Bahçeli – Baraj – Başkanlık – Balans

İsmail Hakkı CENGİZ - 19.11.2017

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür




Yüzde 10 seçim barajı antidemokratik mi?

Antidemokratik!

Darbe ürünü mü?

Darbe ürünü!

O vakit, “baraj”ın kaldırılması talebi kimden gelirse gelsin desteklemelisin.

Hem darbelere karşıyım, hem “demokratım” diyecek, hem de “baraj”ı savunacaksın!

Darbe karşıtlığın ve demokratlığın mübarek olsun!

Seçim barajının kaldırılmasından yanasın ama talep MHP Lideri Devlet Bahçeli’den gelince, “partinin baraj sorunu var, ondan istiyor” gibi demagojilerle işi sulandıracaksın!

Barajın kalkması doğruysa, talebin geldiği yer, değişikliğin kimin işine yaradığına falan bakmaman lâzım! Hiçbir tereddüt göstermeden talebi desteklemen lâzım!


BAŞKANLIĞI DENGELEMEK İÇİN ŞART

“Başkanlık” iyi uygulandığı takdirde harikulade bir sistem… Bunun en güzel örneğini Amerika’da görüyoruz. 1789 tarihli Anayasa halen yürürlükte, o günden beri her 4 yılda bir başkanlık seçimi yapılmış... Hiç aksamamış. Geçen 230 yılda ABD iç savaşlar yaşamış, savaşlara, krizlere girmiş ama sistem hiç tıkanmamış. Hiçbir Başkan diktatörleşmemiş.

Neden? Nasıl? Ne sayesinde?

Check and Balanca sayesinde… Türkçesi, “kontrol ve denge”!

Başkan’ın büyük yetkileri var fakat onu denetleyen bir kontrol ve denge mekanizması da var.

Son Başkan Trump’ın icraatlarını takip ediyorsunuz. Aldığı kararı yerel bir mahkeme durdurabiliyor. Başkan, sessizce mahkeme kararına uyuyor.

Başkan, bütün atamaları; bakan, bürokrat, büyükelçi, üst mahkeme üyeleri, hepsini Senato’nun onayıyla yapabiliyor. Bazı atamalar 2/3 çoğunluk gerektiriyor.

Biz de 2019’da Başkanlık uygulamasına geçeceğiz. Ne yazık ki 16 Nisan değişikliklerinde “kontrol ve denge” mekanizması pek gözetilmedi.

İşte, Bahçeli’nin “baraj düşürülsün” çıkışı bu kaygıyı gidermeye dönük. Güçlü Başkan’ı kontrol ve dengeleyecek mekanizmaları oluşturmaya yönelik.

MHP İzmir İl Başkanlık Divanı üyesi Ali Peynirci’nin ifadesiyle, “Bütün siyasî görüşlerin Meclis’e yansıması için seçim barajının kaldırılması şart”.


Peki, bütün görüşler TBMM’ye yansıyınca ne olacak?

Bir kere, “demokratik temsil” gerçekleşmiş olacak… Onun kadar önemli diğer bir husus, bir partinin çoğunluğu sağlaması büyük ölçüde önlenmiş olacak.

Bu, “koalisyon”a mahkûm veya muhtaç olmak demek değil!

Çünkü ilk veya ikinci turda bir cumhurbaşkanı seçilecek. Burada hiçbir endişe yok. Seçilen cumhurbaşkanı da kimseye muhtaç olmadan kabinesini oluşturacak.

İşte, bundan sonra Meclis’in devreye girmesi önemli! Eğer cumhurbaşkanının partisi Meclis’te çoğunluğa sahip olursa, dengeleyecek ve kontrol edecek bir güç kalmamış olacak.

Hadiseyi, bugünden ve bugünkü isimlerden bağımsız olarak ele almak lâzım!

Hâl böyle olunca, ileriyi düşünecek bir AKP’nin de barajın düşürülmesine sıcak bakacağı kanaatindeyim.

 

x   x   x

GÜNÜN FOTOĞRAFI, MHP İl Başkan Yardımcısı ve Divan üyeleri, 16 Kasım 2017 tarihinde, Bornova İlçe Yönetim Kurulu toplantısına katıldı






Tarih: 19.11.2017 Okunma: 815

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?