16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halkoylamasında kabul edilen değişikliğe göre Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 3 Kasım 2019 tarihinde yapılması gerekiyordu. Fakat ani bir kararla seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar gününe alınması toplumda adeta şok etkisi yapmıştı.
Nisan ayı gerçekten çok hareketli, koşturmalı ve bol tartışmalı geçti. Bu karışık ortamın seçimlere kadar, hatta seçimlerden sonra da devam edeceği anlaşılıyor. Eskiden beri bizde seçimler evlere şenliktir. Yine bir şenlik, yine bir tiyatro oynanmaya başlanacak. Sonunda Nasrettin Hoca misali “yorgan gitti kavga bitti” hesabı olacaktır. Bu arada her seçim döneminde olduğu gibi halledilmesi gereken pek çok sorun, bilinçli olarak unutturulacak veya toplumdan gizlenmeye çalışılacaktır.
YSK kayıtlarına göre 14 Mayıs 2018 tarihi itibarı ile 59 milyon 391 bin 328 seçmen 180 bin 896 sandıkta oy kullanabilecektir. Bu seçmenlerin 3 milyon 49 bin 65’i yurt dışında, 56 milyon 342 bin 263 seçmen yurtiçinde sandık başına gidecektir. 1 milyon 650 bin 171 seçmen ilk kez oy kullanacaktır.
Geçen yıl yapılan halkoylamasında toplam 58 milyon 366 bin 647 seçmen oy kullanması gerekirken, 49 milyon 799 bin 163 kişi oy kullanmıştı. 25 milyon 157 bin 25 kişi Evet demiş %51,4, 23 milyon 777 bin 91 kişi Hayır demiş %48,6’dır.
Mersin’in toplam seçmen sayısı 1 milyon 271 bin 176’dır. Tarsus 234 bin 830 seçmen ile en kalabalık seçmen kitlesine sahiptir. Onu 204 bin seçmen ile Toroslar ilçesi takip etmektedir. Anamur’un seçmen sayısı ise 50 bin 492’dir. Geçen yıl yapılan halkoylamasında Mersin’in toplam seçmen sayısı 1 milyon 247 bin 662’dir. Seçime katılma oranı %87,9 olup 1 milyon 96 bin 490 kişidir. Bunların %36’sı 387 bin 611 kişisi Evet demiş, %64’ü 689 bin 748 kişi ise Hayır demişlerdir.
YSK tarafından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanlığı için altı aday yarışacak. Bunlar Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu HDP eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçektir. Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yerleri YSK’ da gerçekleşen kuralar ile belli oldu. Buna göre birinci sırada Muharrem İnce, ikinci sırada Meral Akşener, üçüncü sırada Recep Tayyip Erdoğan, dördüncü sırada Selahattin Demirtaş, beşinci sırada Temel Karamollaoğlu ve altıncı sırada Doğu Perinçek yer almaktadır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ak Parti, MHP, BBP’nin ortak adayı olarak seçimlere katılıyor. Diğer adaylar kendi partileri tarafından aday gösterilmişlerdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem İnce ve Selahattin Demirtaş partilerinin milletvekilleri tarafından aday gösterilmiş, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek gerekli olan 100 bin seçmen imzası ile yarışa dâhil olmuşlardır. Bu seçimde ilginç olan bir durum da Cumhurbaşkanlığı adaylarından birinin yani Demirtaş’ın cezaevinde tutuklu bulunmasıdır.
Siyasi partiler ve seçim kanunlarında yapılan değişiklikler ile partilerin seçimlerde ittifak yapabilmelerinin önü açılmış bulunuyor. Ak Parti ile MHP ve BBP seçimlere Cumhur İttifakı adıyla girecekleri daha önceden ilan edilmişti. Daha sonra CHP, İyi Parti, SP ve DP’nin Millet İttifakı adıyla seçimlere girecekleri bildirildi. Geri kalan partiler seçime tek başına veya gizli ittifaklar halinde katılacakları anlaşıyor.
24 Haziranda yapılacak seçimlerde TBMM’nde 5 yıl görev yapacak 600 milletvekili seçilecek. Ak Partiye milletvekili adaylığı için 7329 kişi, İyi Partiye 2800 kişi, CHP’ye 2300 kişi, MHP’ye 1815 kişi, HDP’ ye 1500 kişi civarında başvuru yapıldığı açıklanmış bulunuyor. Ayrıca seçime katılacak diğer partilere de adaylık için yoğun bir başvuru olduğu ifade ediliyor. Mersin’de Ak Parti’ye 165 kişi, MHP’ye 56 kişi, CHP’ye 54 kişi, İyi Partiye 68 kişi, HDP’ ye 33 kişi aylık için başvurmuşlardır. Burada ilginç olan gerek ülke genelinde gerek Mersin’de İyi Partiye adaylık başvurusudur. Gençlerin ve kadınların tercihinin İyi Partiden yana olduğu konuşuluyor.
Ortada bir erken seçim söz konusu olduğu ve aday listelerinin 21 Mayıs 2018 akşamına kadar YSK’ ya teslim edilmesi gerektiğinden partilerin aday belirlemede fazla zamanları da yoktur. Milletvekili adayları partilerin merkez yürütme kurullarında belirlenip, listeler ortaya çıkacaktır. Milletvekili seçilebilmek için binlerce kişi değişik partilere başvurmuş, kimlerin nereden, hangi sırada aday olacağı, kimlerin listelerde yer alamayacağı merakla beklemektedir.
Ancak aday adaylarının illerde, ilçelerde boşuna vakit geçirmeyip, başkentte, parti genel merkezlerinde bu işi bağlamaları gerekiyor. Elbette milletvekili aday adayı olanların her birinin, kendine göre ayrı bir hesabı vardır. Hele iktidar partisinden aday adayı olanların çoğunun bir yerlere müdür, genel müdür, daire başkanı, yönetim kurulu üyesi olma gibi beklentileri vardır. Ancak muhalefet partilerine adaylık için başvuranlar iktidar partisine başvuranlar kadar şansları yoktur.
Sözü rahmetli Vedat Çelikbaş’ın sık kullandığı bir ifade ile bitirelim.
Şimdilik bizden bu kadar. Hoşça kalın.