31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak belediye başkanlığı, belediye meclisi, il genel meclisi ve muhtarlık seçimleri için geri sayım devam ederken, partiler arasında büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri ile ilgili pazarlıklar da sürüyor. Mersin ve ilçeleri de bu pazarlıkların içindedir. Adamlar Ankara’da kapalı kapılar arkasında oturmuş “onu al, bunu ver” pazarlıkları yapıyor. Bu sıkı pazarlıklar devam ederken, vatandaşın ne düşündüğünün, ne istediği veya istemediğinin hiç mi, hiç önemi yoktur.
Ne yazıktır ki, bizim gibi gelişmekte olan veya geri kalmış ülkelerde seçimler hep böyle evlere şenliktir. Seçimlerde çoğu zaman akla ve mantığa uymayan tutum ve davranışlar ortaya çıkar. Yolda, sokakta, çarşıda, pazarda, meydanda, çay ocaklarında ve üç beş kişinin bir araya geldiği sohbet ortamlarına kulak veriyor, konuşulanlardan bir sonuç çıkarmaya çalışıyoruz. Anamur’da eskilerde hükümet konağının yanındaki çay ocağı ve çevresi politikacıların uğrak yeriymiş. Buralarda konuşulanlar, alınan kararlar belirleyici olurmuş. Fakat birkaç yıldır yine aynı yere yakın, araç trafiğine kapanan, eski Bankalar Caddesi ve yeni adıyla Muşrup Sanat Sokağı, Atatürk Meydanı çevresi, Çavuşpınarı Parkı politika kazanlarının kaynadığı, dedikoduların alıp yürüdüğü yerler oldu. Elbette pek çok kişinin okey veya kâğıt oynamak için gittiği kahvehaneler ve gençlerin gidip geldiği birahaneler, berberler, bürolar politik yönlendirmelerin yapıldığı mekânlardır.
Geçtiğimiz Kasım ayı çok hareketli, koşuşturmalı ve tartışmalı geçti. Bu hararetli ortam seçimlere kadar devam edeceğe benzer. Bizler de bu şenlik ve trajikomik tiyatroyu izlemeye devam edeceğiz. Ve sonra, her seçimde olduğu gibi “evli evine, köylü köyüne” hesabı olacak. Belki de seçim sonrasında Nasrettin Hoca misali, “yorgan gitti, kavga bitti” diyeceğiz. Bizler bu komik tiyatroya dalıp gitmişken insanlarımızın, beldelerimizin ve kentimizin sorunları, unutulup gidecek, çözüm umutları bir başka bahara kalacaktır.
Partilerin büyükşehir belediye başkan adayları kısmen belli olmaya başladı. Adayını ilk açıklayan parti MHP oldu. MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı açıkladı. MHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise MHP’den istifa edip İyi Partiye geçerek tekrar aday oldu. Şimdi Ak Parti’nin, CHP’nin ve HDP’nin adayları merakla bekleniyor. Ancak partiler arasındaki işbirliği görüşmelerine göre Ak Partinin aday çıkarmayıp Hamit Tuna’yı destekleyeceği, CHP’nin ve İyi Partinin kendi adaylarını çıkaracağı konuşuluyor.
24 Haziran seçimlerinde Mersin’de 1.270.128 seçmen kullanma hakkına sahip iken, 1.123.450 seçmen oy kullanmış. Geçerli oyların toplamı 1.102.183’dir. Ak Partinin aldığı oy 302,022, MHP’nin aldığı oy 139,225, CHP’nin aldığı oy 296,056, İYİ Parti’nin aldığı oy 151.693, Saadet Partisi’nin aldığı oy 7469, HDP’nin aldığı oy 185,293’dür.
Anamur’da Ak Partinin aldığı oy 13.725, MHP’nin almış olduğu oy 5923, CHP’nin aldığı oy 12.819, İYİ Parti’nin aldığı oy 9441, Saadet Partisi’nin aldığı oy 386, HDP’nin aldığı oy 845. Ak Parti-MHP’nin Cumhur İttifakı 19,648 oya ulaşırken, Millet İttifakının (İYİ Parti-CHP-SP) oy sayısı 22,260 oluyor. Ancak her seçimin dinamikleri farklıdır. Halk oylamasında veya milletvekili seçimlerinde alınan sonuç ile yerel seçimlerin sonucu aynı çıkmayabilir. Çünkü yerel seçimlerde partilerden çok, adayın önemi büyüktür. Bir başka etken de mevcut başkanlar diğer adaylara göre yarışa daha önde başlıyor. Ortada garanti bir durum yok. Kazanmak için çalışacaklar, koşacak, ter dökecekler.
Sözü rahmetli Vedat Çelikbaş’ın sık kullandığı bir ifade ile bitirelim.
Şimdilik bizden bu kadar. Hoşça kalın.