklanmadığı şüphesi var.

Rus Senatör İgor Morozov, “ABD’nin, zengin petrol yatakları bulunan Deyr-i Zor’u kontrol altında tutmak için Suriye yanlılarını vurmuş olabileceğini” söyledi. (Sputnik, 19.05.2017)

Belli ki Suriye’de bildiğimizden daha fazla petrol kaynağı var.

x   x   x  

SURİYE’NİN KATAR, SUUDİ ARABİSTAN VE KUVEYT’TEN FARKI

İslamaktuel.com'dan


Arabistan, Kuveyt, Katar gibi petrol üreten körfez ülkeleri çok yıllar önce taraflarını seçtiler ve Amerika’nın yanında yer aldılar. Amerika ve Batı yüz milyonlarca ton petrol ve yüz milyarlarca metreküp doğalgazı bu uydu devletlerden ucuza ve bilhassa “emniyetle” temin ediyor. Buralardaki enerji kaynaklarının kontrolü Batı’nın elinde…

Fakat enerjiye en az Batı kadar ihtiyaç duyan Çin gibi, Hindistan gibi devasa ülkeler de var. Bu ülkeler, enerji kaynaklarının büyük bir kısmını ithal etmek zorundalar. Eğer bütün kaynaklar Batı’nın kontrolünde olursa, bu konuda Batı’ya karşı hassas, hatta “mahkûm” vaziyete düşerler.

Onun için Çin ve Hindistan, Suriye’de Rusya’nın yanındalar. Hem enerji kaynakları tek elde toplanmasın, hem de enerji yolları çeşitli olabilsin diye!

Suriye, bir Katar, bir Kuveyt olmadığı için Amerika üstüne çullanıyor…

Yoksa kimyasal gaz falan umurunda değil. O sadece bahane, sadece gerekçe…

Muhtemelen sahte bir gerekçe!

 

x   x   x

Günün çizgisi, Suriyegercekleri.com’dan…


Tarih: 21.05.2017 Okunma: 861

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?