REJENERASYON (Yenilenme)

Lütfiye Kader - 01.05.2021

REJENERASYON (YENİLENME)

 

       Yere düşen tabağın kırık parçaları, sevdiğiniz bir gömleğe değen mürekkep lekesi, koltuk kanepesinin çok fazla oturulan kısmının ezilmesi, severek aldığımız bir ayakkabının daha sonra ayağımızı sıkması vurması, kazada arabamızın kaportasının çökmesi, biliyorum ki hepimizin başına gelen üzüldüğümüz olaylardır.

Üzülmemizin temel nedenlerinden biri, bize yeni bir masraf kapısının açılması ya da çok severek kullandığınız eşyadan ayrılmamız.

 

     Bütün bu olaylarda kırılan tabağın, daha farklı bir model olarak ihtiyacımıza göre bardağın fincana dönüşmesini, lekelenen gömleğin rengini dokusunu değiştirebilme özelliği kazanmasını, kaportası çöken arabamızın kaportasını düzeltip kendini onarmasını, çok eskimiş koltuğun kendini tamir edip kanepeye dönüşerek daha kullanışlı ve sağlam hale gelmesini ister miydiniz?

Kim istemez ki!

     Biyolojide rejenerasyon (yenilenme ) diye bir olay vardır.

Regenerasyon: Canlılarda görülen doku, organ ve hücre yenilenmesine verilen isimdir. Kertenkelenin düşmanı yanıltmak için kuyruğu koptuktan sonra hareket edebilmesi ve sonrasında kuyruğun yeniden çıkması durumu, organ yenilenmesi yönündeki rejenerasyona en iyi örnektir. Regenerasyon bazı canlılarda üreme çeşidi olarak görülür. Örnek planarya (tatlı suda yaşayan yassı solucandır.) Denizyıldızı kopan kolundan yeni bir denizyıldızı meydana getirdiği için üreme olarak kabul edilir. İnsanlarda da tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi rejenerasyon olur, ancak her dokuda rejenerasyon olamaz. Deri, mukoza, damarlar ve kemik iliği iyi rejenere olurken, kas, akciğer ve beyin hücrelerinde rejenerasyon yeteneği bulunmamaktadır.

 

    Biyologlar insan derisi gibi kendini iyileştiren organik malzeme geliştirdi. DNA tabanlı yeni organik imalat malzemesi, boyası çizilince veya hasar görünce kendini onaran yarı-canlı eşyalar ve otomobiller üretmekte kullanılacak. Aynı zamanda kök hücre tedavisi için organik DNA sensörü işlevini görecek.

 

     Gördüğünüz gibi kendini onaran organik malzeme, insanlık için beşinci sanayi devrimini başlatıyor. Cornell Üniversitesi araştırmacıları: Endüstri 5.0 da DNA tabanlı yarı-canlı organik her şekle girebilen yapay malzeme üretimiyle, masa sandalye koltuk araba parçaları gibi tek tek üretmek yerine, her şeyin evlerimizde kendimizin üretebileceği duruma gelmesi atıklarımızı da değerlendirebilme yönünden, enerji tüketimini ve dolaylı olarak küresel ısınmayı azaltması ve çevre kirliliğini önleme yönünde katkısı olacağı görüşü 25, 30 yıl gibi vadeyi öngörüyor.

 

    Her gün doğaya çevreye tonlarca evsel atık, endüstriyel atık, işe yaramayan eşya, kırık dökük, sağlam fakat beğenilmeyen eşyaları atıyoruz. Dünya’da plastiklerden 6. kıta oluştu.

     Hastalıkların pek çoğunun nedeni kimyasal ve biyolojik silahlar. Dünya’da güç yönünden süper devletler, teknolojik, kimyasal ve biyolojik silahlarla, küresel ısınmaya sebep olan kirliliklerinden dolayı, bu sorumluluklarını yerine getiriyorlar mı? Bilim sorgulamayla başlar felsefeyle gelişir teknolojiyle taçlanır. Yapay zekâ teknolojisinin felsefesi gerçekten insanlığa hizmet ediyor mu?

Yoksa sadece belirli zengin ve güçlülerin elinde, egemenlik kurmanın amacına mı hizmet edecek? Ya da İnsanların yaşamlarını kolaylaştıralım derken, insanları tamamen devre dışı bırakma yolu da olabilir mi?

 

       İnsan düşünen, duygulanan, sorgulayan sosyal bir varlıktır. Yapay zekânın şimdilik bize gösterilen sevimli yüzü beni heyecanlandırıyor ama öteki yüzünde insanlığa getireceği ve ödeyeceğimiz bedeller aslında beni endişelendiriyor. 

                                                                                 

                                                                          

                                           18.08.2020

                                         Lütfiye Kader

                           E.m.k Uzm. Fen Bilimleri öğretmeni

 

 

Tarih: 01.05.2021 Okunma: 680

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?