Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür
Dün, memleketim Sandıklı’dan çok sevindirici bir haber aldım.
Babamların yanında bulunan kardeşim, yıllardır grip aşısı olan babam için, bu yıl da grip aşısı yazdırmaya aile hekimliğine gidiyor… Aile hekimi sistemden kontrol ediyor ve babamın “inluenza (mevsimsel grip) açısından yüksek risk grubunda olmadığını” bildiriyor. Dolayısıyla, grip aşısını yazamıyor.
Bu ne demek?
Koah dışında, yüksek tansiyon gibi başka rahatsızlıkları da olan babamın aslında, grip riski bile olmayan, gayet sağlıklı bir insan olması demek.
Demek o rahatsızlıkları ve günde 10-15 kez kişisel oksijen makinesiyle oksijen alması, babamda yüksek grip riskine yol açmıyor!
Ne güzel!
Tabii babamın sağlıklı olduğunu gösteren bu habere çok sevindik!
Bu arada, babamın yüksek grip riski grubunda olmadığını öğrenmek için aile hekimliğine gitmeye gerek yokmuş… E-nabız’dan da kolayca öğrenilebiliyormuş. Ben de kendi e-nabız sayfama girerek gördüm. Çok şükür, benim de influenza riskim yokmuş. Tabii babamızın oğluyuz.
Evet, babamızın risk grubuna girmediğine çok sevindik de…
İnsan düşünmeden-sormadan edemiyor:
15 yıllık koah hastası olan, 87 yaşındaki bir insanda yüksek grip riski yoksa kimde risk var?
Konuyu internetten araştırırken, 15 Ağustos 2020 tarihli memurlar.net’in haberine rastladım. Uzmanlar demiş ki, “sağlıklıya grip, risk grubuna hem grip hem zatürre aşısı vurulmalı”!
Hani, nerede, nasıl, ne zaman?
Yaz aylarında benzer sözleri çok duyduk. Grip mevsimi gelince hepsini unuttuk!
Bu vaziyette, asıl endişe salgınla ilgili:
Bildik grip aşısını temin edemeyen sağlık sistemi, bilinmedik covid-19 aşısını nasıl temin edebilecek, acaba?