Vize Serbestîsi Ne Demek? Çağ Atlamak Demek!

İsmail Hakkı CENGİZ - 10.02.2018

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Tabii söz konusu “vize serbestisi”, Avrupa’yla, Avrupa Birliği (AB) ile olan serbestlik! Vize işkencesi olmadan, söz gelimi, Yunanistan’dan girip İspanya’dan çıkabilmek gibi…

AB Bakanı Ömer Çelik, bunun için gereken “72 kriter”in tamamlandığını ve AB’ne iletildiğini bildirdi. Yakında görüşmeler başlayacak ve vize serbestîsi sağlanmaya çalışılacak.

Bu gerçekleşir mi?

İktidar kanadı, sanki akşama-sabaha gerçekleşecekmiş gibi bir hava yaratıyor. Başka iyimser, ilgili ve bilgili kişiler, misal, TÜSİAD AB temsilcisi, Dilek Aydın, “bir-bir buçuk yıl içinde gerçekleşebileceğini” söylüyor. (Bloomberg HT, 08.02.2018)

Bu iyimser görüşlere inanmak, katılmak ve “vize serbestîsi”ni bir an evvel görmek istiyoruz. Lâkin iyimser olamıyoruz. 40 yıldır “duvar” olan Avrupa kapılarının o kadar kolay açılmayacağını biliyoruz.

Vize konusundaki bu iyimser hava arada bir gündeme getiriliyor. Sonunda hep hayal kırıklığı yaşıyoruz. Misal, Kasım 2015’te, ülkede müthiş bir “vizesiz Avrupa” rüzgârı estirildi. Sabah Gazetesi, “Vizesiz Avrupa Ekim 2016’da” manşetiyle çıktı. (30 Kasım 2015)


Bendeniz de, 1 Aralık 2015’te, “Bu Tarihi Bir Kenara Not Edin” başlığıyla bir yazı kaleme almıştım. Ekim 2016 geçti… Ekim 2017 geçti… Vize serbestleşmedi!

Şimdi, yeniden, 1-1,5 yıllık bir süre veriyorlar… İnanalım mı? Hayallere kapılalım mı?

VİZENİN KALKMASI ÇAĞ ATLADIĞIMIZ ANLAMINA GELİR

AB’nin önümüze koyduğu 72 kriter güvenlik, insan hakları, hukuk, ekonomi, demokratikleşme gibi birçok konuda Avrupa ile uyumu sağlamaya yönelik… Vizenin kalkması, bunları gerçekleştirdiğimiz ve bu konularda Avrupa’yla uyumlu hale geldiğimiz anlamına gelir. Bu, müthiş bir gelişme demektir.

Ekonomik kalkınma,

Sahte belgeden, kara para aklamayı engellemeye kadar her konudaki güvenliği sağlama,

Hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokrasi gibi hususlarda çağ atlamışız demektir.

Sizce, Türkiye bu kadar ilerledi ve gelişti mi?

ŞAKA GİBİ!

Tabii bu konularda, bizim görüşümüzden ziyade, “vize serbestisi” beklediğimiz Avrupa’nın ne düşündüğü önemli!

AB Bakanı’nın “vize serbestisi” konusunda üzerimize düşeni yaptık dediği günlerde, Avrupa Parlamentosu’ndan “Türkiye’deki adlî ve hukukî uygulamaları kınayan” bir karar çıktı.

Şaka gibi, değil mi?

Nitekim Türk Hükümeti de öyle düşündü: “Avrupa Parlamentosu’nun kararı yok hükmündedir.” dedi.

VİZE KONUSUNUN GÜNDEME GELMESİ YİNE DE ÖNEMLİDİR

Evet, vizenin kalkacağı yoktur. Fakat vize serbestisi konusunda çabalamamız –göstermelik de olsa- önemli… Bu, her şeye rağmen, Avrupa’yı, Avrupa’nın değerlerini önemsediğimizi gösterir. Bir gün o değerleri benimseyeceğiz, özümseyeceğiz mesajını verir. Avrupa’yı boşlamadık, Avrupa’dan kopmadık, kopmayacağız, bütünleşme konusunda azimliyiz mesajlarını içerir.

Ama şimdi başka işlerimiz var, elbet sıra Avrupa’yla bütünleşmeye de gelecek!

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, Mustafa Metin'den (Twitter)...


Tarih: 10.02.2018 Okunma: 925

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?