FEN ÖĞRETİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİM (Bölüm III)

Lütfiye Kader - 07.12.2020

7.İnisiyatif Alma ve Girişimcilik Yetkinliği: İnisiyatif alma (üstünlük)ve girişimcilik, özgür düşünme ve bağımsız hareket etme becerisiyle kazanılır. Öğrenci, öğretmen, yöneticinin hareket kabiliyetini sınırlamayan, ama disiplini ve düzeni bozmayan özgürlükleri olursa ancak sorumluluk, inisiyatif alma ve girişimci ruhları canlandırılabilir. Güdümlü özgürlük, maalesef hem girişimciliği baltalar, hem de sorumluluk alma görevlerinden soğutur. Eğitimde gelişmiş ülkeler; eğitim sistemlerinde artık kapısı olmayan sınıflar, sırası olmayan okullar, özgür bilimsel çalışma ortamları yaratıyorlar.

8. Kültürel Farkındalık ve İfade Yetkinliği: Programdaki açıklama aynen şöyle; müzik, sahne sanatları, edebiyat ve görsel sanatlar dahil olmak üzere çeşitli kitle iletişim araçları kullanılarak görüş, deneyim ve duyguların yaratıcı bir şekilde ifade edilmesinin öneminin takdiridir. Bu açıklamada görsel sanatlar denilirken resim, heykel, fotoğraf sanatı, el sanatları diye yazılmamasını doğrusu eksik ve yanlış buluyorum. Bu yüzden de ilkokul ve ortaokulda resim dersleri yok.

Ayrıca Trafik Güvenliği ders saati de, sadece ilkokulların 4. Sınıflarında 1 saat var. 

Ortaokullarda yok.

Bütün bu yetkinliklerin hepsi de çok doğru ve yerindedir. Ancak bu yetkinlikler için ders saatleri ve öğretim programlarının, dünyadaki eğitim ve öğretim programlarıyla entegre olabilecek şekilde,  yeniden güncellenmesine gereklilik vardır.

Bu yetkinliklere ek olarak, ben 9. 10. ve 11. Yetkinlik olarak, aşağıdaki yetkinliklerin de eklenmesini hem doğru, hem de uygun buluyorum.

9. Sosyal Medya ve Bilişimde Güvenlik Yetkinliği: 21. Yüzyılda dünya, daha da küçüldü. Dünya’da olup biten her olay internet ağ olaylarıyla yapılıyor duyuruluyor ama ülkenin siber tehditlerinde ulusal güvenliğimiz ne derece güçlü ve güvenlidir sorusuna ne yanıt vermemiz gerektiğini bilmiyoruz. Bunun için; küçük yaşlardan itibaren bu yetkinliği kazandıran bir eğitim, eğitim sistemimizin içerisinde yer almalıdır.

10.Stem Yetkinliği: ( Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik )Disiplinler arası bağ kurma becerileri yetkinliğinin kazandırılması uygun olur diye düşünüyorum.

11.Ritm Yetkinliği: Beden, zihin, ruh ve koordinasyon bütünlüğünün ve takım ruhu anlayışının kazandırılması öğretim programının amaç ve perspektifine de uygun olmaktadır.

Yetkinlikler ve değerlerimiz et ile kemiğin kaynaşıp bütünleşmesi gibidir. Yani fence düşünecek olursak, değerler ve yetkinliklerimizi hareket sistemimizi oluşturan kaslar ve iskelet yapısına benzetilebiliriz. 

 Adalet, dostluk saygı, sevgi, sorumluluk, vefa, vatanseverlik bizim kök değerlerimiz olup, bilgi donanım ve yetkinliklerimizle vasıflı bir insan ve toplum gücünü yaratmak MEB ‘in temel amaçlarına ve Fen Öğretim Programının ve ruhuna uygun düşer.          

                                                   17.10.2020

                                                  Lütfiye Kader                                                                                                               

                                       Uzm. Fen Bilimleri Öğretmeni

 

 

 

 

Tarih: 07.12.2020 Okunma: 617

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İ. Hakkı Cengiz

12.12.2020 - 09:18

Son üç makalenizin bütününe baktığımızda, Milli Eğitim Bakanlığı''nın programı, belirttiğiniz, bazı eksiklik ve yanlışlıklar olsa da gayet iyi niyetli ve kapsamlı bir program gibi gözüküyor. Bu, memnuniyet verici. 9, 10, 11''nci maddelerdeki önerilerinizin de hayatî önemde olduğu görüşündeyim. Katılıyor ve destekliyorum. Emeklerinize sağlık. Yazılarınızla, GENEL HABERLER zenginleşti ve renklendi. Çok teşekkür ederiz. Selâmlar...

Lütfiye Kader

12.12.2020 - 14:52

İsmail Bey, Yazılarıma görüş ve düşüncelerime yorumlarınızla büyük destek veriyorsunuz. Hem hemşehrim olarak, hem bir doğa sever ve vatansever olarak kaygılarımız bir. Bundan ben de büyük mutluluk duyuyorum. Sağ olun var olun.

Lütfiye Kader

12.12.2020 - 14:52

İsmail Bey, Yazılarıma görüş ve düşüncelerime yorumlarınızla büyük destek veriyorsunuz. Hem hemşehrim olarak, hem bir doğa sever ve vatansever olarak kaygılarımız bir. Bundan ben de büyük mutluluk duyuyorum. Sağ olun var olun.