FEN ÖĞRETİM PROGRAMI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİM.

Lütfiye Kader - 06.12.2020

          FEN BİLİMLERİ ÖĞRETİM PROGRAMI (2019-2020)

               HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİM  (I. Bölüm)

Milli Eğitim Bakanlığı sayfasından edindiğim ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın ilk ve ortaokullarımızda 2018 ders çizelgelerinden aldığım bilgiye göre; İlkokul, İmam Hatip Ortaokulları ve normal Ortaokulların haftalık ders saatlerini karşılaştırmalarım sonucunda;  MEB ‘e 37,5 yıl hizmet etmiş biri olarak, bu işin mutfağından gelen biri olarak, görüşlerimi yazmaya mecbur hissettim kendimi.

Çünkü program açıklamasının altında yazan bölüm içimi rahatlattı.

 Bu açıklamaya göre; Programların uygulanmasına 2018-2019 eğitim öğretim yılı itibarıyla topyekûn geçilecek ve sonrasında yapılacak izleme değerlendirme sonuçlarına göre yine gerekli güncellemeler yapılacaktır. Böylelikle programlarımızın gelişmelerle ve bilimsel, sosyal, teknolojik vb. ihtiyaçlarla koşutluğunun sürekliliği sağlanmış olacaktır.

2020-2021 Eğitim Öğretim yılındaki Fen Bilimleri Öğretim Programı’ na göre: Açıklanan ve hedeflenen bilgiyi üreten, hayatta işlevsel olarak kullanabilen, problem çözebilen, eleştirel düşünen, girişimci, kararlı, iletişim becerilerine sahip, duygudaşlık yapabilen topluma ve kültüre katkı sağlayan bireyi tanımlamaktadır. Bu anlayışa uygun bir ders seçimi ve uygulamaları, ne yazık ki uyuşmuyor. Eğitim sistemimizde yapılan, her yeni değişim ve yenilenme isteği ve iradesi bu güne kadar istediğimiz başarı seviyesini yakalayamadığı gibi, her geçen dönem, dünya klasmanından düşmekte olduğumuzu, PİSA sonuçları “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” bize gösteriyor.

Programda Öğretim Programlarının perspektifinde şöyle deniyor; Eğitim sistemimizin temel amacı değerlerimiz ve yetkinliklerle bütünleşmiş bilgi, beceri ve davranışlara sahip bireyler yetiştirmektir. Değerlerimiz ve yetkinliklerimiz de açıklanmış. Çok doğru ve hedeflerle uyumlu.  Ben çok kısa özet olarak geçiyorum.

1.Ana dilde iletişim yetkinlik: Bu bize Türkçe dersinin önemini, iyi okuma yazma ve anlamayı hedefleyen bir yetkinlik olduğunu gösteriyor.

 2. Yabancı dilde iletişim yetkinlik: Yabancı dili iyi konuşma, yazma ve anlama yetkinliği. İlkokul ve ortaokullarda yabancı dil haftada ilkokullarda 2.3.4. sınıflarda 2 saat, ortaokullarda 5. ve 6.sınıflarda 3 saat, 7. ve 8.sınıflarda 4 saat.

3. Matematiksel ve bilim/teknoloji de yetkinlik: Burada matematik, fizik, kimya, biyoloji derslerinin kazandırdığı bilgi beceri ve bilimsel bakış becerilerinin yetkinliği MEB’in hedeflerine ve öğretim programlarının perspektifine çok uygun. Ama bu yetkinliklerin kazanılabilmesi için bu derslerin haftalık ders saatleriyle de makul ve mantıklı bir sayıda olması da gerekmez mi?

Pandemi nedeniyle mi, yoksa gerek görülmediği için mi, ilkokulların 4. Sınıflarında matematik dersi 2 saate indirilmiş. Bunu TV haberlerinden duydum. Doğruluk derecesini bilemiyorum.

 Ben bu yetkinliklere bir de aynı alanda teknoloji ve mühendisliğin de eklenmesinin yerinde ve uygun olacağını düşünüyorum.

4.Dijital Yetkinlik: Bilişim ve yazılım dersleri ilkokulda hiç yok.

Ortaokullarda zorunlu ders olarak sadece 5. Ve 6. Sınıflarda 2 saat var. Hâlbuki şimdi çocuklarımız çok küçük yaşta bilgisayarla tanışıyorlar. Bazı temel bilgiler aynen yabancı dil gibi erken yaşta öğrenilirse, bir alt yapı kazandırma açısından daha iyi bir teknoloji bilgisine sahip olabilir yetkinlik kazanabilirler.

5.Öğrenmeyi Öğrenme Yetkinliği: Bireyin kendi öğrenme eylemini etkili zaman ve bilgi yönetimini de kapsayacak şekilde bireysel olarak veya grup halinde düzenleyebilmesi için, öğrenmenin peşine düşme ve  bu konuda ısrarcı olma yetkinliği diye belirtilmiş programda.

Düşünme eğitimi dersi ilk ve ortaokullarda zorunlu olmaktan çıkarılıp        seçmeli derslerde de sadece 7. ve 8. Sınıflarda 2 saat

İmam hatip ortaokullarında: Düşünme eğitimi dersi, seçmeli ders olarak sadece 7. ve 8. Sınıflarda 1 saat var. Bu İmam Hatipte okuyan öğrenciler için haksızlık değil midir?                                                                                    Peki, öğrenmeyi öğrenebilmek için önce düşünme gerekmez mi? Düşünmeyen, İnsan / öğrenci nasıl öğrenebilir? Ama ne yazık ki düşünme felsefeyle yapılır. İlk ve Orta Öğretimde ‘Felsefe Dersi ‘ miz yok ne yazık ki. Bu çorban var ama kaşığın yok örneğine benzemektedir.

Tarih: 06.12.2020 Okunma: 944

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Hüseyin Kazan

07.12.2020 - 18:46

Süper bir proje her kelimesine imzamı atarım

Canan Oğuz

07.12.2020 - 21:53

Kesinlikle çok güzel noktalara parmak basılmış,umarım bu konularda gerekli çalışmalar ivedilikle yapılır.

İ. Hakkı Cengiz

12.12.2020 - 09:05

Eneklerinize sağlık, değerli Hocam. Bunları sizden öğreniyoruz. Önerilerinizin altına imzamı atıyorum. Destekliyorum. Haddim değil ama söylemeden de edemiyorum. Bu memleketin ekmeği-suyu size helal olsun. Selâmlar...

Lütfiye Kader

12.12.2020 - 14:54

İsmail Bey, Yazılarıma görüş ve düşüncelerime yorumlarınızla büyük destek veriyorsunuz. Hem hemşehrim olarak, hem bir doğa sever ve vatansever olarak kaygılarımız bir. Bundan ben de büyük mutluluk duyuyorum. Sağ olun var olun.