İğneyi kendimize, çuvaldızı başkalarına…

Hüseyin ŞİNASİ - 29.08.2020

                         

Ülkemize, insanlarımıza bir haller olmuş. Bir yerlerde koltuk, makam, mal mülk sahibi olmuş kişileri yaptıkları bir iş ve davranışları nedeniyle översen, alkışlarsan senden iyisi yoktur. Ama aynı kişilerde en küçük eleştiriyi bile hoşgörü ile karşılayacak, dizlerinde derman, ileriyi görecek feraset kalmamış.

Neyse geçelim bunları, işimize bakalım.

Anamur, il merkezine 215 km uzaklıkta, 66 bin nüfuslu, Akdeniz Bölgesinin bir sahil kentidir. Coğrafi olarak Türkiye’nin en güney ucunda, Kıbrıs’a 75 km uzaklıktadır. Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan stratejik öneme sahip merkezlerinden biridir.

Anamur, çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim yeri olmasına rağmen gözden ve gönülden hep ıraktır. Akdeniz iklim kuşağındadır. Yazları sıcak ve kurak, nem oranı yüksek, kışları ılık ve yağışlıdır. Anamur’un ovası, dağı, taşı, suyu kullanabilen için büyük bir servet ve zenginliktir. Ama kullanmasını bilmeyen için açlıktır, sefalettir, yoksulluktur, çile ve eziyettir.

Anamur ve çevresinde ekonomik hayat, tarım, hayvancılık, turizm ve ticarete dayanır. Yerli ve milli ürün muz ve çilek üretimi, işlenmesi ve ticareti ekonomik hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Anamur ve çevresinde tropik meyve-sebze, narenciye, dağlık kesimlerde harnup, yükseklerde, kiraz, kivi, hatta fındık bile yetişir. Turfanda meyve sebze üretimi vardır. Türkiye’nin gelir, eğitim ve kültür seviyesi yüksek bölgelerinden biridir.  

Anamur, D-400 karayolu ile Mersin ve Antalya’ya, Anamur-Ermenek-Karaman yolu üzerinden Konya ve Ankara’ya ulaşır. Bir kıyı kenti, tarihi öneme sahip bir iskelesi olmasına ve Kıbrıs’a en yakın noktada bulunmasına rağmen deniz ulaşımı yoktur. En yakın demiryoluna 220 km, en yakın havaalanına 80 km uzaklıktadır. Trafiğe kayıtlı araç sayısı kent nüfusuna yakındır.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerini Akdeniz ve Ege Bölgesine bağlayan D-400 karayolu, Anamur içinden geçer. Akdeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında Silifke-Aydıncık-Bozyazı-Anamur-Gazipaşa güzergâhında çalışmalar halen devam etmektedir. Akdeniz Sahil Yolunda Anamur-Gazipaşa ve Bozyazı-Aydıncık arasında belli bir kesim, sürücüler için hala zor ve tehlikelidir. Anamur’u Konya’ya ve İç Anadolu’ya bağlayan Anamur-Ermenek yolunda genişleme ve iyileştirme çalışmaları başlamıştır.

Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinden beri devlet yatırımları bakımından gözden ve gönülden ırak kalmış yeterince yararlanamamış, bakanlık veya yerel yönetimler tarafından başlanan işler zamanında bitmemiştir. Bitenler işler ise istenilen, kalite ve niteliklere sahip değildir. İşi yapan, kurum veya şirket eksik, gedik yapmış, bu haliyle teslim alınmış ve kullanılmaya başlanmıştır. Sonrasında yapılan iş, kısa sürede kullanılamaz hale gelmiş, halkın, kamunun kaynakları heba olup gitmiştir.

Birkaç örnek verelim; Mersin-Antalya arasını 4,5-5 saate düşürecek ve yapıma yirmi yıl önce başlanan Akdeniz Sahil Yolunun Silifke-Taşucu-Gülnar-Aydıncık-Bozyazı-Anamur arasında iş yapan şirketlerin hiç birinin aldığı işi zamanında ve eksiksiz bitirip teslim ettiği görülmemiştir. Anamur-Gazipaşa sınırına kadar olan 48 km’lik yola 2010 yılında başlanmış, halen hiç kazma bile vurulmayan 13 km’lik bir bölüm vardır. 150 yataklı Anamur Devlet Hastanesine 2014 yılında başlanmış, inşaat hala devam etmektedir. Büyük umutlar bağlanan Anamur İskelesi yarım kalmış, kullanılmamaktadır. 2011 seçimlerinde gündeme gelen, 2012 programına alınan ve 2016 yılında işe başlanan, 2018 yaz aylarında bitmesi gereken Alaköprü Sulama Projesi (Anamur-Bozyazı kapalı devre sulama sistemi) hala bitmemiştir. Yaz aylarında trafiğin yoğun olduğu Anamur-Ermenek yolunda geçen yıl özel bir şirket tarafından asfalt çalışması yapılmış, üzerinden daha bir sene bile geçmeden delik deşik olmuş, çukurlar doldurularak kaplanmaya ve sorun çözülmeye çalışılmıştır.

Uzun yıllardır, Anamur’da yerel yönetimlerin yaptığı veya yaptırdığı işlerde de durum farklı değildir. Anamur girişinde Anamur Otogarı olarak yapılan bina kaç yıldır hiçbir işe yaramadan çürüyüp gitmektedir. Belediyenin gelir karşılığı veya kat karşılığı yaptırmaya başladığı Anamur Evleri veya Sera City konutları ucubesine ne demeli? Akdeniz Mahallesinde yapılan ve kullanılmayan pazaryeri ne oluyor? Musluklardan tuzlu ve kirli su akmaya devam ederken, 30-35 yıldır Sugözünden su getirme projesi hala ihale bekliyor. Yollar, cadde ve sokaklar neden çerden, çöpten pislikten geçilmez? Parklarda, bahçelerde, orta refüjlerde ağaçlar, çiçekler neden susuzluktan kurur? Yaz aylarında akşamları ortaya çıkıp insanı hayatından bezdiren sivrisinek salgınına ne demeli? Ya cadde ve sokaklara sığmayan araçların park sorunu?

Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı bölge müdürlüklerinin anlayışında bile farkı görürsünüz. Anamur’u çıkın en yakın Bozyazı’ya gidin Aydıncık’a, Gülnar’a gidin devlet ve kamu yatırımlarından daha çok yararlandıklarını görürsünüz. Çok uzaklara gitmeye gerek yok Alanya nasıl bir dünya kenti haline gelmiş? Antalya’nın ilçesi Gazipaşa, Karaman’a bağlı Ermenek’in Anamur’dan farkı nedir ki devlet hizmetlerinden daha çok yararlanabiliyor? Peki Anamur neden böyle? Bunun büyük küçük herkes tarafından sorgulanması, hata ve eksikliklerin bulunması gerekmez mi? Ama hayır.

Şahıs olarak kimseyi suçlamıyor, kimseyi itham etmiyoruz. Ortada bir suç var ise biz eğitimcilere, anne ve babalara, velhasıl hepimize ait. Böyle “bana dokunmayan yılan bin yaşasın”, “bana ne” diye düşünmeye, yaşamaya devam ediyorsak, olup bitenlerden şikâyet etmeye hakkımız yoktur.

Bitirelim

Önce iğneyi kendimize, sonra çuvaldızı başkalarına batıralım.

Haydi, herkese kolay gelsin.    

 

 

Tarih: 29.08.2020 Okunma: 604

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?