24 Haziran’da Değişik Bir Sonuç Çıkacağı Kesin!

İsmail Hakkı CENGİZ - 12.05.2018

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Her şeyden önce, sisteme “resmî” olarak giren yeni bir kavramla seçimlere gidiyoruz: İttifak!

Bu imkândan en iddialı partiler bile yararlanıyor ve seçime, “ittifak” halinde katılıyorlar… Bunun sonucu büyük ihtimalle “koalisyon”dur. İlk değişiklik bu!

Lâkin seçim sistemimize “ittifak” kavramı girmeseydi de sonuçlar değişik olacaktı… Son 16 yılda, Meclis’e girebilen 4 parti dışında, yeni bir “kitle” partisi seçime katılıyor: İyi Parti!

Elbette bunun da sonuçlar üzerinde etkisi olacak!

Öte yandan, 24 Haziran’da, önümüze iki sandık gelecek: Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçim sandıkları… Bu durum, seçim çalışmalarını bambaşka bir niteliğe büründürüyor… Eskiden “tek” oy isteyen “lider”, şimdi seçmeninden “iki” oy istiyor: Cumhurbaşkanlığı için kendisine ve milletvekilliği için partisine-ittifakına!

Bunların ikisinin –hatta üçünün- de dinamiği farklı… Nitekim anketlerde, adayın kendisine verilen oylarla, partisine verilen oylar farklı gözüküyor. Seçimim bu özelliğinin de sonuçlar üzerinde etkisi olacak.

Bu seçimdeki önemli bir değişiklik de fiilen barajın kalkmış olması… Hem ittifakın, hem de “barajsız” seçimin sonuçlar üzerinde benzersiz etkisi olacak… Saadet Partisi, Demokrat Parti, Büyük Birlik Partisi TBMM’ye girecek. Meclis’te demokratik temsil büyük oranda sağlanacak.

Bunlar, günün şartlarına (konjonktüre) bağlı değişiklikler… Bunlardan daha etkili ve daha kalıcı bir değişiklik var: Değişim!

Toplumsal değişim… Toplumsal hayattaki değişim!

Buna yol açan medyadaki değişim!

Hayır, medyanın el değiştirmesinden değil, tamamen yeni bir medyadan bahsediyorum.

Bendeniz, 1958 doğumluyum ve gazete-TV’den oluşan “geleneksel” yerli medyaya pek fazla itibar etmiyorum. Çok az bakıyorum. Haberleri BBC Türkçe, Sputnik, Euronews gibi Türkçe veya The Guardian, El-Cezire gibi İngilizce yayın yapan yabancı” medyadan alıyorum. Fakat asıl “haberleşme”  kaynağım ve ortamım “sosyal medya”nın başını çektiği “yeni medya”!

Siz de bu satırlara çoğunlukla, “sosyal medya” üzerinden ulaşıyorsunuz.

1980’den sonra doğanlar ise, “geleneksel medya”ya, hemen, hiç bakmıyorlar. Onlar “dijital” bir dünyaya gözlerini açtılar. Dünyayı bambaşka bir bakış açısıyla görüyorlar.

2015’ten sonra “yeni medya” akıl almaz bir hızla yaygınlaştı. Bunun, sonuçlar üzerine önemli etkileri olacaktır.

Artık, iktidarın 39 kanalı birden, 24 saat kullandığı şikâyetlerinin fazla bir anlamı kalmadı.

Buyurun, size, çok daha geniş, sansürsüz bir ortam, sınırsız kanallar: Yeni medya!

x   x   x

GÜNÜN FOTOĞRAFI, Twitter’dan… Altını ayaklarımın altına alıyorum!


Tarih: 12.05.2018 Okunma: 880

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?