AKLIMA GELEN DELİ FİKİRLER, Lütfiye KADER

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 19.04.2019


“Küçük insanların büyük düşleri olmaz ama küçük aletlerin büyük işleri olur” Naçizane benim sözüm. Bu söz aklıma birden şimdi bana bunları düşündürdü. İnsan kim bilir, uzak bir tarihte evini sırtına taşıyacak. Salyangoz ve kaplumbağa gibi. Belki de salyangoz ve kaplumbağa bugün tersine everilmiş canlılar olabilir.

Yani bugünkü canlıların eskiden çok daha iyi örnekleri varken ,(Dünyanın 7 harikasından biri olan mısır piramitlerinin günümüze kadar gelmesi ve çok gelişmiş bir pratikliği ve tekniği göstermesi gibi.)  bugünkü canlıların tersine evrilmiş halleri olmasının veya olmamasının önünde hangi engeller olabilir?

Bunu şuna dayanarak söylüyorum. Yaşam döngülerinde her şeyde tekrar ve kendine dönüş var. Tıpkı bumerang gibi.

Kimyada da, tersinir reaksiyonlar vardır. Bazı maddelerin elde edilmesinden sonra, tekrar kendini oluşturan maddelere ayrışabilirler. Örneğin Mg havada yanınca MgO (magnezyum oksit’e) dönüşür. Sonra tekrar Mg ve Oksijene tersinir reaksiyonla ayrışır. Su da öyledir. Canlılar için de bu durum neden geçerli olmasın?

Evini sırtında taşıyan canlılar sadece hayvanlar olmayacak. Bugün 3G yazıcıları (akıllı) bu evlerin mimarları olabilirler. Teknolojinin ilerlemesiyle, hepimizin uzaklaşamadığı telefon ve bilgisayarlar, şimdiden bizim bir parçamız değiller mi?

Telefon cansız ama canlılarla yaşıyor. Yani bir tür simbiyoz yaşam. Akıllı teknoloji cihazların canlılara yapışması ve bir süre sonra canlıyı tamamen kendi etkisi altına alabilme yetisi de geliştirilebilir. Hatta artık vücudun tüm işlevsel durumunu kontrol eder, yaraları kendi kendine tedavi edebilir vücudun tüm gereksinimlerini, kurduğu laboratuvar sistemiyle tüm tahlil ve tedavilerini de kendi yapabilir duruma gelebilir.

Bugün bile insana benzetilen, çoğu şeyi yapabilen robotların bence ileri hali, insan veya diğer hayvanların vücudunun içine girip yönetmek olacaktır.

Şimdi söyleyin bakalım dünyayı yönetmek isteyen akılsız insanların,  akıllı icatları onları yok edebilecek duruma gelince ne yapılacağı konusunda bir öngörüleri var mıdır acaba?

Ülkemizin bilim insanlarının, eğer dünyada söz sahibi ve güçlü bir ülke olmak istiyorsak çağın buluşunu yapmaları gerekir. Gelecekte en iyi buluş tüketicilerin de kendi besinlerini üretir hale gelmesi olacaktır. Yani klorofil dediğimiz plastitlerin insan ve hayvan vücudunda nasıl adapte edilebiliri bulmaları gerekir. Çünkü doğal kaynaklar hızla tükeniyor. Dünya nüfusu artıyor. İklim değişiklikleri canlıların yaşam biçimlerini değiştirecek ve bu yaşama ayak uydurabilecek, yenilik ve buluşlar olacaktır. Bu buluş bütün insanlık için şarttır. O zaman insanlık için, ne gıda terörü, ne enerji terörü, ne de kutuplaşma terörü olmayacaktır.                                                                                                    

                                                                                                                                                                        23/09/2018

                          Lütfiye KADER                                                                                                             

              Uzm. Fen Bilimleri Öğretmeni                                                                (Rumuz): Gülümse




Tarih: 19.04.2019 Okunma: 902

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?