Rusya, Bir Gün AB ile Bütünleşecek mi?

İsmail Hakkı CENGİZ - 03.11.2017

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür


Muhtemelen, başlığa bakıp, “bu da nereden çıktı?” diyorsunuz!

Kendi kendime aklıma gelmedi… Eğer Rusya’nın AB’ye gireceğini ben hayal etmiş olsaydım, “yaratıcı hayal gücü”mle övünürdüm.

Hayır, bunu ben düşünmedim…

Victor Hugo düşünmüş… Ünlü “Sefiller” romanının yazarı, 1849’da aynen şunları söylemiş: “Bir gün gelecek, siz Fransa, siz Rusya, siz İtalya, siz Almanya, bu kıtanın bütün ulusları, ayırıcı özelliklerinizi ve parlak bireyselliğinizi kaybetmeden daha üstün bir birimin şemsiyesi altında birleşeceksiniz.” (1)

Neredeyse, iki asır önce kaleme alınmış bu sözlerden yaklaşık bir asır sonra, 1951’den itibaren, “birleşme” adımları atılmaya başlandı ve bütünleşme büyük oranda sağlandı. Hugo’nun söz ettiği 4 ulustan üçü; Fransız, İtalyan ve Almanlar yarım asır kadar önce birliği sağladı. Onlardan 10 yıl kadar sonra birliğe İngiltere dâhil oldu ama geçen sene ayrılma kararı verdiler.

Dikkat çekici olan; Victor Hugo’nun, zaten, İngilizleri birleşik Avrupa’ya dâhil etmemesi… Hugo, Avrupa’daki toprakları, o dönemde, şimdikinden çok daha geniş olan Türkleri de “Birleşik Avrupa” içinde zikretmiyor.

Kaderin cilvesi, AB kurulduğundan beri Türkiye girmek için “Birliğin” kapısını aşındırırken, Hugo’nun, iki asır evvelki öngörüsünde söz ettiği Rusya’nın şimdi adı bile geçmiyor!

Hatta şimdi, Rusya ile Avrupa taban tabana zıt kamplar olarak gözüküyor.


Buna rağmen, “bir gün”, Hugo’nun öngörüsü gerçekleşir mi?

Olmaz, olmaz demeyelim… Olabilir!

AB’ye girmenin en önemli şartı, Avrupa’da toprağı olan bir devletin “demokrasi”yle yönetiliyor olması. Rusya bugün oldukça “otoriter” bir yönetim altında… Fakat şekli bir “demokrasi” de var ve o şekle uyuluyor. Putin gibi karizmatik bir lider gittikten sonra Rusya’nın hızla demokratikleşeceğini tahmin ediyorum.




Haritaya bakarsanız, Avrupa’nın en büyük ülkesinin Rusya olduğunu görürsünüz. Rusya ve Avrupa’nın geri kalanı her bakımdan birbirine muhtaç ve birbirini tamamlayan parçalar…

Ayrıca, Avrupa’nın ABD’den daha bağımsız bir siyasî yapıya kavuşabilmesi için de Rusya’ya ihtiyacı var. Çok değil, 20 sene içinde Rusya’nın AB’ye girmesi gündeme gelebilir.

Haddizatında, aralarında rekabet olan Çin’le Rusya ve Kıt’a Avrupa’sıyla Amerika birbirlerinden uzaklaşabilirler.

Bu yüzyılın ikinci yarısında dünya;

ABD, İsrail ve İngiltere’nin müttefik olduğu bir pakt,

Rusya’nın da içinde olduğu bir Birleşik Avrupa,

Ve Çin ile Hindistan’ın liderlik ettiği bir Asya paktı olmak üzere, üç kutuplu bir dünya olabilir.

----------------------------------

(1): Avrupa Birliği, Anadolu Üniversitesi yayınları, Haziran 2017, S.11

Harita: 6dtr.com’dan

 

x   x   x

    GÜNÜN FOTOĞRAFI


Tarih: 03.11.2017 Okunma: 948

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?